Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
00:44
Ekipa "Vesti" A

Skandal srpske diplomatije u Beču: Ambasadori na ratnoj nozi

Novi skandal u srpskoj diplomatiji: Ambasador u Beču Pero Janković i ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču Roksanda Ninčić na "ratnoj nozi" su već duže vreme.

www.mfa.gov.rs
Koleginica ga ne ferma: Pero Janković (desno)

Rat između dvoje diplomata nastao je zbog sujete, kao i zbog problema u komunikaciji, jer ambasadorka Ninčić, prilikom dolaska u Beč na novu dužnost, nije našla za shodno da se javi svom "bilateralnom" kolegi, koji je već duže bio u Beču.

Dva ambasadora, iako im je rezidencija u istoj zgradi u Beču, kao što je napisao i beogradski dnevnik "Blic", ne razgovaraju.

- Lični animozitet ne sme da utiče na rad diplomata koje rade za državu. Da li neko nekog voli, to je lična stvar - poručuje ovim povodom u izjavi za "Vesti" državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev.

On je najavio da će u Beču biti sprovedena kontrola koja će utvrditi stanje u našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, i odnosu dvoje čelnih ljudi.

- Kao i u Parizu mi ćemo na licu mesta utvrditi stanje, a na osnovu izveštaja će ministar Ivica Dačić doneti odluku o daljim potezima - kazao je Tončev.

Istekao mu mandat

Inače, ambasadoru Jankoviću mandat je istekao u septembru i on je opozvan, a na mesto ambasadora u Austriji imenovan je bivši šef BIA i aktuelni ambasador u Azerbejdžanu Nebojša Rodić.

Zbog nedostatka komunikacije dvoje ambasadora nastao je problem i prilikom prošle proslave Dana državnosti, kad šefica misije Srbije pri međunarodnim organizacijama nije prisustvovala tom prijemu na koji su bile pozvane diplomate svih najvažnijih zemalja sveta, dijaspora i predstavnici austrijske države.

Ona je umesto da dođe na prijem i da dva ambasadora zajedno primaju goste, kao što je to bilo ranije uobičajeno, na Dan državnosti poslala niže diplomate iz svoje misije. Brojne zvanice su to primetile, što je prenelo lošu sliku o našoj zemlji.

Takođe i predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, koja je bila pozvana na jedan skup u nadležnosti misije, bila je žrtva svađe najviših srpskih diplomatskih predstavnika u Beču.
Kako je ukazao "Blic", Gojkovićeva se žalila što u Beču, tokom posete, nije dočekana kako dolikuje, jer bi trebalo da je čekaju oba ambasadora, što nije bio slučaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online