Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.05.2018.
22:33
Sputnjik A

Šef NATO za Srbiju objasnio: Da bi se stvorila vojska Kosova...

"NATO je od početka bio za to da ne dođe do transformacije kosovskih snaga bezbednosti. Do toga može da dođe samo promenom kosovskog Ustava, to je jedini način da se tako nešto sprovede. Ne postoji drugačije stanovište NATO-a", rekao je "Sputnjiku" Čezare Marineli, šef kancelarije NATO-a za vezu u Srbiji.

Tanjug/AP

Povodom inicijative prištinskih vlasti koja je pokrenula i parlamentarnu proceduru da se, mimo ustavnih promena, usvoji zakon o vojsci, Marineli nam je potvrdio da se pozicija NATO-a o tom pitanju nije promenila.

Sa Marinelijem smo razgovarali na radionici o aspektima međunarodne vojne saradnje i aktivnostima vezanim za organizaciju i učešće Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, koju je na Tari organizovalo Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije.

Pitanje Sputnjika - čemu uopšte formiranje bilo kakve vojske na Kosovu ako su tamo pripadnici Kfora da bi održavali mir i stabilnost, jer nije reč o nezavisnoj državi, već teritoriji Srbije pod protektoratom Ujedinjenih nacija - ostalo je bez odgovora.

Marineli je naveo da je tokom prošle godine NATO obučio 1.250 pripadnika Vojske Srbije, koja je učestvovala u 20 vežbi Alijanse.

Vojni ataše Velike Britanije u našoj zemlji pukovnik Sajmon Ficgibon primetio je na radionici da je dolazak Donalda Trampa na čelo SAD uzdrmao međunarodni red. Bez obzira na to volite li Trampa ili ne, sve njegove odluke utiču na naš svakodnevni rad i saradnju, ocenio je Ficgibon komentarišući saradnju sa srpskim kolegama.

- Velika Britanija apsolutno prepoznaje važnost Srbije u regionu i koliko je ona bitna za održavanje mira i stabilnosti. Cenimo način na koji pripadnici Vojske Srbije učestvuju u mirovnim misijama. Velika Britanija u potpunosti poštuje cilj Srbije da bude vojno neutralna, kao i opredeljenje da sama bira partnere - naglasio je Ficgibon.

Predstavnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Mladen Stojadinović rekao je da je sa NATO-om tokom 2017. godine realizovano 178 aktivnosti, od kojih u zemlji 51, a u inostranstvu 127, reč je o vojnim vežbama, ali i o različitim seminarima i kursevima za pripadnike Vojske Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 12.05.2018. 22:43
Ma šta pričaš ti čoveče.Kakav ustav kakvi zakoni.Pa oni znaju da tim pravilima ne podležu.Oni su i stvoreni mimo svoh medjunarodnih pravila,nepoštovanjem medjunarodnog prava,nepoštovanjem povelje UN i vi od njih nešto tražite.Pa oni znaju da oni to ne moraju:ši,ptarska vojska pod hitno pod okriljem nato fa,šističke alijanse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online