Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.08.2018.
13:43
J. L. Petković - Vesti A

"Velika Albanija" do Preševa

Nakon što je izjavio da nema podele Kosova, Hašim Tači izašao je sa idejom o "mirnoj korekciji granice", najavivši referendum o pripajanju Medveđe, Bujanovca i Preševa Kosovu.

M. Todorović
Zastava na stadionu Partizana

Gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi to je već predložio Tačiju, a zajedno sa gradonačelnikom Medveđe o tome razgovarao sa gradonačelnikom Gnjilana. Kamberi je upozorio da će posledice biti ozbiljne ako Kosovo prihvati razmenu teritorije uzimajući samo deo preševske doline.

Švajcarski dnevnik "Blik" ocenjuje da je ideja Velike Albanije ponovo prisutna. List podseća da je nedavno lansirana i ideja o zajedničkom predsedniku, ali da se odustalo zbog međunarodne kritike. Ali, stvaranje zajedničke carine desiće se od januara i ukidanje granica između Albanije i Kosova izazvalo je strah među narodima na Balkanu, jer vekovima uspavani projekat "prirodne Albanije" predviđa aneksiju teritorija susednih država.

Vetar u jedra tom projektu, navodi se dalje u tekstu, dao je Hašim Tači.

"Srž te tvorevine bili bi Albanija i Kosovo, a i u Makedoniji živi oko pola miliona Albanaca, uz jug centralne Srbije i nekoliko desetina hiljada u Crnoj Gori. Velikoalbanski teoretičari poput Koče Danaja imaju pik i na grčke oblasti. Sve ukupno radilo bi se o šest miliona ljudi - tvrdi "Blik".

Milovan Drecun, šef odbora za KiM, Skupštine Srbije kaže da su razgovori oko konačnog rešenja statusa Kosmeta u toku, pa se sada mnogi pojavljuju sa idejama, mada im je jasno da to Srbija neće prihvatiti.

- To je igra koja treba da oslabi pozicije jedne strane i podigne sopstveni ulog i značaj u pregovorima. Oni vide šansu da realizuju projekat zamišljene Velike Albanije, ali im je problem to što mora da se formira Zajednica srpskih opština.

A što se tiče izjava političara na jugu Srbije, oni godinama pokušavaju da internacionalizuju albansko pitanje. Sada vide svoju šansu da se udenu u paket, ali ih Albanci iz Prištine vuku za nos i hoće sa njima da trguju. Na to Srbija neće nasesti - kaže Drecun i dodaje da nema rizika po bezbednost.

Granice se menjaju ratom

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da se protivi i korekciji granice sa Srbijom:
- Granice se postavljaju ratom i samo će ih rat promeniti. Svi Albanci bi voleli da se Preševo pripoji Kosovu, ali znate da su granice postavljene sa ulaskom NATO - izjavio je Haradinaj.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online