Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
17:31
Vestionline, Tanjug A

Dačić o "slučaju Pariz" i diplomatskim smenama

Srbija će imenovati novog ambasadora u Francuskoj, kojem i inače ističe mandat, a narednih dana biće odlučeno kakve će sve posledice snositi naši diplomatski predstavnici zbog skandala u Parizu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tanjug
Nije dobro to što se desilo u Parizu i zato sam i poslao inspekciju: Ivica Dačić

Ministar istovremeno za Tanjug najavljuje i značajnu "generacijsko-diplomatsku smenu" i imenovanje 30 novih ambasadora do kraja godine.

Kad je reč o "slučaju Pariz", Dačić je rekao da je aktuelnom ambasadoru u Francuskoj Rajku Ristiću istekao mandat i da će biti postavljen novi šef diplomatsko-konzularnog predstavništva u Parizu.

Ipak, ministar nije zasad želeo dagovori o konkretnim rešenjima, kao ni o izveštaju državnog sekretara Ivice Tončeva i generalnog sekretara Ministarstva Veljka Odalovića, koji su sproveli vanrednu kontrolu u Parizu zbog nedoličnog ponašanja Ristića i incidenta u koji su umešani službenici ambasade i direktor Kulturnog centra Radoslav Pavlović, o čemu su mediji izveštavali poslednjih dana.

- Nije dobro to što se desilo u Parizu i zato sam i poslao inspekciju. Ne mogu javno da govorim o tom izveštaju, osim da će sigurno biti posledica. Još uvek nisam postupio po izveštaju, pošto danas i sutra imamo diplomatske obaveze' - rekao je Dačić za Tanjug i dodao da će u toku nedelje biti doneta konačna odluka. 

Na opasku Tanjuga da je incident u Parizu poslednji u nizu skandala u srpskoj diplomatiji proteklih godina, uz podsećanje na medijske napise o formalno postavljenim diplomatama koji su, na primer, za vreme mandata vodili privatne poslove i retko boravili u predstavništvima, ministar podvlači da tako nešto više neće moći da se dešava.

Ministarstvo je, ističe Dačić, formiralo timove za vanredne i nenajavljene kontrole kako bi svaki sličan slučaj bio dobro ispitan i donete određene mere.

Dačić istovremeno ističe da Srbiju u ovoj godini čeka velika reforma diplomatije i donošenje novog Zakona o spoljnim poslovima koji, kaže ministar, treba da bude usaglašen sa kriterijumima Evropske unije i da reguliše sve detalje o obavljanju funkcije ambasadora i službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Budući da je mnogim ambasadorima istekao mandat i da su mnogi već u penziji, Dačić potvrđuje i da će se postepeno menjati rukovodeći kadar u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te da će do kraja godine biti imenovano oko 30 novih ambasadora i konzula. 

Prema njegovim rečima, na ambasadorska mesta biće postavljane uglavnom profesionalne diplomate ili ugledni pojedinci koji bi na toj funkciji, kaže, mogli da doprinesu državi. 

- 'Ranije su više postavljani pojedinci van struke i uglavnom su to bili partijski kadrovi. Ovog puta smo vodili računa da ih bude minimalno i mislim da nikada nije angažovano više karijernih diplomata iz kuće. Ne mogu da ulazim u to kako je ovo Ministarstvo konstituisano i kako je radilo u poslednjih 20-30 godina, ali mislim da ima dovoljno kvalitetnih kadrova' - smatra Dačić.

Kako kaže, novi zakon trebalo bi da definiše i pravila tzv. karijerne diplomatije, odnosno kako se postaje, ulazi i napreduje u diplomatskoj službi. 

- Nedostaje nam generacija mlađih diplomata i zato smo uveli da najbolji studenti međunarodnih odnosa dolaze kod nas na praksu i da nakon toga eventualno konkurišu na radna mesta u našem Ministarstvu -, pojašnjava ministar.

Dodaje da treba preispitati i našu diplomatsku mrežu i promisliti gde su nam potrebne ambasade i konzulati, da li ih u nekim zemljama treba ukinuti, a gde ih u skladu sa spoljno političkim ciljevima treba otvoriti.

Ističe da Srbija treba da ima više ambasada u Africi, Latinskoj Americi i Aziji. 

- Naš cilj je EU, ali i zaštita nacionalnih i državnih interesa, a to znači i Kosova. Neprihvatljivo je da Kosovo ima ambasade u zemljama koje mi ne pokrivamo. Govorim o velikim i uticajnim zemljama kao što je, na primer, Vijetnam, gde nemamo ambasadu, a ta zemlja je na našoj strani' - naglašava Dačić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online