Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2018.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Optužnice po džepu građana

"Najveći narko bos", kako je svojevremeno Dragoslava Kosmajca imenovao tadašnji premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić, ovih dana šeta kačket po beogradskoj Palati pravde kao slobodan čovek nakon što je u prvostepenom postupku usled nedostatka dokaza oslobođen optužbi.

N. Đurović
Suđenje na silu: Car Dušan sa Zakonikom ispred Palate pravde

"Oprezan i ima ljude"

Njega je tužilac teretio da je podstrekivao na zloupotrebu službenog položaja dvojicu geodeta da ga upišu kao vlasnika 7,5 ari državnog zemljišta u Malom Mokrom Lugu u Beogradu.
Ispostavilo se da pomenuto zemljište nikada nije bilo državno! I nakon što je jedna od glavnih vesti dana bila oslobađajuća presuda, javnost se ponovo podsetila na to da protiv Kosmajca nikada nije podignuta optužnica za dilovanje droge iako je Vučić tvrdio da se radi o glavnom narko-bosu u regionu, kome samo on sme da pomene ime, a da ga se svi ostali boje.

Vučić se kasnije u razgovoru za Krik pravdao da je slučaj krivično-pravno slab "zato što je Kosmajac imao ljude onda, a da ih ima i sada" na važnim pozicijama.

"Sablja" sasekla i budžet

Akcija "Sablja", koju je država sprovela nakon ubistva premijera Zorana Điniđića, koštala je debelo državnu kasu.
Uz dobre advokate svoje neosnovano "robijanje" su dobro naplatili, ali se zbirno ne zna koliko je "tupa oštrica" policije i tužilaštva koštala državu. Poznat je primer penzionisanog vojnog generala Ace Tomića kome je zbog 100 dana neosnovano provedenih u pritvoru tokom Sablje isplaćena odšteta od šest miliona dinara - odnosno oko 50.000 evra!
Tu je i sudija Okružnog suda u Beogradu Života Đoinčević, koji je dobio odštetu u iznosu od četiri miliona dinara na račun toga što je u pritvoru proveo 74 dana, da bi od tvrdnje tužilaštva da je saradnik Zemunskog klana, na kraju odgovarao samo za nedozvoljeno držanja oružja.

- Uvek su ga upozoravali, uvek je bio veoma oprezan, inteligentan, snalažljiv. I na kraju je pronađena utaja poreza - rekao je Vučić, da bi se uskoro pokazalo da je Kosmajac oslobođen i te optužbe.

Tanjug
Od narko bosa do nevinog čoveka: Dragoslav Kosmajac

Traljavo odrađena optužnica, uplašeni svedoci, korumpirane sudije ili jednostavno nevino optuženi, sve bi to mogli biti razlozi za značajan broj slučajeva koje je država izgubila iako su osumnjičeni prethodno, bilo preko medija ili čak od visokih državnih zvaničnika, unapred bili proglašeni krivima.

Papreni branioci

Nikada, doduše, zvanično potvrđeno, ali se u advokatskim krugovima pričalo da su branioci, čak njih 17, u predmetu Gorana Kneževića od države dobili po 50.000 evra na ime honorara, jer su njihovi klijenti oslobođeni optužbi za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu. Prema nezvaničnim procenama, slučaj, u kojem je pored sadašnjeg ministra privrede bilo optuženo još dvadestak osoba, koštao je državu najmanje dva miliona evra.

Koliko su svi ti pravosnažno oslobađajući slučajevi koštali državu Srbiju ne zna se pouzdano, ali se pretpostavlja da se iznos meri milionima evra.

Svi troškovi na teret države

Čak i ako osoba koja je pravosnažno oslobođena od optužbi ne želi da tuži državu za naneti duševni bol i kaljanje ugleda, tu su troškovi krivičnog postupka koji padaju na teret države.

Apsolutno svi: od troškova za svedoke, veštake, stručne savetnike, prevodioce, tumače, troškove uviđaja, prevoza okrivljenog, lečenje u zatvorskoj ustanovi. Tu su uključeni i troškovi odbrane, koji po pravilu nisu mali, jer optuženi u velikim slučajevima su najčešće i "velike zverke" koji su spremni da angažuju najskuplje advokate.

Ovome treba dodati i nadoknadu zbog neosnovanog pritvora, kada se neko danima ili mesecima drži u zatvoru a na kraju ne bude podignuta ni optužnica.

Advokat Đorđe Simić: Ne bih o politici...

Pitali smo Đorđa Simića, jednog od Kosmajčevih branilaca, da li će od države tražiti odštetu zbog neosnovanog pritvora, narušavanja ugleda i duševnog bola nanetog njihovom klijentu. Rečeno nam je da će o tome razmišljati tek kada presuda postane pravosnažna, odnosno kada se okonča drugostepeni postupak jer se očekuje da će se tužilaštvo žaliti na prvostepenu presudu.
Simić nije želeo ni da komentariše prethodne javne kvalifikacije najviših državnih zvaničnika da je Kosmajac narko-bos.
- Mi smo radili profesionalno i odbranili čoveka koga su na kraju teretili za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja i to bez ijednog dokaza. Kako se koja politička struktura koristi nekakvim događajima zarad političkih poena ne bih komentarisao - kaže advokat Simić.

Samo u prvih šest meseci prošle godine Ministarstvo pravde je iz svog budžeta moralo da isplati skoro 117.000 evra ljudima koji su bili u pritvoru bez valjanog osnova. Ali ova suma ne obuhvata isplatu onih koji nisu bili zadovoljni ponudom države, pa su rešili da paprenije naplate svoj boravak u zatvoru.

Visina naknade za dan pritvora kreće se od 1.500 do 20.000 dinara, a prosečno oko 5.000, pa se u Srbiji širio vic kako bi mnogi nezaposleni, ali i oni sa minimalcem rado da ih država pritvori ne bi li konačno zaradili pristojne pare.

Kirija za sopstvenu kuću

Zanimljivo je da je Kosmajac morao da nakon puštanja iz pritvora plaća kiriju od blizu 2.000 evra za stanovanje u svojoj porodičnoj kući. Razlog je taj što mu je nepokretna imovina privremeno oduzeta do pravosnažnosti presude, a državna agencija koja upravlja tom imovinom dala je Kosmajcu dozvolu da stanuje u vili na Zvezdari, pod uslovom da plaća kiriju.
Ako Kosmajac bude i pravosnažno oslobođen, sav taj novac za kiriju moraće da mu bude vraćen.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online