Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.05.2018.
15:20
Vestionline A

Vučić: Jesam vernik, ali ključne odluke ne donosi crkva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ne misli da ključne političke odluke treba da donosi crkva.

Tanjug
Aleksandar Vučić

Vučić je takođe odbacio ocene da se država ponaša kao da joj je SPC kriva po pitanju Kosova i Metohije.

- Ne treba crkva da donosi ključne političke odluke, a svakako ima pravo da iznosi svoje mišljenje - rekao je predsednik Srbije na pitanje da prokomentariše pisanje "Blica" da je državi samo crkva kriva za Kosovo.

Podvukao je da njemu crkva nije ni za šta kriva. Istakao je da se crkvi ne osporava pravo da iznosi svoje mišljenje, ali da on ne mora da se sa svakom izjavom predstavnika crkve saglasi. 

- Mi smo sekularna država i veoma poštujem crkvu. Nisam veliki vernik, ali jesam vernik. Ne mislim da sam malo učinio i lično, i kao predsednik vlade i države - poručio je on u izjavi novinarima u Bakuu. 

Podsetimo, nakon Sabora SPC, na kom je usvojen zaključak o Kosovu, predstavnici SPC su bili ljuti jer je njihov stav gurnut u zapećak, objavili su mediji. U javnosti su se pojavile i kritike na račun stava crkve o Kosovu, na šta je odgovorio mitropolit Amfilohije. 

"Za Kosovo važi ono što piše u psalmima: ‘Snaga nije u broju, snaga je u Gospodu’. KiM je svetinja, to znaju svi koji imaju osećaj za istinsko ljudsko dostojanstvo", preneo je list Danas reči mitropolita Amfilohija, sa okruglog stola na Bogoslovskom fakultetu. 

"Ali, to ne razumeju ovi kojima je kosovski zavet poklonjenje smrti. To pokazuje koliko je 'brozomora' zavladala i da je vreme na površinu izbacilo ljude koji misle da su neke vođe, a ne znaju da je Carstvo Nebesko jedina realnost ovog sveta. Ali, to su shvatili Srbi na KiM i zato opstaju", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski. 

Mitropolit je naglasio da oni koji su napadali potpisnike Apela za odbranu KiM sad treba da se suoče sa Saborom i poglavarom SPC. Prema njegovim rečima, rečenicu patrijarha Irineja da "sve što je na silu oteto može da se vrati, dok poklonjeno ne može nikada" treba da "shvate i naši punoglavci koji ne znaju šta je narod i istinski čovek, nego sve žrtvuju debelom crevu, prihvatajući evro-američku civilizaciju koja je gora od komunizma". 

Potom mu je odgovorio Vučić koji je rekao da ne želi da odgovara na jezik uvreda, da Crkvu poštuje, ali da to ne znači da treba da misli isto kao vladika Amfilohije. 

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2018. 10:08
Вучић није донео много паметних одлука али овај пут је у праву. Нака се црква бави са оном чиме се Свети Сава бавио. Бацали су дрвље и камење на војводу Шешеља због његове политике према Косову а данас плачу за Косовом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online