Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2018.
10:17
rts.rs, Vestionline A

Dačić o KiM: Srbija je postigla istorijski uspeh, ali...

"Srbija je napravila istorijski zaokret i istorijski uspeh kada je reč o Kosovu i Metohiji, koje je postalo tema o kojoj se govori", ocenio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tanjug
Ivica Dačić: Realnost i život na Kosovu daleko van papira koje drže u svojim rukama Beograd i Priština

- To je jedan od najopipljivijih dokaza koliko smo uspeli da promenimo gotovo zacementiranu poziciju nekih zapadnih zemalja kada je reč o Kosovu, jer ta tema apsolutno nije bila tema o kojoj se diskutovalo u prethodnom periodu, jednostavno se smatralo da je to pitanje već rešeno, da je pre 10 godina proglašena država koju su te zapadne zemlje priznale - rekao je Dačić za RTS.

Istakao je, međutim, da velika borba tek sledi.

Napomenuo je da tokom tih 10 godina, a ni nakon toga Priština nije uspela da zaokruži tu svoju jednastrano proglašenu nezavisnost i veliki broj zemalja u svetu nije je ni priznao, dok veliki broj njih preispituje tu poziciju.


- To znači da su oni i dalje praktično na samom početku, jer postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo u EU što znači da i eventualni evropski put Prištine ne može ni da počne. Ovo je zaista jedan istorijski zaokret i istorijski uspeh koji sam ja definisao da smo mi sada eventualno na kraju početka, početka definisanja naših pozicija, tek će se voditi dijalog i iznositi moguća rešenja - rekao je Dačić.

Kako je rekao, Beograd je uspeo da promeni "tu poziciju Zapada koji ranije o tome nije želeo ni da razgovara i svako pominjanje tog pitanja je bilo grubo odbijano".

- Istorijski uspeh je da smo došli do situacije da se o tome uopšte raspravlja, kada smo prvi put počeli Briselski dijalog Ketrin Ešton je govorila da pričamo o tehničkim temama, ja sam tada već predložio kad sam bio premijer da se razgovara o suštinskom pitanju i sada smo na tom putu - rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije je rekao i da se Beogradu pruža "istorijska prilika" da nešto dobijemo za svoj narod i svoje građane na KiM.

- Mi naravno možemo i da odbijemo tu priliku, ali nemojmo sada mi da se ovde pravimo nevešti - niko nam ne nudi da Kosovo i Metohija će ostati celo u granicama Srbije - rekao je Dačić i dodao da nemamo kod svih zemalja podršku i da će velika borba tek da se vodi.

Kako je rekao, mi na ovome zajedno radimo.

- Mogu da kažem da je to jedan istorijski doprinos koji će ostati upamćen u istoriji Srbiji predsednika Srbije i, da ne budem sada lažno skroman, zajedno sa njim sam i ja to radio svih ovih šest godina. Mi smo uspeli da promenimo, nije ovde sada reč da mi radimo na tome, mi smo uspeli da promenimo poziciju Zapada, mi smo ih pomerili sa mrtve tačke, a sa druge strane ostali smo prijatelji sa Rusijom i Kinom - kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sa strane međunarodne zajednice više ne postoje prepreke da se otvori mogućnost da se Priština i Beograd dogovore.

- Na nama je da donesemo odluku hoćemo li da napravimo taj istorijski korak, hoćemo li po prvi put da slavimo neku našu pobedu ili ćemo stalno da pričamo o nekim našim neuspesima i porazima. Ovde je reč hoćemo li nešto da dobijemo ili ćemo sve da izgubimo. Ništa mi sada ne držimo u svojim rukama i to isto i Priština, problem je u tome što je - rekao je Dačić.

Dačić je istakao da slede meseci koji su bitni i došli smo, kako kaže, do kraja početka, odnosno do raspleta oko toga ko ima kakve predloge i da li je moguće oko toga napraviti kompromis, pre svega Beograda i Prištine.

Upitan da prokomentariše šta će biti teže - dobiti podršku međunarodne zajednice ili podršku unutar zemlje od građana, Dačić je rekao da je i jedno i drugo teško i zahtevno.

- Mislim da je i jedno i drugo veoma teško i veoma zahtevno, ali ja sam siguran da srpski narod neće propustiti ovu priliku, jer mi moramo da gledamo nacionalni program u narednih 100 godina - zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online