Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.04.2018.
17:55
Vestionline A

Haradinaj za španske medije: Porediti Miloševićevu represiju i Madrid... To je uvreda

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je Španiju da pomogne Kosovu da postane članica Evropske unije i da ne ostane "ranjiva rupa u regionu".

youtube.com/rtvatlas
Ramuš Haradinaj

"Španijo, pomozi"!

U intervjuu za španski dnevnik Pais, Haradinaj je rekao da je Kosovo odabralo stranu, da želi da sačuva dobre odnose sa SAD i postane član evroatlantske porodice i izrazio nadu da će krajem ove ili početkom 2019. Kosovo dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Govoreći o razlozima Španije za nepriznavanje nezavisnosti Kosova, Haradinaj je rekao da Kosovo i Katalonija nemaju ništa zajedničko, da je svaka analogija besmislena i da Priština nikada neće priznati nezavisnost Katalonije. 

"Kosovo je nastalo dezintegracijom jugoslovenske federacije u krvavom procesu, svako protiv svakog. To nije slučaj sa Španijom gde se poštuju građanska i politička prava. Ne može se porediti represija pod režimom Slobodana Miloševića sa stanjem u Španiji, to bi čak bilo uvredljivo. I nije reč o izbegavanju sličnosti, one ne postoje", rekao je Haradinaj. 

Kosovski premijer, piše Pais, svestan je da španski premijer zbog Kosova ne želi da učestvuje na samitu EU i Zapadni Balkan u Sofiji, iz straha da katalonski secesionisti to ne upotrebe u svoju korist, ali je ipak rekao da je "spreman na svaki kontakt" i da bi mu bila "čast da pozdravi španskog premijera jer ima puno tema za razgovor kao što su, na primer ekonomska ili kulturna saradnja". 

"Nismo u orbiti ruskog uticaja"

"Rahojev veto (na zajedničku deklaraciju za samit u Sofiji) je nesrećan jer Kosovo veoma poštuje Španiju kao naciju i kao konsolidovanu demokratiju. Kao i ostale zemlje nastale raspadom Jugoslavije, od Kosova do Makedonije, težimo da budemo shvaćeni i nadamo se da će nas jednog dana Španija prihvatiti kao člana porodice kojoj pripadamo", rekao je. 

Haradinaj je rekao da Kosovo sa SAD ima "odnose lojalnosti i poverenja" i da je njihova uloga u regionu "i dalje neophodna jer se Balkan još nije sredio i zato je bolje da budu tu". 

Kada govori o neprijateljima Haradinaj ima na umu dve sile, jednu regionalnu - Tursku i drugu globalnu - Rusiju, piše Pais. 

"Mi smo odabrali stranu - da budemo deo Evrope i Atlantskog saveza. Naša demokratija je mlada ali naš cilj je da postanemo deo evroatlantske porodice i da zadržimo dobre odnose sa SAD. Nismo u orbiti ruskog uticaja. Sem toga Moskva deluje oprezno i ne želi otvoreno da destabilizuje region ali smo zabrinuti zbog određene vrste aktivnosti na njihovoj agendi ovde", rekao je Haradinaj precizirajući da misli na "čitavo okruženje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online