Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.07.2010.
10:13
Vestionline A

EU: Ubrzati pridruživanje Srbije

Većina šefova diplomatija Evropske unije su u ponedeljak na zasedanju u Briselu zatražili da se "ubrza pridruživanje Srbije EU", s ciljem da se podrži proevropska srpska vlast u Beogradu, ali su dve, tri uticajne članice Unije stavile do znanja da to treba učiniti korak po korak.

Ketrin Ešton

To je novinarima rekao slovenački ministar inostranih poslova Samuel Žbogar, koji je naglasio da je većina smatrala da, u svetlu "mišljenja" Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji, brzo treba razmotriti kandidaturu Srbije za članstvo u EU kako bi se podstakao dijalog Beograd-Priština.

A to bi značilo da se od Evropske komisije zatraži da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Novinarima je to rekao i šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji je objasnio da nije usvojen nikakav zaključak, jer ta tema i nije bila na zvaničnom dnevnom redu.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton je, međutim, izjavila da takve rasprave nije bilo i da je jedino važno to što je ona srpskom predsedniku Borisu Tadiću i privremenom kosmetskom premijeru Hašimu Tačiju prenela da Unija nudi da se pokrene dijalog Beograd-Priština u cilju ostvarenja njihove evropske budućnosti. 

Samuel Žbogar

Žbogar je istakao stav Ljubljane da se ulože svi napori da se "ne izgubi Srbija" na evropskom putu, a predložio je da u "dobre usluge" EU za podsticanje dijaloga Beograda i Prištine budu uključeni i SAD i još neke važne države.

Slovenački ministar je dodao da su evropska dvadesetsedmorica postigli saglasnost o ponudi Beogradu i Prištini za dijalog, kao i da je jedinstven stav bio da je budućnost i Srbije i Kosmeta u EU.

Mađarski ministar Janoš Martonji je podržao ubrzavanje pridruživanja Srbije EU i saopštio da će Budimpešta vrlo brzo ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

On je ponovio stav Mađarske da "posle mišljenja MSP-a nema smisla ulaziti u pitanje statusa Kosmeta", kao i da proglašenje nezavisnosti u Prištini ne može biti presedan za druge situacije u svetu.

Mađarski ministar je dodao da će od stavova Srbije zavisiti kako će i da li će se ulaziti u pitanje statusa Kosmeta, i time odgovorio i na pitanje kako unutar EU uslaglasiti stavove ako pet članica jasno ponavlja da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini.

Martonji je, međutim, naglasio da mora da se dođe i do nekog rešenja koje će biti prihvatljivo takođe za Srbiju.

Slovački ministar Mikulas Dzurinda je ponovio stav Slovačke da je proglašenje nezavisnosti Kosmeta neprihvatljivo jer krši Rezoluciju 1244 SB UN i dodao da treba ubrzati pridruživanje Srbije Uniji.

Teodor Bakonski

Šef rumunske diplomatije Teodor Bakonski je novinarima stavio do znanja da to što Rumunija i još četiri zemlje ne priznaju samoproglašenje nezavisnosti Kosmeta ne dovodi ni na koji način u pitanje stabilnost regiona.

On je pojasnio da su tih pet zemalja prihvatile da usvoje jedinstvenu ponudu EU za "dobre usluge" za dijalog Beograd-Priština.

Rumunski ministar je precizirao da stav Rumunije "da ne prizna nezavisnost Kosmeta predstavlja njeno tumačenje međunarodnog prava".

"Jednostrana proglašavanja nezavisnosti ne predstavljaju valjanu osnovu za izgrađivanje neke države", poručio je Bakonski.

On je preneo da je Rumunija istakla spremnost da svoje regionalno iskustvo i umeće iskoristi za podsticanje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski ministri su, po njegovim rečima, ohrabrili i Rumuniju i Grčku da iskoriste svoje dobre odnose sa Srbijom i Kosmetom kako bi se došlo do razgovora.

Na zasedanju šefova diplomatija EU, naveo je rumunski ministar, zaključeno je da se podrži evropski put Srbije, zato što je Srbija ključna za stabilnost Balkana.

Bakonski je podvukao stav Bukurešta da put Srbije u članstvo Unije ne sme biti uslovljen pitanjem Kosmeta.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online