Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.05.2018.
15:55
J. L. Petković - Vesti A

Smit novi tužilac Specijalnog suda, optužnica još nema

Za novog glavnog tužica specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu postavljen je američki tužilac Džek Smit koji, kako je navedeno, ima iskustva u istragama visoko pozicioniranih funkcionera, kao i u međunarodnim krivičnim istragama.

Vesti
Novi tužilac na Kosovu: Džek Smit

Proceduru izbora je sprovela Evropska unija, a Smit će na funkciji naslediti Dejvida Švendimana, koji ju je napustio krajem marta kada mu je istekao mandat službenika američke diplomatije.

- Počašćen sam i srećan da je pred mene postavljen ovaj izazov i radujem se što ću da nastavim istragu - rekao je Smit, trenutno potpredsednik i rukovodilac službe za suđenja Bolničkog udruženja Amerike, najvećeg nevladinog pružaoca zdravstvenih usluga u SAD.

Čestitke je uputila predsednica Specijalnog suda, sudija Ekaterina Trendafilova koja je navela da se raduje "uspostavljanju produktivne saradnje sa Smitom", te da je sigurna sam da će ovo tužilaštvo ići napred ka ispunjenju svog mandata.

Trendafilova se zahvalila zameniku specijalizovanog tužioca g. Kvai Hong Ipu, koji je u prelaznom periodu vodio ovo tužilaštvo. Međutim, upravo nepripremljenost tog tela na smenu koja se dogodila, budi sumnje u kvalitet rada Specijalnog tužilaštva za ratne zločine na Kosovu. 

- Očigledno da u samom Specijalnom sudu ta ratne zločine OVK postoje određena nesalaganja i sukobi, jer bi bilo teško objasnti bilo kakvo drugačije, da se menja već treći tužilac, a da nijedna optužnica nije podignuta. Očigledno da ni ovaj sud, kao ni onaj prethodni u Hagu nije pošteđen političkih uticaja i da sigurno postoje sukobi oko toga ko bi trebalo da se nađe na spisku optuženih. Biografija novog tužioca je zaista besprekorna, ali videćemo da li će uspeti ono što nisu uspela prethodna dvojica, da podignu prve optužnice - kaže za "Vesti" Petar Miletić, bivši potpredsednik skupštine Kosova. 

Džek Smit je diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard i na Državnom univerzitetu Njujorka u gradu Oneonti. Od 2015. do 2017. je bio Prvi pomoćnik američkog Saveznog tužioca i vršilac dužnosti Saveznog tužioca za distrikt Centralong Tenesija.

Pre toga je od 2010. bio rukovodilac Odeljenja za javnu odgovornost pri ameičkom Ministarstvu pravde i nadgledao suđenja za komplikovane predmete javne korupcije širom SAD.

Od 2008. do 2010. radio je kao koordinator istraga u Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda i na toj funkciji je bio zadužen za osetljive istrage nad stranim vladinim službenicima i pripadnicima paravojnih milicija osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Džek Smit je primio više priznanja tokom svoje karijere. Između ostalog je dobitnik nagrade direktora Ministarstva pravde SAD, nagrade Glavnog tužioca SAD za izutetna postignuća, nagrade Savezne advokatske komore za mlade savezne tužioce, nagrade Čarls Rouz Udruženja Istočnog distrikta, medalje Henri Stimson Advokatske komore njujorškog okruga, te je član programa Vaserštajn Pravnog fakulteta Univerziteta Harvard.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online