Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.05.2018.
10:15
Vestionline, rts rs A

"Slučaj "Trepče" primer nasilja nad Srbima"

Srbi nisu učestvovali u izradi statuta "Trepče", izjavio je danas za RTS Igor Simić iz Srpske liste povodom usvajanja predloga statuta "Trepče" u kosovskoj vladi, konstatujući da je to još jedan pokazatelj nasilja nad srpskim narodom.

Facebook/Igor Simić
Pitanje Trepče od ključnog značaja za Srbe: Igor Simić

- To je još jedan primer u nizu kako Priština vrši preko svojih institucija državno-pravno nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. Plaši nas ćutanje međunarodne zajednice na tako jednostrane poteze jer ono što je univerzalno pravo u svim evrospkim zemljama a to je poštovanje prava svojine kad su u pitanju Srbi na KiM ono ne važi - rekao je Simić. 

Kosovska vlada usvojila je predlog statuta "Trepče", kojim ovaj kombinat treba da postane akcionarsko društvo, transformacijom poslovnih jedinica - Rudnici sa flotacijom "Trepca" - Stari trg, zatim Rudnici sa flotacijom - Kišnica i Novo Brdo, kao i Rudnici sa flotacijom Kopaonik - Leposavić.

Pitanje "Trepče" je najvažnije pitanje za Srbe koji žive na severu KiM jer "Trepča" zapošljava 3.000 radnika, kaže Simić i dodaje da pitanje rešavanja ovog problema treba da se pokrene u okviru dijaloga u Briselu. 

Imajući u vidu ekonomsku situaciju na KiM, ovo je istvoremeno i poruka prištinskih institucija mogućim investitorima na Kosovu - neko može da izvrši pravno nasilje i kada mu se prohte da donese neki akt i otme svu imovinu koju ste vi ulagali godinama, navodi Simić. 

Kada je vlada usvajala predlog zakona rekli su da su ga dobili od nadzornog odbora u kojem, kako Simić ukazuje, nema Srba.

Simić je rekao da je poslednjih nedelja povećan broj slučajeva u kojem su Srbi podvrgnuti fizičkom i pravnom nasilju, pri čemu se krše i kosovski zakoni.

- Povratnici se kamenuju, hapse se bez dokaza i maltretiraju, napadnuta je ambulanta u Suvom Dolu gde se leče i Srbi i Albanci, zabeleženi su napadi na povratnike naročito u Metohiji. To je sinhronizovana akcija sa ciljem zastrašnjivanja Srba - rekao je Simić.

Mali broj Srba se vratio na Kosmet

- Kako bilo kome reći da se vrati? Ako hoće u Peć, Đakovicu i Prizren mogu biti kamenovani, ako ne mogu da dođu u posed imovine. Čak se i zakon o zaštićenim zonama ne poštuje, preti se igumanu Savi, bez osude međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica u ovo mora da se uključi. Kada su oni došli 1999. dobili su mandat kako bi štitili sve stanovnike, a naročito Srbe - rekao je Simić.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Simić je rekao da je izmena kosovskog ustava moguća i neophodna.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online