Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.08.2018.
01:00
J. L. Petković - Vesti A

Političari, pamet u glavu!

Glasine o mogućoj podeli Kosova uznemiruju sve, a naročito Srbe na Kosovu, kao i činjenica da je jasno da je podela bila na dnevnom redu razgovora o budućnosti KiM. Takve najave znače bežanje od normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

A. Čukić
Dušan Janjić

A sporazum dve strane je nužan. To su ocene Okruglog stola "Izazovi dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova" u Beogradu, na kome su učestvovali stručnjaci, novinari, analitičari, kao i političari koji su učestvovali u različitim oblicima dijaloga od 2000. do danas.

Povod za okupljanje je bila zbirka kolumni koje su politički savetnik kosovskog premijera, Bljerim Šalja i direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, pisali za portal KoŠev u okviru rubrike "Na +38...", od maja 2017. do jula 2018. Janjić je povukao da bi o trajnim rešenjima za Kosovo trebalo da se razmišlja tek nakon što se potpiše sporazum. Urednica portala KoŠev Tatjana Lazarević izjavila je da nam umesto dana mira stižu sada dani uznemirenosti.

U svom obraćanju se nadovezala da putem medija stižu razna upozorenja i spekulacije.

- Nadam se da će leći tenzije i da će političari shvatiti da o temi teritorije, razmene mogu da pričaju tek kad završe prvi potez, a to je postizanje dogovora o normalizaciji. Taj sporazum neće uključivati priznanje. Šta je problem sa crtanjem mapa? One se ne uklapaju u normalizaciju, ne može se to prodati kao normalizacija - kazao je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

On je podvukao da "nije vreme za "akademske rasprave" i poručio političarima: "Pamet u glavu".

- Pomeranje granica moguće je mirnim putem uz "dogovor svih aktera". A vlasti ni na jednoj, ni drugoj strani "ne znaju ko su akteri" i mnoge aktere zaboravljaju. Podela Kosova je bežanje iz okvira normalizacije, a ta novina može da donese ograničene sukobe, posle kojih bi opet vlasti morale da razgovaraju, mada tada o drugim stvarima - zaključio je Janjić.

On je pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da budu pažljive, razgovaraju i ne izazivaju sukobe i objasnio da "nije drama ako nema Statuta Zajednice srpskih opština, već ako nema dijaloga".

- Ako želite dijalog, morate da računate na konflikt-menadžment kojim upravljate, a ne da ulećete u akcije konflikt-menadžmenta kojim ne upravljate. Manipulacije dijalogom sada izmiču kontroli - ocenio je Janjić.

Rada Trajković: Prokockana šansa

Predsednica NVO Evropski pokret i nekadašnja poslanica u Skupštini Kosova, Rada Trajković, kaže da smatra da je dijalog propao, a da je ambijent napravljen da bi Tači i Vučić ostali na vlasti.

Smatra i da je normalizacija prokockana zbog nagoveštaja o prekrajanju granica i tenzija na terenu. Ona je ukazala da bi panika nastala zbog poruka koje nisu u funkciji stabilnosti i podrške i da bi mogla izazove talas iseljavanja Srba.

- Videće se u septembru šta je sve ovo proizvelo, kada će se videti koliko je porodica otišlo - rekla je Trajković.

Osvrćući se na evropske integracije, on još primećuje da Srbija nikada nije donela akcioni plan za poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom i da zbog toga čeka na evropsku birokratiju.

- Mi ovde razgovaramo 21 godinu, od 1998. godine i ne mogu da zamislim da ćemo sledećih 10 godina govoriti o normalizaciji Beograda i Prištine - rekao je publicista i političar Bljerim Šalja i podvukao da normalizacija više ne može da se "otaljava". On smatra da se došlo do zajedničkog zaključka da bi trebalo da se napravi sporazum, jer će u suprotnom, dve strane večito koristiti jedna drugu kao alibi.

- Srbija ne može da ima jasan put ka Evropskoj uniji ako ne reši pitanje Kosova, a Priština bez rešavanja odnosa sa Beogradom ne može da aplicira za članstvo u UN i da ide ka EU.

Srbija na Kosovu nije samo teritorija, nego i ideologija i mentalitet, a Kosovo u Srbiji nije samo. Jednom za svagda treba da to završimo da bismo se bavili sami sobom. Ako ne rešimo to pitanje, plašim se da ćemo se unedogled baviti jedni drugima i da će to biti alibi za druge unutrašnje stvari koje se ne rešavaju - kazao je Šalja.

Istovremeno, on smatra da atmosfera nikada nije bila gora, da sporazum ne treba odugovlačiti jer vreme ne radi ni za jednu stranu.

- Ako razmišljamo da pobedimo jedni druge u dijalogu onda smo u velikim problemima. Treba da nađemo zajednički imenitelj koji će objediniti namere obe strane i da to bude dobitna kombinacija i za Srbiju i za Kosovo - rekao je Šalja.

Manjine u nebranom grožđu

Siniša Vuković, asistent na vašingtonskom univerzitetu SAIS, kaže da je ideja Hašima Tačijeva o "korekciji granica" dodatno zakomplikovala već komplikovan dijalog. Kako kaže, na pitanje da li je to rešenje u skladu sa strateškim interesima obe strane - odgovor je ne.

- Pre svega ne treba smetnuti sa uma da se na severu nalaze resursi za Prištinu poput vodosnabdevanja. Drugo, opšte je poznato da većina Srba živi južno od Ibra, dakle problematizuje se budućnost manjina.

Bilo koji vid razmene teritorije bi manjine stavio u gori položaj, makar na kraći rok, jer bi ohrabrio nacionalističke snage, a tu je i neminovan domino efekat, što bi, dodaje, nepovratno destabilizovalo region. Ko god insistira da se fokus zadrži na ovoj temi, ili gubi ili kupuje vreme. Zavisi koga pitate - rekao je Vuković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online