Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.08.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Žrtve vape za pravdom!

Priprema tužbi protiv članica NATO koje su tokom bombardovanja SRJ 1999. godine koristile osiromašeni uranijum je intenzivirana i one će biti spremne krajem godine, otkriva za "Vesti", niški advokat i šef pravnog tima Srđan Aleksić.

youtube.com/Beograd za sva vremena - Eternal Belgrade
NATO bombardovanje Beograda 1999. godine

Prema rečima predsednika udruženja građana "Osiromašeni uranijum", profesora prava dr Sreta Noga, građani su oboleli od najtežih bolesti usled agresije u čije se ime tužbe podnose neće morati ništa da plate.

Sredstva za skupe sudske postupke biće obezbeđena putem proglasa, kojim će građani u matici i dijaspori biti zamoljeni da pomognu donacijama ili sponzorstvom.

Sreto Nogo kaže da Udruženje još nema otvoren žiro-račun, jer radi na pravilniku kojim će se regulisati i sve u vezi sa donacijama.

- Broj računa ćemo objaviti čim završimo pravilnik, pa ne samo da će svaki donator biti zaveden imenom i prezimenom makar dao i pola evra, već će i svi koji su dali pare biti obavešteni gde je otišao poslednji cent - kaže profesor Nogo.

Podanički mentalitet

Profesora Sreta Noga iznenadila je slaba reakcija domaćeg pravnog i naučnog miljea.
- Ne znam kakav je to u Srbiji podanički mentalitet ili je o nečemu drugom reč, tek više podrške smo dobili od stručnjaka i eminentnih pravnika iz inostranstva nego od naših - priča Nogo u neverici.
Ipak, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obećao je da će država dati svu neophodnu dokumentaciju i podsetio da je Srbija podnela tužbu sudu u Hagu, ali da se on proglasio nenadležnim.

Idemo do Strazbura

Prema rečima profesora Noga, ne samo novčana, nego i nematerijalna odšteta obolelim građanima Srbije i porodicama umrlih je cilj ove humane misije. On objašnjava da će srpski advokati nacrte tužbi sa dokazima dostaviti svojim kolegama u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i Francuskoj. Tamošnji advokati će dobiti punomoćja od građana Srbije koje će zastupati.

Na udaru Bler, Klinton i Šreder

Profesor Sreto Nogo je uveren da se neće izvući ni zapadni državnici iz tog vremena.
- U sklopu tužbe protiv američkih pilota koji su bombardovali Srbiju u inostranstvu će biti podneta i krivična prijava protiv bivšeg predsednika SAD Bila Klintona. Na isti način će biti prijava podneta i protiv tadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera i drugih državnika koji su donosili političke odluke, pa će tako i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder doći pod udar prijave - pojašnjava profesor Nogo.
Da podsetimo, u Srbiji je 2001. obustavljeno krivično gonjenje čelnika zemalja NATO. Gerhard šreder je u međuvremenu postao savetnik Aleksandra Vučića, tada premijera i uz aplauze govorio na mitingu SNS-a. Savetnik je postao i Toni Bler, koji je pre nekoliko dana viđen u Beogradu.

Na tome se neće stati. Nogo ističe da će pravdu potražiti i pred međunarodnim sudovima, odnosno u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i Evropskom sudu pravde.
Advokat Aleksić podseća da već postoji sudska praksa u Italiji kao potvrda veze izloženosti dejstvu ove municije i obolevanja od kancera. Naime, u Italiji je već dobijeno više od 80 tužbi protiv Ministarstva vojske, a oboleli ili porodice onih koji su umrli dobili su velika obeštećenja.

Istina u Cirihu i Berlinu

Advokat Srđan Aleksić najavio je i druge aktivnosti na dokazivanju veze bombardovanja i obolevanja od kancera.
- Krajem septembra u Cirihu se održava naučni skup o tužbi protiv NATO sa 300 naučnika. Naš tim u kojem će biti univerzitetski profesor i eminentni lekar pričaće o obolevanju Nišlija od raka. U Berlinu će krajem idućeg meseca na festivalu biti emitovan naš dokumentarni film o stravičnim posledicama bombardovanja - priča Aleksić.

