Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.05.2018.
00:55
D. Dekić - Vesti A

Moskva čuva leđa Srbiji

"Nisam istupao na način da bilo kome pretimo nego sam predsednika Rusije Vladimira Putina zamolio da nam Rusija, kao jedna od najmoćnijih svetskih sila, pomogne u Ujedinjenim nacijama u rešavanju kosovsko-metohijskog problema. Bez bilo kakve ruske saglasnosti u Ujedinjenim nacijama nemoguće je da se dođe do bilo kakvog rešenja. U tom smislu Rusija će veoma aktivno pratiti i sadržaje naših razgovora i sve što se bude zbivalo i uvek će pravovremeno reagovati", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama veličanstvene Parade pobede održane u sredu u Moskvi.

Tanjug
Srdačan susret: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Vučić je precizirao da Rusija neće direktno učestvovati u pregovorima Beograda i Prištine, jer se oni vode pod okriljem Evropske unije.

- Na veoma aktivan i suštinski način Rusija će ipak pratiti kompletan proces i situaciju u odnosima Beograda i Prištine, kao i uticaj međunarodnih faktora na to pitanje. Znamo da je kompromis ono što želimo, ali sam izrazio ličnu skepsu da Albanci na suštinski kompromis nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su pružali podršku u protivpravnoj nezavisnosti Kosova - predočio je Vučić ruskom predsedniku, izrazivši ipak nadu da će se "stvar završiti".
Predsednik Srbije je zajedno predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom položio vence na spomenik Neznanom junaku povodom Dana pobede, uz zvuke i srpske himne.

Susret sa veteranima

Vučić je ispričao i anegdotu o dva ruska veterana koji su svoje vojevanje u Drugom svetskom ratu završili na granici Srbije i koji su se na prijemu, koji je Putin priredio, raspitivali "gde je taj predsednik Srbije".
- Privukli su i pažnju Vladimira Putina koji ih je pitao da li je moguće da su svoje ratovanje počeli kod Staljingrada, a završili na granicama Srbije i Jugoslavije - ispričao je Vučić.

- Bio sam srećan što sam našu malu zemlju mogao da predstavljam i budem uvažen na veličanstven način u Moskvi i Rusiji. Kad čujete srpsku himnu na polaganju venaca, a stojite pored Putina i Netanijahua, onda je to osećaj koji mali broj ljudi u svetu može da opiše - rekao je Vučić i dodao da je Prisustvo Benjamina Netanijahua Vučić je, kako je rekao, iskoristio za razgovor o tome kako da se učvrste odnosi dveju zemalja.

Predsednik Srbije je rekao da će srpska vojska biti snažnija, a "Srbija sigurnija kad nabavimo novo naoružanje od Rusije".

- Nama to ne treba ni za kakve sukobe, već da možemo da ih sprečimo - rekao je Vučić novinarima.

On je otkrio da mu je tokom defilea ruskog najmodernijeg naoružanja Putin preporučio neke sisteme.

Tanjug

Dačić: Veća sigurnost

Za Srbiju je bitno da ima podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je ocenio da to daje mnogo veću sigurnost Srbiji u dijalogu sa Prištinom i ponovio da Beograd želi dogovor, ali da neće prihvatiti nametanje jednostranih rešenja.
- Priština i njeni zapadni zaštitnici misle da je stvar već rešena i da jedino što Srbija treba da uradi je da prizna nezavisnost Kosova. Stavom Rusije srpska pozicija u pregovorima je mnogo jača, pa je važno da Moskva ne menja poziciju i da ima aktivnu ulogu kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije - rekao je šef srpske diplomatije.

Govoreći o poseti Indiji, Nepalu i Sri Lanki, Dačić je naglasio da su to prijateljske zemlje iz perioda Tita i Pokreta nesvrstanih.

- Najvažnija poruka ovih poseta je da imamo tri čvrsta glasa u UN za interese Srbije. To znači i unapređenje ekonomske saradnje - poručio je Dačić.
 

- Predsednik Vladimir Putin perfektno poznaje oružje ruske vojske, kompletan arsenal. Meni se naginjao da pokaže sisteme "Pancir S" i "Uragan smerč". Skrenuo mi je pažnju da se to oružje dobro pokazalo u Siriji i da bi bilo dobro da ga i mi imamo - odgovorio je na pitanje šta mu je šapnuo Putin.

Predsednici Rusije i Srbije su bili deo tradicionalne šetnje "Besmrtni puk". Vučić je s građanima koji su nosili portrete rođaka, učesnika rata šetao sa fotografijom svog dede, koga su u Drugom svetskom ratu ubile ustaše, dok je Putin nosio sliku svog oca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online