Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.05.2018.
00:55
J. L. Petković - Vesti A

Smena zbog krimske tužiteljke

Bez ikakvog obrazloženja u Skupštini Srbije u četvrtak je smenjen predsednik Odbora za dijasporu Ivan Kostić, iz redova Dveri, a na njegovo mesto izabran je Miodrag Linta iz SNS-a. Smenjen je iznenada, a kako "Vesti" saznaju, kasno po podne, dan uoči sednice odbora, članovi vladajuće koalicije dobili su obaveštenje da na dnevni red stave smenu Kostića i njegovog zamenika. Tako ni sam predlagač, Aleksandar Marković iz SNS-a, nije imao objašnjenje za svoj predlog, pa se sve svelo na konstataciju "da je dobro da se promeni predsednik odbora posle dve godine".

A. Čukić
Nekorektan odnos vladajuće većine: Ivan Kostić

- Smatram da je razlog moje smene dolazak u Srbiju Natalije Poklonske, žene koja je bila glavni tužitelj Krima i koja nije došla na poziv Dveri, već skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Kada se u medijima pojavila vest da je došla na poziv Dveri, mi to nismo mogli da sprečimo. Predstavnici vladajuće koalicije su, nažalost, u Skupštini Srbije prema njoj imali nekorektan odnos i ženi srpskih korena zabranili ulazak u glavnu skupštinsku salu - kaže Ivan Kostić.

Želeći kolegama puno uspeha u radu, Kostić je prvi put progovorio o problemima koje je imao dok je bio predsednik odbora.

- Na glavne sednice odbora, na kojima se pričalo o budžetu, niko od predstavnika vlasti nije došao, tako da nismo imali nijedan predlog amandmana na zakon o budžetu. Ne znam šta je bio razlog da se bojkotuju sednice odbora, ali smatram da je ta politička ostrašćenost koja je i dalje prisutna u Skupštini pogubna za politički sistem - kazao je Kostić.

Studenti nepoželjni u Skupštini?!

Problema je bilo i prilikom posete srpskih studenata iz inostranstva. Kako ističe, malo uoči dolaska 70 predstavnika Organizacije srpskih studenata iz inostranstva u Skupštinu, rečeno je da je sala zauzeta, te da je bilo problema i sa njihovim ulaskom u samu zgradu skupštine.
- Dan pred sednicu nama se otkazuje sala u kojoj bi trebalo da budu, a dan kad su došli javlja se problem na vratima i studente neće da puste unutra. Praktično se bojkotuje njihov dolazak i petoro ljudi iz ministarstava, uključujući i gospođu iz Ministarstva prosvete, otkazuju dolazak na skup - zaključuje Kostić.

On je naveo da mu nekoliko puta nisu bila odobrena putovanja, pa nije bio u prilici da se odazove pozivu Srba iz dijaspore na svečanosti i događaje koje su organizovali.

- Bojkotovali su moj odlazak u severnu Ameriku na veliki svenarodni skup i sabor u Libertvilu prošle godine. Ne znam iz kojih razloga - ističe Kostić.

Kao jedan od najvećih uspeha Odbora za dijasporu i Srbe u regionu naveo je to što je zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i sa predstavnicima jevrejske zajednice pokrenuo "projekat oživljavanja sećanja na genocid u Jasenovcu."

Briga za Srbe u regionu

- U radu odbora veliku smo pažnju posvetili saradnji sa Srbima u regionu. Prošle godine smo imali veliku konferenciju Srba u regionu i obavezali se da se svake godine na proleće održi takva konferencija u Beogradu. Skupštinu su posetili predstavnici najvažnijih srpskih udruženja iz regiona i postavili temelje na kojima će, nadam se, budući predsednik Odbora nastaviti da radi - kaže Kostić.

- Još 2016. smo održali sednicu odbora, gde se prvi put za 70 godina o Jasenovcu govorilo u Skupštini. Mi smo kroz taj projekat zakotrljali stvar koja je dala rezultate i u januaru ove godine sa izložbom je tema Jasenovca došla u centar političkih dešavanja Evrope. Međutim i tu je bilo problema. Do poslednjeg trenutka nismo mogli da kažemo ko će da otvori sednicu, da bi u zadnji čas saznali da će to biti predsednica parlamenta - pojašnjava Kostić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online