Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.04.2018.
14:12
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Mišel doneo nove predloge za evropski put Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na zajedničkoj pres konferenciji sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, da mu je Mišel izneo i neke nove predloge koji se tiču evropskog puta Srbije. Premijer Belgije poručio da ceni iskren i direktan dijalog sa Aleksandrom Vučićem kao i da Srbiju smatra knjučnim činiocem na Balkanu.

Tanjug
Šarl Mišel i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare

- Ne mogu o tim predlozima da kažem nešto više, dok to ne bude deo politke EU i dok neki neki drugi faktori ne budu sa tim predlozima saglasni - rekao je predsednik Vučić.

Primetio je samo da bi ti predlozi mogli biti interesantni u bududćnosti.

- Razgovarali smo o evropskom putu i najvažnija tema je da mi imamo najveću prepreku na putu ka EU, a to je sporazum koji treba postići sa Prištinom - rekao je Vučić.

Ističući da je to za nas teško pitanje, on je rekao da je svom sagovorniku preneo da je Srbija spremna na sporazumna rešenja.

- Lakih rešenja nema. Mi smo spremni za teške odluke, ali treba da postoji kompromis sa obe, a ne sa jedne strane - precizirao je.

Šarl Mišel je naveo da će, kada se bude ratio u Brisel, podeliti s kolegama "mišljenja i stavove ali i neke moguće postupke". 

- I u tom kontekstu razgovaraćemo i o ZSO, jer to je nešto gde treba da razgovaramo i gde mora da se radi - rekao je Mišel.

Dodao je da je s Vučićem razgovarao "o nekim mogućim postupcima, te o tome da bi mogli zajedno da isprobaju određene ideje".

Dodao je da će s kolegama iz EU razgovarati kako bi Unija mogla angažovanije da postupa i da bi mogla da iznađe stabilnije rešenje, prihvatljivo za sve.

Tako je odgovorio na pitanje kako zemlje koje baštine takve demokratske vrednosti i vladavinu prava, kao što je Belgija, gledaju na nepoštovanje međunarodnih sporazuma, poput Briselskog, odnosno na činjenicu da Priština kao potpisnica tog dokumenta pet godina ne sprovodi obaveze koje je sporazumom preuzela.

Vučić je dodao su on i belgijski premijer razgovarali o različitim pristupima određenim rešenjima i problemima, ali da je potrebno da region bude u vrhu prioriteta agende EU.

Dodaje da se nada da će biti još susreta, kao i da je pitanje Kosmeta pitanje budućnosti.

- Kao što smo uspeli da smanjimo javni dug, nezaposlenost, da imamo suficit, mislim da i ćemo imati šansu da i teške političke probleme rešimo - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je značaj Belgije mnogo veći nego što se to uopšte u regionu razume, a zahvalan je, kaže, premijeru Belgije na tome što smatra da Srbija treba da bude u vrhu prioriteta EU.

- Mišel je, za razliku od mnogih, ne samo čuo, nego i slušao šta je to što mi osećamo, mislimo i što je realno uraditi u budućnosti. Teško mi je da se setim da sam imao razgovor iz koga sam mnogo toga naučio - primetio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je pitanje KiM pitanje naše budućnosti, naših mladih, dece...i da je potrebno da reševamo probleme, kako ih ne bi nasledile buduće generacije, kao što smo mi sada nasledili probleme prethodnih generacija.

Vučić je rekao i da trgovinska razmena dve zemlje raste i da je sada 542 miliona evra, da je rast broja turista iz Belgije 38,5 odsto, i da su u razgvoru posebno pohvalili bilateralnu policijsku saradnju.

Mišel: Cenim iskrenost i direktan pristup Vučića

Šarl Mišel je rekao da veoma ceni iskren i direktan dijalog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da Srbiju smatra ključnim činiocem na Balkanu.

- Vi ste ključni činilac budući da nosite značaj regionalne dimenzije. Izuzetno ste važni za Evropu i budućnost EU - poručio je Mišel.

Tanjug
Potrebna je politička odgovornost da bi se sve to rešilo: Šarl Mišel 

On, kako kaže, spada među evropske lidere koji stavljaju stratešku poziciju ovog regiona na vrh prioriteta.

- I upravo zahvaljući razgovorima sa vama mogao sam da čujem vaše argumente, stavove ne bih li što bolje mogao da razumem vaša razmišljanja i motive. Ako treba da se donesu važne odluke važno je da se sve strane suštinski razumeju, a ne samo površno - poručio je Mišel, obraćajući se predsedniku Srbije.

On je dodao i da se mnogi elementi zasnivaju na tumačenju istorije, ali da mora da postoji i realistički osvrt na ta pitanja.

- Razgovarali smo sa mnogo poverenja i iskrenosti, veoma cenim vaš otvoren i direktan ton. Razgovori su bili izuzetno korisni i to je veoma važno za naredni period i za EU. Vrlo je važna debata u EU. Ima puno procesa koji u narednim mesecima mogu da se iskoriste kako bi se načinio korak napred - kaže Mišel.

Prema njegovim rečima, potrebno je uhvatiti se u koštac sa teškim pitanjima i potrebna je politička odgovornost da bi se sve to rešilo.

- Veoma cenim poruke koje ste poslali, a tiču se vladavine prava, slobode govora... Hvala što ste govorili o tome i hvala na tome šta ste preduzeli. EU nije projekat koji počiva na pukim ugovorima već na ozbiljnim jakim vrednostima koje se upisuju u logiku mira, stabilnosti, demokratije, bezbednosti - zaključio je Mišel.

Kako je rekao, razgovori koje su vodili on i Vučić danas i juče bili su veoma plodni i njemu je to veoma važno, jer tako "vidi kako je moguće dalje jačati bilateralne odnose, komercijalnu, ekonomsku saradnju, kako da se poveća potencijal za nove investicije".

Šarl Mišel je ranije danas razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online