Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.08.2018.
13:13
J. L. Petković - Vesti A

Besane noći zbog glasina

Srbi na Kosovu ovaj vikend proveli su pod velikom tenzijom i medijskom kanonadom koja je počela u petak sa vestima da će Albanci zauzeti jezero Gazivode. Takvo izveštavanje se prelilo i na medije na albanskom jeziku, tako da su građani severa KiM-a, najviše Zubinog Potoka, u neverici čekali subotu jutro, dok su u petak čitali najave nasilja "Ovde Albanci planiraju upad", "Samo što nije počelo"...

Tanjug
Američki vojnici iz sastava Kfora na ulazu u Gazivode

- Meni je potpuno jasno da od ovoga nema ništa, ali se brinem za majku. Ona celu noć nije spavala isprepadana svim ovim vestima - kazao je čitalac "Vesti" iz Kosovske Mitrovice.
Nelagodnost i novu seriju medijske panike, izazvala je i pojava Kfora u blizini brane na jezeru Gazivode i hidroelektrane u Veljem Bregu, koji je inače tu aktivnost zakazao u martu. Kfor je demantovao informacije o nasilju:

- Kfor obavlja normalne obaveze u skladu sa mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti. Nema nikakve blokade brane Gazivode. Pristup brani je slobodan. Situacija je mirna i pod kontrolom. Kfor je ovde da zaštiti sve građane na Kosovu .

Svi ovi napisi doveli su do toga da se u Beogradu zakaže hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Nakon tog sastanka, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, napao je opoziciju i verske predstavnike, ne pominjući izričitio vladiku Teodosija koga su cele nedelje napadali predstavnici Srpske liste koja je pod kontrolom Beograda.

Moleban u svim hramovima

Episkop raško-prizrenski Teodosije po prvi put je pozvao vernike na moleban za Kosovo i Metohiju koji će trajati od ponedeljka do subote, a služiće se nakon večernje službe u svim hramovima na Kosovu. On je pozvao sve sveštenike, monahe i vernike da "u ovim teškim danima koji su pred nama, svi zajedno molitvom i postom" daju doprinos očuvanju žive crkve na prostoru eparhije. Vladika Teodosije će molebane služiti u Crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, u manastirima Gračanica i Draganac, kao i u crkvama Svetog Nikolaja u Štrpcu i Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu.

- Srbija je sistemski oslabljena lažnim optužbama protiv države za scenarije protiv svog naroda na Kosovu, koje su izgovarali razni politički i verski predstavnici. Službe bezbednosti dobile su zadatke protiv tih agenturnih delovanja - najavio je Đurić.

Predsednik Srbije Alekasandar Vučić sa patrijarhom Irinejom je imao, kako je rekao, "vrlo iskren" razgovor, a potom je kritikovao srpsku opoziciju, "tajkunske medije", pojedine Srbe sa KiM-a, međunarodnu zajednicu i "strane agenture".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online