Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.07.2010.
04:15
D. Đorđević - Vesti A

Žal za cipelom od čiste kože

Draža Ignjatović (67), najstariji je obućar u Vranju i jedan od trojice preostalih. "Nekada je Vranje bilo zanatlijska varoš, načičkano radnjama, posebno u centru. Danas, mnogi zanati su izumrli, a to čeka i obućarski", reči su majstora koji je prve duboke cipele napravio još 1958. godine. I dalje ih čuva u svojoj radnji.

"Moje ruke napravile su na hiljade cipela od čiste kože, sad samo nešto ako zakrpim, zalepim, za 100, 200 dinara. Od toga ne može da se živi. Srećom, stekao sam penziju", kaže Draža.

Na zanat je krenuo davne 1957. godine. U društvenom preduzeću "Moda" na čijem čelu je bio Mile Petković Gudža, poznati obućar.


"Imalo je od koga da se nauči zanat. Kreneš, učiš neko vreme, a onda ti kažu: "Da te vidimo ima li te ili ne, izaberi kožu i đon i kreni da praviš cipele", navodi Draža.


Tako je i bilo, Draža je prve duboke cipele od čiste kože napravio 1958. godine koje još uvek čuva u svojoj radnji i pokazuje mušterijama.


"Znalo se majstor je mogao da napravi jedan par cipela za osam sati, eventualno drugi da započne. Osam sati da radi i da koristi pauzu deset minuta za fruštuk. Nikad ne bih postao to da nisam imao majstore poput Dobri Canje, Duška Pevle ili Dragana Petkovca", priča Draža.


Od njih je naučio da izrađuje oficirske čizme, cipele svih vrsta, čizme, kopačke za fudbal. Posle zanatskog preduzeća "Moda" zaposlio se u fabrici obuće "Koštana", ali nije se dugo zadržao. Radio je od 1960. do 1964. godine.
 

Ne može bez radnje


- Dok mrdam biću u radnji, navikao sam se na ljude koji mi dolaze i oni na mene. Ako nešto uradim dobro je, ako ne čašica razgovora lek je za srce i dušu - kaže Ignjatović.

"Nije fabrika bila za mene. Kao dobar majstor već sam radio cipele, muške i ženske u kući. Dečački san je bio da imam svoju radnju, da budem majstor koji ima svoje učenike kojima će preneti znanje", kaže Draža.


Od 1964. godine drži privatnu radnju u užem centru grada, u blizini gradske Bujkovske pijace. Punih 46 godina svakog jutra u sedam ujutru otvara svoju radnju i nije se umorio.
Nekad se radilo ručno i obućarski zanat nije bio nimalo lak. Kovalo se drvenim ekserima, šilo je bilo glavna alatka. Od mašina samo se koristila šivaća.


"Mušterije su bile zahtevne, vodilo se računa o kvalitetu. "Majstore, će ih nosim jedno deset godina", govorili su, a ja sam uzvraćao: Nosićete ih dok ste živi. Uglavnom, tako je i bilo, moje cipele za života teško je ko mogao da pocepa", ističe Draža.

RADIĆU DO SMRTI: Draža Ignjatović


 

Kroz njegovu radnju prošlo je mnogo učenika koji su postali dobri majstori i kasnije, uglavnom, radili u "Koštani". S ponosom se seća učenika, braće Ljube i Mikija Antića koji sada rade u inostranstvu. Ljuba je u Parizu, Miki u Frankfurtu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online