Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.07.2018.
11:22
blic.rs A

Blic: Šta je Plenković rekao, a Brnabićeva nije potpisala

Hrvatski premijer tvrdi da je predednica Vlade Srbije u Londonu potpisala deklaraciju po kojoj piše da se nadležnost nad zločinima iz rata predaje Hrvatskoj.

Tanjug/AP
Lideri na samitu u Londonu

Da li je tim potpisom Srbija ispunila jedan od uslova zvaničnog Zagreba, koji je zbog toga više puta pokušao da blokira Beograd na putu ka EU ili je Plenković ipak malo "naduvao priču", istraživao je "Blic".

- U Deklaraciji sa Samita jasno piše formulacija kojom se nadležnost nad zločinima iz rata koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske predaje upravo Hrvatskoj - rekao je Plenković o temi koja potresa region gotovo svaki put kada se sastanu srpski i hrvatski zvaničnici ili kada se odlučuje o napretku Srbije ka EU, navodi beogradski list. 

"Blic" je pokušao da dođe do deklaracija koje su usvojene u Londonu i ako piše, tih dokumenata nema ni na sajtu Vlade Srbije. Međutim, ubrzo po potpisivanju deklaracija one su postavljene na sajt londonskog samita. 

U njima pnema formulacije za koju je Plenković tvrdio da je jasno naznačena u deklaraciji o ratnim zločinima. Ipak, pitanje nadležnosti u Deklaraciji o ratnim zločinima se pominje u jednoj rečenici, u kojoj se navodi da treba otklanjati prepreke za efikasnu regionalnu saradnju, uključujući razmenu informacija, saradnju između tužilaštva i brzu međunarodnu pravnu pomoć. 

"Treba izbegavati konflikte oko juridsikcije", bilo je sve što je na tu temu pisalo u Deklaraciji.

Lideri vlada Zapadnog Balkana obavezali su se u Londonu, potpisivanjem deklaracija, i da će obezbediti nepristrasnu i nezavisnu istragu slučajeva nestalih osoba, te da će u narednih pet godina "rešiti što više slučajeva nestalih osoba". 


Takođe, obećali su, između ostalog, i da će angažovati sve domaće institucije koje su nadležne za lociranje i identifikaciju nestalih osoba, kako bi došli do informacija o grobnicama, te da će u procesu traženja nestalih angažovati i članove njihovih porodica. Oni su se obavezali da tačne i pouzdane informacije o tome budu dostupne javnosti. 

Posebno je naznačeno da se od Crne Gore očekuje da radi sa svojim susedima na pitanjima rešavanja graničnih sporova, kao i da BiH i Srbija vode "tehničku diskusiju" na istu temu. Mada Srbija najveći granični problem ima sa Hrvatskom, on se ne pominje u pomenutoj deklaraciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online