Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2018.
00:57
D. Dekić - Vesti A

Utiranje puta papi?!

Poseta državnog sekretara Vatikana, kardinala Pjetra Parolina Srbiji, ima cilj da pokrene razgovore o papinoj poseti, ocenio je za "Vesti" publicista i verski analitičar Vladimir Dimitrijević uz ocenu da je pomaka nabolje u odnosima Vatikana i Srbije bilo, ali je pitanje da li je to dovoljno za odvažnije korake i da li bi za Srbiju bilo dobro.

Tanjug
Pjetro Parolin u poseti Srbiji

- Poslednjih godina Parolin je posetio Tiranu, Sarajevo, Zagreb, a sada Podgoricu i Beograd. Papina poseta Srbiji, o kojoj je verovatno bilo reči, pažnju javnosti je prethodni put zaokupila posle posete tada predsednika Srbije Tomislava Nikolića Vatikanu krajem 2015. Nikolić je pozvao papu, uz ogradu da o treba da se izjasni i SPC - kaže Dimitrijević.

Godinu kasnije, podseća on, patrijarh Irinej je izjavio da poziv nije uputila Crkva, već država, da je papa i državnik jer je Vatikan država i da "dolazak ne bi bio od štete", ali se nada da neće doći dok ne dobije poziv i saglasnost SPC. Ukazuje da je Vatikan stremio da dovede papu od vremena SFRJ, da je predsednik Slobodan Milošević nastojao sredinom 90-ih, a posle 2000. pokušavao i šef SCG Svetozar Marović iz čije posete Vatikanu je ostala je interesantna anegdota.

- Marović je pre puta pričao sa patrijarhom Pavlom o papinoj poseti, a on mu rekao: "G. Maroviću, niti sam ja Crkva, niti ste vi država." Bio je to jasan stav da je poseta nemoguća dok se svi episkopi ne saglase. Kad se Marović vratio iz Vatikana i rekao da papa neće doći, patrijarh Pavle je izgovorio: "Dobro nam ne došao" - kaže Dimitrijević.

Pometnja među vernicima

Smatra i da bi poseta SPC-u izazvala bi veliku pometnju među vernicima, a s obzirom na to da postoje mnoge tendencije ka raskolu, imalo bi katastrofalne posledice po duhovno stanje Srba svih i svuda.
- Kod nas se mnogo ističe kako Vatikan ne priznaje nezavisnost Kosova, to je samo smokvin list koji prikriva istinu. Što se tiče vatikanskog nepriznavanja Kosova, samo je formalno i iz depeše Vikiliksa se jasno vidi da čelni ljudi Vatikana kažu da oni Kosovo apsolutno priznaju de fakto, a de jure priznanje nije ni potrebno jer u ovom trenutku zbog ekumenskih odnosa sa SPC to ne bi bilo probitačno - ukazao je on.

Uz napomenu da se pričalo se da bi papa trebalo da dođe u Niš na obeležavanje 1300 godina Milanskog edikta, ali nije, Dimitrijević ističe da između Vatikana i Srba ne stoji ružičnjak nego Jasenovac i svi zločini koji u NDH sa dozvolom rimokatoličkog klera, a naročito s posebnim angažovanjem Alojzija Stepinca, koga je papa Jovan Pavle Drugi 1998. u Mariji Bistrici proglasio blaženim, to jest lokalnim svecem Rimokatoličke crkve.

- Pokušaj da se ukloni prepreka za dolazak pape bila je mešovita komisija za dijalog SPC, Vatikana i Biskupske konferencije Hrvatske, čiji je cilj bio da utvrdi istorijsku istinu o Stepincu. Tada je, kaže, Vatikan obećao da će otvoriti arhive i dati na uvid dokumenta iz Drugog svetskog rata, pre svega prepisku Stepinca i pape Pija Dvanaestog, ali ipak nisu dozvolili taj uvid - objasnio je Dimitrijević, napomenuvši da je uvek za to da papa ima pravo da poseti vernike, i da kao šef države Vatikan dođe u posetu srpskim državnim funkcionerima.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online