Pomoć iz Italije

Aleksić najavljuje za početak idućeg meseca sastanak sa predsednikom Istražne komisije italijanskog parlamenta i advokatima zastupnicima vojnika te zemlje koji su bili na KiM, a potom oboleli od kancera.

- Od italijanskih kolega ćemo dobiti materijalne dokaze, a u Univerzitetskoj klinici će se obaviti poređenje 10 biopsija naših građana sa rezultatima njihovih obolelih. Naime, od izuzetne je važnosti da dođemo do jasnih materijalnih dokaza zarad tužbi koje ćemo podneti - objašnjava Aleksić.

Rusija spremna da pomogne

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da će, ukoliko udruženje "Osiromašeni uranijum" bude tražilo pomoć, Rusija razmotriti tu molbu.
- Tužba je morala ranije da se podigne. Ipak, ako od Rusije bude tražena pomoć, trebalo bi to razmotriti. Vojnici NATO, koji su bili u Srbiji i razboleli se, podigli su tužbe i dobijaju kompenzaciju u svojim zemljama. Apsurd da agresor dobije odštetu, a žrtva ništa - istakla je ona.

Udruženju "Osiromašeni uranijum" već se javilo stotinak ljudi, najviše sa juga Srbije. Profesor Nogo poziva i građane Pančeva da se jave s medicinskom dokumentacijom o malignim bolestima, jer nije reč samo o pogubnom dejstvu osiromašenog uranijuma, već o svim otrovima izazvanih agresijom NATO.

Otrovani za večnost

Prema izveštaju NATO ispaljeno je 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom. Međutim, Vojska Jugoslavije iznela je da je reč o 50.000, a prema nekim ruskim izvorima čak 90.000. Vreme poluraspada uranijuma U 238 je 4,5 milijardi godina.
Iako je NATO većinu napada osiromašenim uranijumom izveo na Kosovu i Metohiji, stručnjaci tvrde da su svi u Srbiji i Crnoj Gori ugroženi.

- Lekari će dokazati uzročno-posledičnu vezu između bombardovanja i nastanka bolesti, a udruženje će obezbediti da se obavi pravni deo posla. Zatražili smo prijem kod generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da bi objasnili da nismo protiv te organizacije. Neka ceo svet bude u NATO-u ako hoće, ali onaj ko je proizveo štetu mora i da je nadoknadi. Zašto bi stanovnici Srbije bili građani drugog reda u odnosu na američke ili britanske - pita Nogo i poziva sve ljude sveta da se pridruže ovoj pravednoj borbi.
 

Rak mori Srbiju

Srbija je prva u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti.
Prof. dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva za borbu protiv raka, nedvosmislen je da je bombarodavnje NATO uzrok povećanja broja obolelih. On je izneo podatak da je na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, a procenjuje da je od toga od raka obolelo oko 30.000 ljudi, a 18.000 umrlo.
Reč je, kako je objasnio dr Čikarić, o supstanci koja može da izazove mutacije gena i kancerogenezu. Osiromašeni uranijum je udisala i stoka, čije meso su konzumirali ljudi. Pritom, čak i mala doza jonizujućeg zračenja može da izazove maligne tumore koji se pojavljuju i do 20 godina nakon izloženosti osobe. Dakle, i oni koji sada obolevaju moguće su žrtve osiromašenog uranijuma.
Prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg i načelnica za neuroonkologiju u Kliničkom centru Srbije, iznela je podatak da se 15 godina posle bombardovanja NATO broj obolelih obolelih od malignih bolesti povećao 2,7 puta.
- Problem kod osiromašenog uranijuma je što je potrebno vreme da se iskažu njegova dejstva i onda skeptici objašnjavaju nastanak kancera svim drugim uzrocima, samo ne osiromašenim uranijumom - istakla je prof. dr Grujičić.
 




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online