Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.05.2018.
20:32
sputniknews.com A

Sputnjik: Crkva povukla crvenu liniju za Kosovo

Stav SPC o KiM nepromenjen je još od 1999. godine, a sada je i ozvaničen na Saboru. Apel otaca SPC poslednji je pokušaj da kosovska ideja postane sveujedinjujući element srpskog društva. Značaj apela ima najveći, ako ne i najpresudniji značaj za srpsko društvo, piše Sputnjik.

M. Karović
Pećka patrijaršija

Da li je suviše kasno?

Niti podela, niti priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije (KiM), tako bi se mogla sažeti poruka Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) o ovom pitanju. Kosovo i Metohija je bilo jedna od glavnih tema zasedanja srpskih vladika, koje je počelo u Pećkoj patrijaršiji, a nastavljeno u Beogradu, kako je i najavljeno.

- Stav da su za SPC jednako neprihvatljivi i podela i priznanje nezavisnosti KiM, stav je koga se srpska crkva držala od NATO agresije 1999. Sada je on samo ozvaničen, što praktično znači da crkva želi da stavi do znanja zvaničnoj državnoj politici da neće imati podršku ako preduzme bilo kakav korak ka nekom statusu Kosova koji diktira Evropa, a koji neće smetati Kosovu da bude u UN - kaže istoričar Radoš Ljušić.

Nikad do sada SPC nije izašla u javnost sa ovako jedinstvenim i čvrstim stavom po pitanju južne srpske pokrajine. U njeno ime, neformalno, to su radile pojedine vladike. Međutim, taj stav, za koji je svako znao da je i stav cele crkve, sada je pretočen u zvaničan stav, formalizovan odlukom najvišeg crkvenog zakonodavnog tela.

Prema mišljenju pesnika Matije Bećkovića, jedinstveni stav srpskih crkvenih otaca povodom KiM ima najveći, ako ne i najpresudniji društveni značaj.

"Cela kosovska zemlja je oltar Srpske pravoslavne crkve", kaže Bećković, "a oltar se ne može deliti, ni ustupati drugome. To znači da preko njene reči niko ne bi smeo da pređe".

Ljušić je, kada govori o društvenom značaju poruke odaslate sa Sabora SPC, pomalo pesimista. On izražava bojazan da će stav SPC na srpsko društvo da se odrazi, kako kaže, kao i uvek, stalnim podelama i cepanjem.

Srbi, prema Ljušićevim rečima, još od srednjeg veka pate od velikog problema, nemogućnosti uspostavljanja jedinstva. Srbi nikada nisu uspeli da uspostave troverno jedinstvo, odnosno da Srbi muslimanske, katoličke i pravoslavne vere postanu jedna nacija, a čak ni Srbi pravoslavci nisu uspeli da uspostave čvrsto nacionalno jedinstvo, budući da su bili, kaže on, rastureni na prostorima Turskog i Austrijskog carstva i Mletačke republike.

- Kosovska ideja, tradicija i mit bio je samo jedan od činilaca koji je mogao da bude objedinjujući, ali nikada nije bio na nekom vrhuncu poštovanja svih Srba. Ovo što sada čini SPC jeste poslednji pokušaj da se nešto u tom pogledu učini, ali mislim da je za to isuviše kasno - zaključuje on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online