Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.07.2018.
08:01
rs.n1info.com A

Porošenko u Beogradu - hoće li se Moskva naljutiti?

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o suverenitetu dve zemlje, ali i mogućnostima za ekonomsko napredovanje. Potpisan je i sporazum o ukidanju viza državljanima Ukrajine. Analitičari i poznavaoci odnosa dve zemlje, međutim ističu, da na ovu posetu, Moskva sigurno neće gledati blagonaklono.

Tanjug
Vučić je dočekao Porošenka uz najviše državne počasti

- Danas san poklonio predsedniku knjigu kratka istorija Ukrajine, zvuči isto isto i na srpskom i na ukrajnskom - rekao je Porošenko.

Dok predsednik Srbije bude proučavao ukrajinsku istoriju, realnost na terenu je međusobno priznanje teritorijalne celovitosti obe zemlje.

- Mi nismo priznali Kosovo i naš stav je da taj problem treba da se reši kompromisom uz uvažavanje interesa Srbije - dodaje Porošenko.

- Kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine - kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Mnogo toga ostalo je nejasno u odnosima Kijeva i Beograda. Takvi stavovi morali su biti izrečeni - ocenjuje novinar Slobodan Samardžija, koji je neko vreme bio persona non grata u Ukrajini, a među njima danas ima i poslanika, kako SNS, tako i opozicije.

- Ni jedan ni drugi nisu u prilici da stoje iza svojih izjava, jer ne odlučuju oni, jer je sve pod uticajem drugih sila, kako u Ukrajini, tako i na Kosovu, tako da vi možete da pričate ono što narod voli da čuje, ali da li to možete da ostvarite to je druga priča - smatra Samardžija.

Pre samo nekoliko meseci srpski parlament posetila je Natalija Poklonskaja, zamenica predsednika Odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije Državne dume na poziv Dveri i pokazala svoju ulogu u ruskom prisajedinjenju Krima.

- Rusija neće ostati imuna na susret Vučić - Porošenko - smatra novinar Rojtersa Aleksandar Vasović.

- Verovatno da će Vučić Moskvi morati da kaže zašto se susreo sa Porošenkom i šta je sa njim toliko dugo razgovarao. Sve je to brak iz računa Kijeva i Beograda, sve je ostalo na pola i nedorečeno, mora tu još mnogo da se radi ako žele da se odnosi unaprede - kaže Vasović.

Ono na čemu će se sigurno raditi jeste ulazak u Evropsku uniju 2025. i dok je Porošenko optimista predsednik Srbije nije.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.07.2018. 14:51
Највероватније је да ће Дејан Берић бити љут.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online