Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.08.2018.
00:23
J. L. Petković - Vesti A

Osim naroda nemamo ništa

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će 9. septembra, ako sve bude u redu, biti sa Srbima na Kosovu i Metohiji. On je gostujući na RTS-u pozvao na "spuštanje lopte" i rekao je da su osnovni ciljevi da se na KiM očuvaju mir i stabilnost. Poručuje da neće da govori o konkretnim rešenjima jer ih još nema.

Tanjug
Rešenje nije na vidiku: Vučić u manastiru Banjska na Kosovu u januaru ove godine

Naveo je da se po definiciji država sastoji iz tri elementa, teritorije, stanovništva i vojske i policije. Od ta tri elementa, rekao je, samo u pojedinim delovima na Kosmetu imamo stanovništvo i ništa više. A imamo granicu koju su neki 2011. postavili na Jarinju i Brnjaku, između Srba i Srba, to jest Kosova i Srbije.

Na pitanje kakav mu je stav posle izjave kancelarke Angele Merkel da nema promene granica on je rekao da su nas i Nemačka i SAD "razgraničili" onog časa kada su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova.

Dodik je u pravu

Vučić je kritikovao napade na Milorada Dodika i zahteve opozicije da mu se zabrani ulazak u Srbiju.
"Dodik je rekao nešto što je tačno, a to je da li želimo da Albanac bude predsednik. Sreća naša je što su Albanci bili nestrpljivi i nisu hteli da čekaju, a da su čekali 15 godina mogli su da imaju predsednika države i vlade. Ali su bili nestrpljivi i netrpeljivi", naglasio je on.

- Zato kad kažu da su protiv razgraničenja, to znači da su protiv promene granica koje su uspostavili na našu štetu - rekao je Vučić i dodao da ga mnogi napadaju, pogotovu u Srbiji, upravo zato jer ne prihvata takve granice.

On je istakao da nam Angela Merkel nije protivnik i da ne treba da zaboravimo šta je učinila za Srbi ju u vreme migrantske krize te koliko su i nemačke investicije doprinele tome da imamo rast od 4,4 odsto.

Vučić je pozvao na "spuštanje lopte" i toleranciju jer će, kako je istakao, ionako, ako budemo u poziciji da o nečemu odlučujemo, u vezi s Kosovom i Metohijom, odlučivati narod svojom voljom. On je zamolio sve Srbe, "one koji su razumni deo našeg društva", da pokažu mnogo više tolerancije, a ostali neka nastave da mrze jer oni koji mrze predstavljaju najveći problem sami sebi.

Igra brojkama

Podatak da na severu KiM živi 98 odsto Srba, a južno tri do četiri odsto, kako je rekao Vučić, ne uklapa se ni u jedan do sada poznati poznati relevantni podatak o broju srpskog stanovništva na Kosovu.
- Kad se to što je rekao pretvori u brojke ispada da na Kosovu ukupno živi tek 45.760 Srba, a da na jugu KiM, ne više od 1.760. Ako je u stvari želeo da kaže da južno od Ibra živi četiri odsto Srba od ukupnog broja stanovnika, onda su podaci opet drugačiji. Prema kosovskom popisu iz 2011. koji je bojkotovao najveći broj Srba, četiri odsto Srba južno od Ibra bilo bi 69.593 građana - navodi Tatjana Lazarević, glavna urednica portala KosSev.

"Danima i nedeljama slušam priče da sam veleizdajnik jer se borim za nešto, a to mi govore oni koji su sve izgubili. Godine 2008. imali smo odluku o nezavinosti, zatim smo izneli pitanje KiM iz okvira UN, a 2010. imamo presudu Međunarodnog suda pravde na sramni zahtev Srbije i neodgovornih političara koji nam danas sole pamet. Zatim 2011. postavljamo granice među svojim narodom između severa Kosova i Raške. Pored svega što se desilo od 1999, da li mislite da je sve moguće da bude isto. To je nemoguće", rekao je on.

Kazao je da ga danima optužuju i napadaju oni koji su za celovito i nezavisno Kosovo, od Srpkinje sa Savskog venca koja se lažno predstavlja da je sa KiM, preko crkvenih predstavnika.

"Možete da ponavljate određenim sveštenim licima i pojedinim političarima sa Savskog venca koji lažu narod da su sa KiM, da im kažete - kažite nam samo jednom da je KiM Srbija. Nikad to neće da kažu", rekao je Vučić.

Naprednjaci bez kičme

- Neverovatno da nijedan visoki funkcioner ili poslanik SNS-a nema hrabrosti da javno iskaže stav i kaže da celokupna južna srpska pokrajina mora ostati u sastavu Srbije i da mu je KiM bitnije od političke funkcije. Naprednjaci, ima li iko od vas da se suprostavi predaji Kosova? Kolege s vlasti kao da se utrkuju ko će više da pokaže idolopoklonstvo prema jednoumlju Aleksandra Vučića, iako su mnogi svesni da je njegova politika po pitanju Kosova dijametralno suprotna od političkih ideala za koje se bore 30 godina. Da li je moguće da ne postoji nijedan visoki funkcioner ili poslanik vlasti da javno ustane, ispravi kičmu i pokaže makar mrvu ličnog i političkog dostojanstva - kaže za "Vesti" Ivan Kostić, poslanik Dveri u Skupštini Srbije.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.08.2018. 09:16
Vučić na sve načine želi da nam objasni da je jedini spas u IZDAJI SRBIJE a mi to nikako da razumemo . Očekujem da će pošto ga narod "ne razume" razočaran podneti ostavku i ostaviti narod Srbije na cedilu . Inače on će i "pitati narod" da li da potpiše izdaju i bez obzira šta mu narod poruči on će naciji reći da je "pobedio razum kod naroda" pošto ON i SNS "prebroje glasove". Veću bitangu prema svom narodu Srbija ne pamti u isoriji .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online