Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.08.2018.
02:00
Đ. Janković - Vesti A

Novi život kraljevskog zdanja

U čuvenoj banjskoj dvorani Kur-salon radi se punom parom kako bi ovo jedinstveno zdanje do 1. decembra povratilo nekadašnji sjaj i izgled kakav je imalo sredinom tridesetih godina prošlog veka. Radovi na obnovi zdanja započeti su 30. aprila, a majstori su nalaze u svakom ćošku ovog velikog objekta koji je višegodišnjom nebrigom bio doveden na rub samourušavanja, a sada će biti sačuvan.

Đ. Janković
Radovi na kuli

Izvođači radova nalaze se na sredini šestomesečnog roka i do sada je urađeno dosta toga. U različitim delovima Kur-salona stiglo se do različitih faza rada, a do sada su, kažu odgovorni na ovom jedinstvenom gradilištu, završili sve poslove na rušenju, uradili podne betonske ploče, deo izolacije, postavili elektroinstalacije i započeli malterisanje.

U delovima objekta su restauratori koji su započeli svoje radove i oni će naredna dva meseca provesti u simbolu Banje Koviljače. Na Kur-salonu je, gde god je bilo predviđeno, skinut malter, pa su posle skoro jednog veka cigle u zidovima ponovo ugledale svetlost dana.

Urađeno je sve da više u objekat ne može da ulazi vlaga iz tla, ali je višegodišnje prokišnjavanje ostavilo danak, pa je ona delimično ostala u masivnim zidovima.

Vredne ruke vraćaju mladost Kur-salonu

Kur-salon će imati nekadašnji izgled, pošto se sve radi pod nadzorom i uz saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, ali i svu neophodnu modernu opremu, video-nadzor, dojavu požara i slično kako bi zadovoljio današnje standarde bezbednosti.

Započeti posao podrazumeva kompletnu rekonstrukciju objekta, osim krova i limarskih radova koje je Specijalna bolnica obavila u leto 2016. godine, kada je od republičke Direkcije za imovinu dobila na korišćenje Kur-salon.

Poznatu banjsku dvoranu sagradio je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević između 1928. i 1932. godine i bila je simbol kraljevske banje. Pod svodom Kur-salona bila je prva kockarnica na Balkanu, održan je prvi izbor za mis Jugoslavije, a kralj Petar Drugi Karađorđević je posle aprilskog bombardovanja u njemu proglasio opštu mobilizaciju.

U obnovljenom zdanju 1. decembra trebalo bi da bude održana svečanost obeležavanja dva značajna jubileja, 160 godina od početka organizovanog banjskog lečenja u Banji Koviljači, 110 godina od izgradnje prve moderne zgrade za lečenje u ovoj banji, kupatila kralja Petra Prvog Karađorđevića kao i vek od osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Lozničane, a posebno meštane Banje Koviljače, obradovao je dolazak majstora jer to znači da će konačno biti obnovljen i sačuvan Kur-salon, mesto pod čijim svodovima će ponovo biti održavani svečani skupovi, kongresi, svadbe ili maturske večeri. Baš kao što je to bilo nekada.

Velika sala čeka restauratore

Izdvojeno 1.700.000 evra

U njemu će biti adaptirano i rekonstruisano sve, ostaće stari samo temelj i zidovi, a biće uneti nova oprema i nameštaj tako da će on ponovo dobiti nekadašnji sjaj. Za ove radove država je izdvojila skoro 200 miliona dinara (oko 1.700.000 evra). Kur-salon je godinama propadao i došao na rub samourušenja.

Onda su se, posle reakcije više udruženja građana Banje Koviljače, napokon oglasili Grad Loznica i država, pa je konačno od 2016. počelo spasavanje ovog zdanja, a sada su stigli i majstori.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online