Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.07.2010.
16:17
Gordana PLAZINIĆ A

Moravac na Kembridžu

Na Saboru trubača u Guči ove godine biće strani studenti sa prestižnih svetskih univerziteta a sve o trošku domaćina. Zamisao organizatora je da buduće svetske pravnike, lekare, političare i ministre na vreme upoznaju sa Srbijom i mogućnostima koje ona nudi.

Nasmejani domaćini tvrde da će studente sa Kembridža, Oksforda, Harvarda, Lomonosova sve do jednog naučiti da igraju "moravac". Inicijator i vlasnik lokalne turističke agencije "Čvorak" Slobodan Čvorović tvrdi da Srbija zna šta šta da im ponudi.
 

Disovi stihovi na 10 jezika


Da nije sve u hrani i piću, potvrđuje i činjenica da će u saradnji sa gradskom bibliotekom i pojedinim visokoškolskim ustanovama, naši studenti filologije kolegama recitovati stihove zavičajnog pesnika Vladislava Petkovića Disa, na deset svetskih jezika, upravo onoliko na koliko je i preveden. Ipak, zamisao je da svi studenti stranci bar po jedan njegov stih nauče na srpskom jeziku.

- Odavde ih nećemo pustiti dok ne probaju 'leba i kajmaka, čvarke, prženice u kojima se istopi kajmak a preko toga kriška paradajza iz Trbušana, kačamak, jagnjetinu ispod sača, svadbarski kupus iz zemljanog lonca sa vrućom projom. Sve to biće dodatno začinjeno zvucima dragačevske trube u taktu "moravca" - tvrdi Čvorović.


Gradska vlast u Čačku finansiraće ovu ideju, gde će najmanje 20 stranih studenata biti gosti ovog grada, najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji kao i jubilarnog 50. Sabora trubača u Guči.

Organizatori su preko ambasada i konzularnih predstavništava u Beogradu već uputili poziv većini svetskih univerziteta čiji studenti žele da dođu na Sabor.


- Mladi će za tih 10 dana upoznati Beograd, Topolu, Gornji Milanovac, Užice, Zlatibor, Mokru goru, Žiču, Vrnjačku Banju, manastir Studenicu... Verujemo da će najzanimljiviji deo ipak biti Sabor trubača u Guči - kaže Čvorović.


Čvorović kaže da je već sada interesovanje veliko i da da su studenti iz Francuske, Nemačke, Austrije, Kine, Indije i Japana već su popunili prijavu na sajtu TA "Čvorak".
- Ambasade same određuju kriterijume za studente koji će nas posetiti - kaže Čvorović.


Čvorović nije želeo da otkriva baš sve detalje i iznenađenja koji očekuju strane studente. Međutim, iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da će studente primiti i neko iz našeg državnog vrha i to pored vatre, gde će se peći krompir u žaru i piti rakiju.

Guča, milionski grad


Organizatori 50. Sabora trubača u Guči, koji će trajati od 13. do 22. avgusta, i ove godine obećavaju nezaboravan provod uz zvuke trube. U Guču, omalenu varošicu sa svega dve i po hiljade stanovnika, tokom prošlog sabora, koji je trajao sedam dana, slilo se skoro pola miliona posetilaca. Popilo se piva na hektolitre i pojelo na tone svadbarskog kupusa. Zbog jubileja, ove godine očekuje se rekordan broj saboraša sa svih kontinenata.

rganizatori ne sumnjaju da će dobrog raspoloženja, muzike, zabave i druženja biti na pretek i da će gosti pamtiti Srbiju samo do sledećeg avgusta kada će ponovo poželeti da dođu i obnove odlične utiske. Čitavu organizaciju podržala je i gradska vlast u Čačku koja je u svemu prepoznala šansu za kako kažu, afirmaciju grada ali i države.


Predsednik skupštine grada Čačka Veljko Negovanović kaže da će grad platiti smeštaj za strane studente, a platiće samo putovanje do Beograda. Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani i prvi čovek organizacionog odbora sabora, najavljuje 2.000 učesnika na ovogodišnjem saboru.


- Ove godine očekujemo oko milion posetilaca iz čitavog sveta. Pošto je sabor jubilarni biće organizovano i takmičenje za prvu trubu sveta a održaće se koncert Gorana Bregovića i Bobana Markovića i njegovog sina Marka - najavljuje Jolović.


Na svetu postoje samo dva poznatija i masovnija okupljanja ove vrste a to su karneval u Riju i Oktoberfest u Minhenu. Domaćini sabora u Guči najavljuju i neke poznatije goste iz inostranstva kao što su Vladimir Putin i Barak Obama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online