Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.08.2018.
00:56
Đ. Barović - Vesti A

Posledice katastrofalnih poplava u Žagubici (3): Sa šljive gledao svoju propast

Među onima koji su bez sumnje zaslužili titulu heroja odbrane od poplave su oni žitelji Žagubice koji su od prvog trenutka, ne razmišljajući o sopstvenim životima, priskočili u pomoć i iz bujice spasavali decu i starce.

V. Sekulić
Novi život u sedamdesetoj: Ilija Lalić kraj šljive na kojoj je potražio spas

Draško Brunken (41) je jedan od njih.

- Vraćao sam se traktorom kući i čujem nešto iza sebe, mislim nešto se pokvarilo. Okrenem se vidim bujicu kako mi se približava. Na metar od mene su kao torpeda, proleteli jedan traktor i dve krave. Brže-bolje stignem do kuće da bih spasao porodicu i trogodišnju kćerkicu Sanju.

Kada sam pokušao da izađem shvatim da se balvan nabio na vrata. Izađem kroz prozor i ne verujem svojim očima šta se događa. Brže-bolje se organizujem sa drugarima, Ljubomirom Petrovićem Dulkanom i Draškom Čenakom i krenemo od kuće do kuće, da spasavamo - priča sasvim mirnim glasom Brunken.

Ljubomir i Draško su vlasnici privatnih firmi, pa su došli sa svojom mehanizacijom, ali ona je tek delimično bila od pomoći.

- Bujica je na mnoge kuće nanela balvane, automobile, ko zna šta sve, pa sam morao da razvaljujem vrata i prozore, da se penjem preko gornjih spratova, jer dosta je starijih, nemoćnih, nepokretnih. Držim ih u rukama i idem kroz onu bujicu, a znam da ako se okliznem, stradaće i oni i ja - seća se jezivih detalja Brunken.

I Ljubomir Petrović, koga svi znaju po nadimku Dulkan, imao je istovetna iskustva. Kaže, najteže mu je bilo spasavanje nepokretnih staraca i čoveka koji je spas od bujice potražio na šljivi.

- Pored stoje policajci i vatrogasci i niko ne sme da mu priđe. Razumem ih, nisu obučeni za takav posao. Zavežem se za kašiku bagera i pustim bujicu da me odnese do njega. Privežem ga nekom gurtnom i tako ga spasemo - priča Ljubomir.
Ilija Lalić (70) je ta starina.

- Doživeo sam veliku vodu u Žagubici i 1969. godine. Jeste, bilo je gadno, ali ne kao što je sada bilo. Sada je naišao vodeni zid koji ruši i nosi sve pred sobom.Kako sam bio u dvorištu jedino što sam mogao bilo je da se popnem na tu šljivu.

Kako je vreme odmicalo i kako sam video da mi je sve ono što sam čitav život gradio odlazi u nepovrat, mislio sam i sam da se bacim.Šta će mi život kada počinjem od početka u svojoj sedamdesetoj - plače i priča Lalić.

Spasavao stare i decu: Draško Brunker

Bespomoćni anđelčići

Ljubomir Petrović Dulkan i dalje u glavi prevrće film dok je spasavao decu iz kuća.
- Iz jedne kuće čujem dečje glasiće kao zapomažu. Ne može se objasniti šta se tada probudi u čoveku. Ni sam ne znam kako sam preplivao tu bujicu, razbio neki prozor da bih izvukao te preplašene anđelčiće. Oni se sklupčali u uglu, drhte od straha - priča ovaj junak.

Bežite, stiže talas!

Među onima koji su imali tu sreću da dožive najmanju štetu na svojoj imovini su bračni par Sibinka i Miroslav Dervišević, koji žive i rade u Beču.

Njihova kuća se nalazi na početku Vrelske ulice. Sa komšijama smo ih zatekli na tremu. Još sabiraju i oduzimaju "utiske" katastrofe koju su preživeli.

- Sedeli smo baš na ovoj terasi i vidimo komšiju koji je prethodno krenuo po mleko kako uspaničeno trči i viče: "Bežite ljudi, stiže talas!" Nije prošlo možda ni par minuta kada je u ulicu stigla policija i rekla nam da brzo zaključamo vrata i krenemo. Uspela sam da uzmem samo naše pasoše, u papučama smo izleteli i gledali kako se vodeni talas približava kao u nekom filmu - priča Sibinka.

Kada se voda povukla, Derviševići su odahnuli, stradali su im samo špajz i pomoćna zgrada. Voda nije pronašla put do unutrašnjosti njihove kuće.

- Već to popodne su počeli da zvone telefoni. Veoma brzo se pročula užasna vest pa su nas pozivali rodbina i prijatelji iz Beča, ali i drugih zemalja da pitaju da li smo dobro. Hvala Bogu, nije bilo ljudskih žrtava, a da je šteta velika, to se golim okom da videti - pričaju Sibinka i Miroslav.

Posledice katastrofalnih poplava u Žagubici (4): Tuga u romskom naselju

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online