Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2018.
15:00
Vestionline, Tanjug A

Garda Vojske Srbije će imati još važniju ulogu

Svečanim defileom i prikazom dela tehnike u kasarni "Dedinje" pripadnici Garde Vojske Srbije proslavili su Dan jedinice, a ministar odbrane Aleksandar Vulin je poručio da će u skladu sa naređenjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u skladu s organizacionim promenama, Garda imati još važniju ulogu.

Tanjug
Svečanost povodom obeležavanja Dana Garde u kasarni "Dedinje"

- Ne samo ulogu onog najlepšeg, onog prvog kog pokažemo pred gostima na ponos i na slavu, već i još snažniju ulogu kao borbene elitne jedinice - rekao je Aleksandar Vulin, koji je defileu prisustvovao kao izaslanik predsednika Vučića.

Vulin je čestitao Dan svim sadašnjim i bivšim pripadnicima Garde i naglasio da je ta jedinica uvek bila na onos svom narodu i na strah onome ko ovom narodu i zemlji misli loše.

Prema njegovim rečima, bio je veliki dan kada je Miloš Obrenović pozvao da se "ono najbolje i najlepše iskupi iz svog naroda" kako bi se formirala Garda.

- Od tada do danas i veliki Miloš i svaki sledeći vladar Srbije obraćao se onom jedinom zbog čega vredi živeti i postojati, onom jedinom ko nikada nije izgubio ni izdao, onom jedinom što je izvor i razlog našeg postojanja - svom narodu. Iz našeg naroda od tada pa do danas izlazili su najbolji, birali su se među najboljima, da bi sa ponosom i čašću nosili ime Garde - rekao je Vulin i odao da je ta elitna jedinica Vojske čuvar Srbije, njene tradicije, ali slobode iznad svega.

On je istakao da su se nizali ratovi koje nismo tražili i koje nismo vodili po svojoj volji, kojima nismo bili ni uzrok ni vinovnik, a da je svaki naš vojnik, a posebno gardista, pokazivao da su Srbi nesalomivi dokle god veruju u slobodu.

Ministar Vulin je zahvalio gardistima na njihovom požrtvovanju, svakodnevnoj upornosti, ljubavi koju osećaju prema svojoj zemlji i bezrezervnoj odluci da za Srbiju i zbog nje žive.

Govoreći o istorijatu Garde Vojske Srbije i njenim današnjim zadacima, komandant te jedinice general-major Milomir Todorović istakao je da je Garda uvek bila u prvim redovima kao snaga i uzdanica vojske.

- Stoosamdeset osma godišnjica Garde Vojske Srbije, koju obeležavamo, povod je i prilika da se osetimo izuzetnim jer pripadamo društvu koje izuzetno ceni svoju vojsku i doživljava je kao deo svog integriteta i sopstvenog dostojanstva. Pripadamo narodu koji slobodu smatra za vrhunsku i bezuslovnu vrednost i u tome prepoznajemo svoju dužnost i obavezu - rekao je Todorović, dodajući da je Garda čuvar i garant tih vrednosti.

Na svečanosti su uručena priznanja nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima Garde.

Pored Vulina. svečnosti su prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, predstavnici verskih zajednica, organizacija i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih vlasti, boračkih organizacija i brojne druge zvanice.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online