Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.07.2018.
11:43
blic.rs, Vestionline A

Vojna vežba ili 60 dana zatvora...

Muškarci mlađi od 60 godina i žene mlađe od 50 godina, koji su služili vojsku, imaju zakonsku obavezu da prođu redovnu obuku rezervista, a kada poziv stigne na kućnu adresu za neodazivanje sledi novčana ili kazna zatvora.

pixabay.com
 

Na vojnu vežbu građani mogu biti pozvani najviše do 90 dana u toku jedne godine, a da služe u rezervnom sastavu obavezni su svi oni vojni obveznici koji su odslužili vojni rok sa oružjem, bez oružja i dobrovoljno ili su regulisali ovu obavezu na drugi način, ako i i žene koje su u vojnoj evidenciji. 

Oni koji se ne odazovu po pozivu za vojnu vežbu, kako za "Blic" kažu u Regionalnom centru Ministarstva odbrane (RCMO), podležu novčanoj kazni od 10.000 do 50.000 dinara ili kazni zatvora do 60 dana.

Prinudno privođenje

Kada stigne poziv za vojnu vežbu, građanin je obavezan da se javi u vreme navedeno u pozivu i da ponese potrebne stvari i isprave. Ako je neko sprečen zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga, dužan je da o tome izvesti nadležne.

Šta odlože ili prekida vojnu vežbu

Vojna vežba može da se odloži ili prekine ako je:

*građanin podneo zahtev zbog bolesti
*ako je iz njegovog domaćinstva u isto vreme pozvan drugi član domaćinstva ili se već nalazi na *služenju vojnog roka
*ako polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu
*ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre
*ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da *obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju
*ako bi usled smrti ili teške bolesti člana domaćinstva, ono bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj time što bi osoba bila na vojnoj vežbi
*ako u mestu u kome pozva osoba živi vlada zarazna bolest
*zbog potreba službe odnosno, ako odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik
*vežba koja traje duže od tri dana može poljoprivredniku i privredniku biti odložena ako u domaćinstvu nema člana sposobnog za privređivanje

Osam dana rok

Zakon predviđa da se zahtev za odlaganje vojne vežbe podnosi u roku od osam dana od dana prijema poziva. Zahtev se može podneti i kada nastane razlog za odlaganje, kao što je recimo u slučaju bolesti ili nekih drugih, nepredviđenih situacija. U ostalim slučajevima, ukoliko zakasnite, zahtev za odlaganje se odbacuje kao neblagovremen.

Plata i dok traje vežba

Mnogi se pitaju šta se za to vreme dok je građanin na vojnoj vežbi dešava sa poslom, odnosno da li će dobit platu. U RCMO kažu da osobi koja je u radnom odnosu za vreme vežbe pripada naknada u visini njegove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. 

Pripada mu i naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje. Nezaposlenima pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada, kažu u RCMO.

Koje žene su u obavezi da se odazovu

Kada su u pitanju žene, vojne vežbe su obavezne za one koje su podnele zahtev za dobrovoljno služenje vojnog roka, koje su odslužile vojni rok i koje su bile profesionalni pripadnici vojske, a kojima je prestala profesionalna vojna služba. 

Samo žene koje imaju ratni raspored u jedinicama Vojske Srbije mogu biti pozvane na vežbe i obuku.

Samohrani otac će na vojnu vežbu kada deca budu punoletna

Nedavno je Subotičaninu Atili Bartoku odložena vojna vežba pošto se na kapiji kasarne u Bačkoj Topoli pojavio sa dvoje maloletne dece kojima je jedini staratelj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online