Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.08.2018.
12:15
Tanjug, Vestionline A

Srpski eksperti: Kosovu Preševo, Srbiji severne opštine?

Šest srpskih eksperata pripremilo je predlog sporazuma o razgraničenju, prema kojem bi Kosovu pripala opština Preševo, a Srbiji četiri severne opštine, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica, piše danas prištinski Zeri, pozivajući se na dokument u koji su, navode, imali uvid.

pixabay.com
 

Taj predlog deo je obimnog dokumenta pod nazivom "Ekonomski, demografski i socijalni efekti i različiti scenariji za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", a sačinilo ga je, kako tvrdi prištinski list, šest srpskih eksperata, u aprilu ove godine, uz podrsksu beogradskog Fonda za otvoreno društvo. 

Uz objavljeni faksimil dokumenta, Zeri piše da ovaj predlog detaljno razrađuje sve ekonomske, demografske i socijalne efekte normalizacije odnosa Beograda i Prištine. 

Dokument sadrži 90 strana, a autori su, prema listu, Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, Ljiljana Sekulić i Katarina Stančić. 

Dokument, inače, razmatra mogućnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sa scenarijom za razmenu teritorija, scenarijom bez razmene teritorija, zatim scenario potpune implementacije Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao i scenario u kojem bi bio zadržan "status kvo".

Zeri piše da predlog o razgraničenju podrazumeva da Priština preuzme opštinu Preševo, a da se centralnoj Srbiji pripoje četiri opštine severa KiM. 

Navodi se i da bi u tom slučaju Srbija bila "u prednosti" za 2,7 milijardi evra. 

- Srbija i Kosovo mogu da postignu sporazum o razmeni teritorija, tako što bi Kosovo preuzelo opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe, dok bi četiri severne opštine (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica) bile pridružene susednoj zemlji - navodi Zeri. 

Navodi se i da autori ovog dokumenta konstatuju da u opštini Medveđa živi samo 7,1 odsto Albanaca, te da stoga opcija njenog pridruživanja Kosova nije održiva opcija. 

Istovremeno, procenjuje se da u Bujanovcu živi oko 54 odsto albanskog stanovništva, pa bi, kako se navodi, razmena ove teritorije mogla da predstavlja "političku i bezbednosnu pretnju na duži rok". 

POVEZANE VESTI

Sreda 15.08.2018. 16:15
Ma kakvo Preševo,dajte Beograd za te četiri opštine,možda se onda neko i probudi!...
Petak 17.08.2018. 00:31
Србији Приштина, Косову лева обала Дрима!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online