Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.04.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Srpskog oficira ceni ceo svet

Povodom Dana Vojske, 23. aprila, a prvom intervjuu od kada je preuzeo dužnost načelnika Vojne akademije, u Beogradu, pukovnik prof. dr Miroslav Talijan za "Vesti" objašnjava gde je Vojska Srbije danas, ali i koji su dalji planovi u razvoju prestižne vojne obrazovne ustanove.

V. Sekulić
Novi načelnik Vojne akademije u Beogradu: Prof. dr Miroslav Talijan

- Da li je teže bilo biti u trupi sa puškom ili za kancelarijskim stolom na čelu ustanove koja školuje buduće srpske oficire?

- Svaki vojnik će vam iskreno reći da će radije držati pušku i izvršavati naređenja, nego izdavati ih. Ali, čitav svoj život sam se školovao da rukovodim nekim delom sistema odbrane, tako da i ovaj zadatak posmatram kao logičan nastavak svoje profesionalne karijere.

Primer za ceo region

- Gde je Vojska Srbije danas?

- Srpska vojska bila je i ostala respektna snaga ne samo u našem regionu i to nije samo naše, već viđenje respektabilnih zemalja sveta. Ali, takav status naših oružanih snaga nije produkt samo genetskog vojničkog koda njenih pripadnika, već i rezultat njene tehničko-tehnološke moći, a naročito seriozne obuke i školovanja njenih vojnika i starešina.

Biografija

Prof. dr Miroslav Talijan nije prvi doktor nauka na čelu Vojne akademije, ali jeste prvi komandos koji je postao doktor nauka i ujedno jedan od najperspektivnijih vojnih stratega Vojske Srbije.
Prof. dr Miroslav Talijan je upravo to - pravi srpski oficir za 21. vek. Nekadašnji komandant elitne protivterorističke jedinice Sokolovi, zatim zamenik komandanta još poznatije jedinice Kobri, u ovim zaduženjima je dao svoj maksimum, a potom se usredsredio na obrazovanje, pa je postao i jedan od najmlađih doktora nauka u Vojsci Srbije.

A gde je Vojna akademija u današnjoj konstalaciji snaga u regionu?

- Vojna akademija je i danas ono što je bila pre raspada SFRJ - jedna od najrespektabilnijih visokoobrazovnih ustanova u regionu. To nam uspeva zato što smo i u vremenima besparice uvek uspevali da u naučnom i praktičnom smislu pratimo i usavršavamo obrazovanje i obuku naše Vojske putem stručne obuke i usavršavanja, naučno-istraživačke delatnosti, vaspitavanja i negovanja vojničkog duha oficirskog i podoficirskog kadra.

- Šta to u "prevodu" znači?

- U prevodu, Vojna akademija je bila i ostala ona institucija koja je bez alternative u našem društvu. Reč je o rasadniku ljudskih resursa Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, kao i drugih aktera u sistemu nacionalne bezbednosti i odbrane. Podsetiću da je samo u protekloj školskoj godini više od 1.600 pripadnika završilo školovanje i usavršavanje u Vojnoj akademiji. Svi oni su se, ne samo obreli, već i tvore dobru praksu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Sposobni za odbranu otadžbine

- Mnogo je nedoumica da li se na Vojnoj akademiji uopšte izučavaju iskustva iz poslednjih ratova u bivšoj Jugoslaviji, a posebno NATO agresije na SRJ?

- Naravno. Sa našim kadetima, studentima i učenicima, stalno "listamo" i propitujemo našu opštu i vojnu istoriju sa motom "prošlost za budućnost". Na taj način postajemo spremni za sve moguće izazove. Posebna prednost je u tome što nastavni kadar i starešine jesu savremenici poslednjih ratova na prostoru nekadašnje SFRJ, a zatim i agresije na SRJ. Otuda je i logično da u praktičnom smislu prenesu znanja iz onih bitaka i operacija u kojima su i sami učestvovali. To čine sve savremene armije sveta, pa tako i naša. U tome nema ničega mističnog. Uostalom, mnogi događaji iz naše bliže ili dalje istorije uveliko se izučavaju u prestižnim svetskim vojnim akademijama. Ono što nastavnici i starešine VA dodatno nude svojim kadetima je mogućnost da prenose i autentične vrednosti i kulturu srpskih oficira iz poslednjih ratova, a posebno iskustva iz rata i ratnih zbivanja koja kazuju da je naš oficir živa snaga u ratu, te da je on taj od koga zavisi sposobnost i spremnost vojske za odbranu otadžbine. Jer, kakvi su oficiri, takva je i vojska.

Doktori nauka iz Alžira

Akademija i njene katedre u okviru Dekanata, tokom prethodne školske godine, proizvele su i sedam doktora nauka (od toga pet iz prijateljskog Alžira) i 12 mastera. Akreditovali smo i novi studijski program doktorskih studija, tri programa master akademskih studija i jedan program specijalističkih akademskih studija, izvršili vrednovanje nastavnika i studijskih programa i stvorili uslove za njihovu dogradnju.

V. Sekulić

- Koji su planovi Akademije?

- Vojna akademija je i do sada bila dostojna i potpuno posvećena proizvođenju pravih srpskih oficira, a ja ću nastojati da to još više unapredim. Budući srpski oficiri će u ovoj visokoškolskoj ustanovi steći znanja, veštine, navike i kompetencije neophodne za obavljanje oficirske dužnosti u rešavanju izazova, rizika i pretnji 21. veka. Istovremeno, oblikovaćemo oficire koji će ovladati savremenim tehničko-tehnološkim izazovima. To znači da će po završetku školovanja biti ne samo odlični strelci, oficiri koji govore više stranih jezika i koriste najmodernije digitalne tehnologije, već starešine koje znaju da se suoče i odgovore na sve izazove novih oblika bezbednosnih izazova. Srpski oficiri koje školujemo biće i te kako sposobni da odgovore najtežim bezbednosnim izazovima i adekvatno se suprotstave svima koji bi ugrozili suverenost Srbije.

Učenje na daljinu

Vojnu akademiju očekuje još racionalnije korišćenje raspoloživih resursa uz obezbeđenje najviših akademskih standarda i uvođenja savremenih metoda u unapređenju znanja, poput učenja na daljinu, ali i informatičke i elektronske podrške klasične nastave.
Siguran sam da će o delima sadašnjeg vremena (kada je u pitanju vojno obrazovanje) ponosno svedočiti i naša Vojna akademija, koja će, kao i do sada, svojim obrazovnim, pedagoškim i naučnim radom zadržati mesto regionalnog lidera vojno-naučne misli i prakse i ostati najvažniji promoter oficirskog poziva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online