Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.09.2018.
00:55
N. S. Preradović - Vesti A

Stranci hrle u Skadarliju

Srbiju je tokom 2017. godine posetilo 3,08 miliona turista, što je čak milion ljudi više nego 2012, kada je u našoj zemlji boravilo 2,08 miliona turista, pokazali su podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto: Tanjug
Uvek puno: Boemski kutak je mamac za stare i mlade

Do pre šest godina broj domaćih turista bio je veći za oko 400.000 u odnosu na broj stranih turista, a sada je ta situacija drastično promenjena. Tokom 2017. domaćih turista je bilo svega 91.520 više nego stranaca.

Prema podacima Ministarstva trgovine, i devizni priliv od turizma je u međuvremenu porastao, pa se prošle godine od turizma slilo 1,2 milijarde evra, odnosno čak 332 miliona evra više nego 2012.

Dok su pre šest godina Srbiju najviše obilazili gosti iz Slovenije, Crne Gore, BiH, Nemačke i Italije, prošle godine najviše turista je doputovalo iz BiH, Turske, Bugarske, Hrvatske i Crne Gore.

Brojke :

3,08 miliona turista u 2017.
1,6 miliona turista od januara do juna 2018.
1,3 evra cena boravišne takse koju treba da plati svaki stranac
2017. Srbija imala priliv od 1,2 milijarde evra od turizma

Beta/Medija centar Beograd
Milan Kovačević

- Srbija nema more, pa ne može da očekuje izdašan devizni priliv po tom osnovu. Ipak, dobro je što i bez mora privlačimo turiste - kaže ekonomista Milan Kovačević.

Ipak on ističe da se mora uraditi još više da turisti ne bi dolazili samo zbog dobrog provoda i jeftine hrane. Naša zemlja ima veliki potencijal za razvoj banjskog i seoskog turizma, ali, kako ističe naš sagovornik, mora još dosta da se učini.

Prvi na listi destinacija je Beograd, koga strani turisti opisuju kao dinamičnu prestonicu koja leži na ušću Save u Dunav i ima snažnu energiju, posebno kada je u pitanju noćni život. Dorćol, Skadarlija, ali i splavovi na Savi i Dunavu, navedeni su kao omiljene destinacije u očima stranih turista.

Prenoćište za osam evra

Najjeftinije prenoćište je osam evra po osobi u desetokrevetnoj spavaonici za krevet na spratu. Takvi hosteli se nalaze nešto dalje od centra Beograda. Renovirani apartmani u centru grada koštaju od 15 do 30 evra po osobi. Oni najluksuzniji idu i do 50 evra po krevetu.

- Ovde je sve neverovatno, hrana je izvrsna i pristupačna, a pogled na ušće Save u Dunav je izvanredan - kažu gosti iz Turske.

Skoro 50 odsto stranih turista koji dođu u Srbiju posete Beograd. Međutim, za one koji se odluče da upoznaju i ostale predele, Novi Sad je nezaobilazan, naročito u vreme popularnog festivala Egzit. Strancima su interesantni Đavolja varoš, Kopaonik, Zlatibor i vožnja "šarganskom osmicom" ili uživanje na Fruškoj gori.

Guča je u vreme Sabora trubača destinacija broj jedan u Srbiji. Sve popularnije su ture koje su vezane za vino, Dunav i obilazak istorijskih spomenika i tvrđava.







 

POVEZANE VESTI

Sreda 05.09.2018. 10:13
Изгледа да су боеми и пијанство по кафанама једина српска атрактција, којом можемо да се хвалимо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online