Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.08.2018.
00:15
I. Kozarski - Vesti A

Ukrajina naređuje - Srbija hapsi

Bratislav Živković, poznat kao komandant Četničkog pokreta, uhapšen je po nalogu Tužilaštva u Kruševcu zbog sumnje da je organizovao odlazak dobrovoljaca kako bi se borili u redovima Armije Novorosije protiv snaga kijevskog režima.

youtube.com/Radio Slobodna Evropa
Komadant Četničkog pokreta: Bratislav Živković

On je obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije, "terorista", u sukobima oko Donjecka i Luganska, navodno kao deo organizacije Unita Continentale.

Ukrajinsko tužilaštvo navodi da je od "jula 2014. u agresiji kod Donjecka i Luganska u sastavu nelegalnih formacija koje je stvorila Ruska Federacija bilo uključeno 54 stranaca, članova desničarske organizacije " Unita Continentale , a među njima i državljani Srbije Zoran Kljajić, Stevan Milošević, Stefan Ćelavi, Ivan Mačkić, Radomir Počuča i Bratislav Živković koji je ranije prokomentarisao da je reč o gluposti i da nikada nije bio član te organizacije.

Poslednja dva meseca Živković je objavljivao fotografije sa svojih putovanja. U junu iz Gorlovke, grada bastiona pred kojim su poginule hiljade ukrajinskih vojnika, a onda se obreo u Lugansku na Svetog Petra i Pavla i obližnjoj Makejevki.

Lovci BIA na Donbasu

Srpska snajperistkinja Bagira je u Donjecku jula 2015. skinula masku uz obrazloženje da skrivanje identiteta više nema smisla.

- Mnogo je Srba sa mnom stiglo. A stigli su i agenti BIA koji u Beograd šalju informacije o nama. Već je nemoguće da se vratim kući i to je veoma teško za moje roditelje - tvrdila je Bagira.

Ovog meseca je u Moskvi prisustvovao otkrivanju spomenika i obilazio crkve, pa odmarao u ruskom Voronježu. Potom se slikao s lepim devojkama u Donjecku, ali i s volonterima koji su renovirali jaslice u Gorlovki, a stigao je i na proslavu specijalnog puka na poziv komandanta Jevgenija Rjadnova.

Da podsetimo, Živković za koga Ukrajnci navode da je i ruski državljanin, u novembru je proteran iz Rumunije na 15 godina. Živkovića su tada presreli pripadnici SRI, naslednika ozloglašene Sekuritatee iz vremena Nikolaea Čaušeskua. Ovidiu Marinčea, portparol SRI, izjavio je da je Živković uhvaćen dok je fotografisao vojni radar na obali Crnog mora u NATO bazi "Mihail Kogalničeanu" i pokušao da markira njegove GPS koordinate. Međutim, Živković je odgovorio da bi ga u tom slučaju osudili, a ne zabranili ulazak u Rumuniju. On je ocenio da je SRI delovala preventivno po principu bolje sprečiti nego lečiti.

Ipak, SRI je saopštio da je 2017. godine Živković u Rumuniju četiri puta dolazio iz Ukrajine (gde je pod istragom) ili Bugarske i svaki put išao u Konstancu. Rumunima nije bilo teško da prate kretanje Živkovića jer je i tada na društvenim mrežama uredno objavljivao fotografije s lepim ženama ili s ruskim bajkerima Noćnim vukovima u bugarskoj Varni, s krštenja malog Marka u Donjecku...

Naše ratnike odali Islamskoj državi

Da podsetimo, ukrajinska Služba bezbednosti u oktobru prošle godine objavila je fotografije i lične podatke šestorice ljudi iz Srbije i Srpske za koje tvrdi da su pripadnici ruske privatne vojne kompanije Vagner, koji su sa Donbasa navodno otišli u Siriju da se bore protiv Islamske države.

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič tada je rekao da Vlada Srbije nije preduzela ništa protiv "srpskih plaćenika" i da niko nije osuđen. Ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin je tvrdio da je protiv Ukrajine u različitim periodima ratovalo "oko "300 srpskih plaćenika".
Proslavljeni srpski snajperista, kapetan Armije Novorosije Dejan Berić potom je objavio je da je u Srbiji uhapšen i osuđen njegov saborac.

- Dakle, trebalo je svega nekoliko dana od objave ultimatuma ukrajinskog ambasadora i izjave Aleksandra Vučića da njemu niko neće zapovedati, pa da jedan od boraca bude osuđen - prokomentarisao je tada Berić koji tvrdi da je u Ukrajini ratovalo oko 50 Srba.
Radiju Slobodna Evropa potvrđeno je da je u februaru ove godine Viši sud u Beogradu doneo 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su ratovali u Ukrajini, četiri zatvorske i 24 uslovne.

Prećutno pomirenje se dogodilo kada je početkom jula ukrajinski predsednik Petar Porošenko stigao u posetu Aleksandru Vučiću u Beograd.

Preti 10 godina robije

Bratislav Živković je pod istragom za organizovanje učešća u ratu u stranoj državi za šta je zaprećena je kazna zatvora od dve do 10 godina. Za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a ukoliko je to učinio u sastavu grupe, od jedne do osam godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online