Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.06.2018.
19:00
Kossev A

Amfilohije: Glavu Lazarevu na referendum može da stavi samo neko ko nema razuma

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović rekao je u Gračanici da oni koji ne znaju šta je Kosovo pričaju priče da hoće da podele Kosovo, piše Kossev.

V. Sekulić
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Foto: Arhiva)

U Gračanici je zajedno sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i sveštenstvom služio liturgiju na Vidovdan, a pred parastos na Gazimestanu. Liturgiji su prisustvovali, uz veliki broj vernika, američki komandant u Bondstilu Nik Dučić, gradonačelnik opštine Srđan Popović, ali i episkop slavonski, Jovan Ćulibrk, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović. 

"Šta znači podeliti Kosovo? To znači podeliti ćivot Svetoga Kralja Dečanskog, rasparčati Kralja dečanskoga i njegove svete mošti. To znači takođe deliti mošti svetih arhiepiskopa pećkih i svetinje koje sijaju ovde kroz vekove i sijaće do kraja sveta i veka. Ima i onih koji bi hteli da stave Kosovo, kosovsku grobnicu, kosovski zavet na referendum. Staviti na referendum glavu Lazarevu može samo neko ko nema razuma, nema pameti, nema znanja, ni mudrosti, jer Kosovo je glava Lazareva, a njegovo telo je u Ravanici - ovaj drugi deo Srbije to je telo Lazarevo. Odreći se glave Lazareve, to znači ostati bezglav, odreći se samog sebe i svog bića, svog zvanja istorijskog, građenja svoje budućnosti na tom krajeugaonom kamenu, na živonosnom grobu Hristovom, na kom je sagrađena i gradi se sva istorija", rekao je Radović. 

On je dodao i da je tiranija bila kroz vekove na ovim prostorima, ali i da niko nikada od naroda ni kad je ostajao, ni kad je bežao sa ovih prostora nije delio Kosmet. 

"Odreći se toga (Kosova) ili stavljati na referendum ili deliti, može samo onaj koji se vraća sultanu Muratu i koji pokušava da gradi na Muratu, na njegovom nasilju da gradi i budućnost svoju i drugih koji žive na ovim prostorima po Božjem znamenju. Tiranija je bila kroz vekove na ovim prostorima, ali niko nikada od naroda ni kad je ostajao, ni kad je bežao sa ovih prostora, nije delio KiM, nije stavljao na referendum KiM. Sve dokle su ćivoti svetih patrijaraha - arhiepiskopa sprskih u Pećkoj Patrijaršiji, dok je Pećke Patrijaršije i dok je Dečana, i dok je Gračanice Milutinove i Bogorodice Ljeviške i drugih svetinja i dok je tog semena ovde i onih koji su verni tom semenu i koji grade i svoju ličnu i narodnu budućnost i budućnost drugih naroda oko sebe, na tom svetom semenu, na tom kamenu jedinom istinskom kamenu na kojem je Bog postavio da se gradi ljudska istorija, dokle bude toga - biće i vas. Vas koji ste verni Lazarevom zavetu, vidovdanskom zavetu", istakao je Radović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online