Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.04.2018.
00:22
B. Đokić - Vesti A

Zlato u ajvaru, pištolj u kajmaku

Prošlo je vreme kad su se carinici oslanjali samo na svoju intuiciju i alat prilikom otkrivanja sakrivene robe. Sve savremenija tehnička i elektronska oprema, mobilni i stacionirani skeneri, naprave za analizu tečnosti, pejdžeri za merenje radioaktivnosti, kao i najsavremenijim Rigaku uređaji koji mogu da analiziraju bilo koju materiju u koju se upere njihovi laserski zraci, pomažu carinicima u poslu. Ovim uređajima opremljena je i Uprava carina Srbije.

V. Sekulić
Srpska carina opremljena modernom opremom

Načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Ivan Ribać ističe da je ponosan na rad svojih kolega koji su u prethodne tri godine zaplenili više od tone droge, oko 170.000 boksova cigareta, 40 kg zlata i sprečili 1.500 migranata u pokušaju da ilegalno pređu granicu.

- Krijumčari su maštoviti ljudi koji smišljaju razne načine prevare. Međutim, koliko god se trudili da budu korak ispred, naši rezultati pokazuju da smo im i te kako dorasli - kaže Ribać za "Vesti".
Nedavno su na Preševu imali zaplenu velike količine medikamenata vrednih više od 22.000 evra, kojima je bio ispunjen toalet makedonskog autobusa, čije je krajnje odredište bilo Beograd.

- Pronalazili smo zlato u teglama ajvara, sendvičima i tetrapaku od soka, pištolj u plastičnoj posudi sa čvarcima ili pečenom piletu, 100.000 evra u termosu punom kafe, basnoslovno skupe satove u tosteru - dodaje naš sagovornik.

Otkrivali su automobile čije su šupljine bile ispunjene svežnjevima novčanica, narkotike u šupljinama nameštaja, rezervoarima, akumulatorima, rezervnim gumama, duplom dnu kofera, pa čak i u ljudskom telu. Iz godine u godinu sve češće su zaplene neprijavljenog novca, pa je tako carinska služba prošle godine zadržala čak 4,5 miliona evra, dok se za poslednje tri godine taj iznos popeo na gotovo 13 miliona evra.

Motorima presreću švercere

Kako šverceri imaju običaj da svoje vozače kamiona informišu gde srpska carina vrši kontrolu skenerom, Uprava carine je organizovala i carinike koji u radu koriste motocikle. Njihov zadatak je da prate kamione koji izbegavaju kontrolu i vraćaju ih na pregled, ali i da vrše carinjene na "divljim krijumčarskim putevima".

- Nabavili smo 10 mobilnih i tri stacionarna skenera. Srbija se time, po tehnološkoj opremljenosti Carine, svrstala u red razvijenijih zemalja u Evropi, ali i u svetu - pojašnjava Ribać.

Ranije je bilo potrebno istovariti robu radi detaljne kontrole, sada to više nije slučaj, što štedi i vreme i novac.

- Imamo posebnu jedinicu za rad na skenerima u kojoj za sada radi tridesetak specijalno obučenih carinika. Na skenerima možemo da pregledamo sva vozila od automobila, kombija, autobusa do najvećih šlepera i to za samo nekoliko minuta. Ne možete ni da zamislite koliko nam je to dragoceno - objašnjava Ribać.

A šta se zapravo dešava? Skener funkcioniše tako što njegovi zraci prodiru kroz svaku materiju, uključujući i tridesetak centimetara debeo čelik. Pokazuju na slici oblike i zatamnjenja koja sugerišu da se u tovaru nalaze sumnjivi predmeti. Sliku sa skenera analiziraju dva operativca koja sede u njegovoj kabini, a istovremeno sliku vide i njihove kolege u Komandnom centru Carine, tako da je obezbeđena dupla kontrola. Na slici sa skenera mogu jasno da se vide ljudske siluete i carinici odmah znaju da su se migranti unutra nekako ušunjali misleći da će se tako dokopati Zapada.

- Navešću vam samo jedan neverovatan slučaj koji se nedavno dogodio, a otkrili smo ga upravo zahvaljujući skeneru. Trojica Pakistanaca su praktično bila zapakovana poput sardina u duplo dno jednog automobila. Uspeli smo da ih otkrijemo - navodi Ribać.

Mobilni skeneri su, kao što im i samo ime kaže, pokretni pa ih tako sem na frekventnim graničnim prelazima koriste u takozvanim dubinskim kontrolama na celoj teritoriji Srbije. Oni koji su mislili da su izbegli kontrolu na graničnom prelazu često se iznenade.

- Nije redak slučaj da za krijumčarenje bude iskorišćen neko ko nije ni svestan toga. Za to su dobar primer - vozači autobusa. Oni po prirodi posla primaju pošiljke na prevoz, a da ne znaju šta je njihova sadržina. Dešava se da se u prtljažniku autobusa nađe torba sa drogom, oružjem, lekovima za smirenje. Ako se niko od putnika ne javi kao vlasnik takvog prtljaga, za prekršaj je odgovoran upravo vozač autobusa. Naime, on je dužan da zna šta je preuzeo. Ta torba se privremeno zadržava, a prekršaj se vodi protiv vozača - otkriva Ribać.

Belgijski ovčar i labrador na zadatku

Carinska služba Srbije je krajem prošle godine postala bogatija za još dva nova službena psa koja su specijalizovana za otkrivanje švercovanih cigareta. Jednog belgijskog ovčara malinoa i jednog novog labradora našoj carini je donirala kompanija JTI, zbog rastućeg trenda krijumčarenja cigareta i povećanog broja zaplena, a carina uskoro očekuje još jednog labradora kao donaciju BAT-a.
- To su specijalno obučeni psi, a neki od njih biće obučeni i za detekciju dve vrste robe, recimo eksploziva i cigareta - navodi Ribać.

On navodi i jedan slikoviti primer.

- Carinici su pre nekoliko godina na izlaznoj strani graničnog prelaza Kelebija sprečili pokušaj krijumčarenja pištolja zastava 7,65 mm M70, sa okvirom i pet metaka. Oružje je pronađeno u torbi sa hranom, u prtljažnom delu autobusa na redovnoj liniji Vrnjačka Banja - Pariz. Rasklopljeni pištolj bio je sakriven u dve plastične kutije sa hranom. Rukohvat pištolja sa okvirom i pet metaka je pronađen u kutiji sa kajmakom, a navlaka i cev za pištolj su bili "nafilovano" pečeno pile u drugoj kutiji. U tegli sa barenim paprikama pronađena je opruga umotana u aluminijumsku foliju. Po izjavi vozača, protiv koga je pokrenut prekršajni postupak, sporna torba je bila pošiljka iz Pojata, koju je predala osoba koja nije ostavila nikakve podatke...

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online