Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2018.
16:11
Vestionline A

Šta piše u izveštaju Evropske komisije o Srbiji

Tempo pristupnih pregovora između Brisela i Beograda nastaviće da zavisi od napretka u reformskom procesu, ali i od dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

youtube.com/Politicarenje 011

 

To se navodi u izveštaju Evropske komisija o napretku Srbije, objavio je Radio Slobodna Evropa.

EK podvlači neophodost hitnog napretka u procesu dijaloga, te ispunjavanje dogovorenog, i u tom kontekstu formiranje Zajednice srpskih opština.

Evropska komisija će dokument objaviti 17. aprila.

U dokumentu se od Srbije traži da produbi angažovanje u dijalogu sa Prištinom i sprovede postignute sporazume sa posebnim naglaskom na sporazum o energetici.

Konstatuje se, prema RSE, koja navodi da je imala uvid u dokument, da je dobrodošla inicijativa predsednika Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu, da poboljša regionalne odnose, te da očuva stabilnost.

Prema RSE, u izveštaju se u vezi sa vladavinom prava u Srbiji navodi da je bilo nekog napretka, ali da se od Srbije traži da ojača napore i pokaže konkretne rezultate, naročito u smislu "stvaranja i omogućavanja klime" za slobodu izražavanja, u jačanju i efikasnosti nezavisnog sudskog sistema, kao i postizanju održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U izveštaju Evropske komisije istovremeno se Prištini upućuje poruka da je prošlogodišnji pokušaj u kosovskoj skupštini da se ukine Specijalni sud za ratne zločine OVK "izazvao ozbiljnu zabrinost".

"Biće od ključne važnosti za Kosovo da u potpunosti ispuni međunarodne obaveze koje se tiču specijalnih veća i kancelarije specijalnog tužioca koje su uspostavljene da bi se razjasnili određeni navodi o međunarodnim zločinima koji su počinjeni u kontekstu sukoba na Kosovu", poručuje se u nacrtu izveštaja o Kosovu.

RSE navodi da se od Prištine takođe traži da ojača angažovanje u dijalogu sa Beogradom, kao i da sprovede sve postignute sporazume, naročito sporazum koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Navodi se da se u izveštaju ponovo naglašava da EU niti želi, niti može da uvozi bilateralne sporove, koji zahtevaju hitno rešenje.

U dokumentu se navodi da još nema napretka na ovom polju.

Stoga se podvlači neophodost hitnog napretka u procesu dijaloga između Beograda i Prištine koji bi se trebao okončati zakonski obavezujućim sporazumom o normalizaciji.

Prema RSE, u izveštaju neuralgične tačke na celom Zapadnom Balkanu ostaju one koje su vezane za vladavinu prava i da organizovani kriminal i korupcija ostaju sinonim za svaku zemlju u regionu.

U dokumentu se iznosi gledište da zemlje koje žele da budu obuhvaćene proširenjem EU imaju značajan ekonomski potencijal, ali da se zemlje suočavaju sa ozbiljnim strukturalnim ekonomskim i društvenim izazovima.

- Investiciona klima na Zapadnom Balkanu je otežana elementima zarobljene države, posebno u pogledu nedostatka izvršnog i efikasnog sudskog sistema i neujednačene primene pravila konkurencije - ističe se u nacrtu izveštaja.

RSE navodi da se jedina, donekle pozitivna ocena ovog izveštaja, tiče mera u borbi protiv terorizma i migraciji.

Navodi se da se na polju migracije prepoznaje uloga Srbije i Makedonije koje se u dokumentu kvalifikuju kao "pouzdani partneri" u ovom polju. Međutim, i o ovom pitanju, Evropska komisija smatra da ima prostora za zabrinutost kada je u pitanju trgovina ljudima i migrantima.

RSE navodi da je poseban prostor u ovom dokumentu posvećen regionalnoj saradnji. Nacrt ovog dokumenta potvrđuje da postoji redovni kontakt, kao i saradnja na nivou vlada ili regionalnom nivou. Ističe se da postoji potreba za dodatnim naporima u "najosetljivijim oblastima", poput ratnih zločina, nestalih osoba, organizovanog kriminala te sudskoj i političkoj saradnji.

U okviru paketa o proširenju, osim ocene o stanju u regionu, Evropska komisija će izaći i sa odvojenim izveštajima za svaku zemlju pojedinačno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online