Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.06.2018.
11:25
Vestionline, Tanjug A

"Utopija je razmišljati o promeni formata dijaloga"

Utopija je u ovom trenutku razmišljati o promeni formata dijaloga Beograda i Prištine, gde bi se neko priključio tom procesu, jer to nije u ovom trenutku nije realno, a ako bi se ipak dogodilo, Srbija bi tu tom slučaju tražila priključenje nekog ko bi zastupao naše interese, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

EPA/Andrej Cukic
Ivica Dačić: Ako neko očekuje da mi prihvatimo jednostrane akte koje je donela Priština, to se neće dogoditi

- Ovde je pitanje da li je ovo sa Prištinom dijalog, pregovori ili ćemo da gomilamo na njihovoj strani (Prištine) one koji, inače, stoje iza njih i podržavaju ih - rekao je Dačić i dodao da što se SAD tiče, oni su, kaže, uvek na naki način, baš slučano, bili prisutni u Briselu, i razgovarali sa obema stranama.

Njihova uloga je, doduše, ponekad bila i konstruktivna tako što su vršili pritisak na Prištinu po nekim pitanjiima, kaže Dačić.

- Sada se ne radi o tome i nema razloga da se taj format promeni, odnosno da se neko priključi - rekao je Dačić gostujući u Jutarnjeg programu Pinka.

Sada, dodao je, postoji jedna vrsta pritiska od pojedinih zemalja EU, koje su nezadovoljne načinom na koji se dijalog vodi, traže od evropske komesarke Federike Mogerini da imenuje nekoga ko će biti zadužen samo za to.

Posredovanje u dijaogu je, podseća ministar, uvek bilo u nadležnosti evropske šefice dilomatije, i veruje da će tako i ostati.

Ukazuje da je sada, međutim, velika nepoznanica šta bi se sada moglo očekivati od naredne runde imajući, kako kaže, u vidu da mi želimo da se dogovorimo i da želimo da napravimo kompromis.

- Ako neko očekuje da mi prihvatimo jednostrane akte koje je donela Priština, to se neće dogoditi. A mi ćemo nastaviti politiku zaštite naših državnih interesa - istakao je Dačić.

Ministar kaže da ne zna kada će početi dijalog jer se, dodao je, neki datumi preklapaju u obavezama predsednika Aleksandra Vučića i Mogerinijeve.

- Mislim da će biti nastavljen ovako kako je i počeo. A kako će se dalje odvijati i šta će biti teme, o tome će se tek razgovarati - rekao je.

Govoreći o rokovima koji se pominju u kojima bi trebalo da bude okončan dijalog, Dačić kaže da oni ne postoje.

- Izražavamo spremnost i želju za dijalog, treba sačuvati hladnu glavu i treba videti šta naši protivnici žele. Ne verujem da će bilo koji ozbiljan čovek u svetu oko Kosova postavljati bilo kakve rokove - rekao je Dačić i ponovio da se od Srbije očekuje samo da prizna Kosovo, a da pritom, kako je rekao, nemaju nijednu drugu inovativnu ideju na koji način bi to pitanje moglo da se reši.

Ispričao je, na primer, da predstavnici međunarodne zajednice sada govore da i ne mora Beograd da priznamo Kosovo, već daih samo pustimo da bar postanu članica UN, da se odnosi normalizuju, a pominje se, kaže, i model dve Nemačke.

Mada, dodao je, ne vidi da je nekome cilj da jednog dana dođe do ujedinjenja Beograda i Prištine.

Upitan da komenariše to što je Prištini rečeno da ne aplicira za prijem u Savet Evrope, jer nema šansu da budu primljeni, Dačić kaže da to nije ništa novo, te da oni to rade svake godine.

Za Dačića je generalno nelogično da sada negde sedi neka grupa koja se bavi Kosovom i njihovim prijemom u UN u trenutku kada se u svetu dešavaju tako važne stvari kao što je, na rimer, Severna Koreja, odnosi sa Rusijom, Sirija...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online