Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2018.
18:39 >> 19:35h
rs.n1info.com A

Vojni letovi opet nad Preševom, lokalne vlasti traže odgovor (VIDEO)

Preletanje vojnih aviona i helikoptera je tema u medijima i među žiteljima Preševa i Bujanovca. Preševo je i danas oko 10 sati nadleteo vojni helikopter u niskom letu.

mod.gov.rs
Foto: Ilustracija

"Arifi diže tenziju u javnosti"

Ministarstvo odbrane je najavilo da će vojni vazduhoplovi nadletati jug Srbije od 3. do 5. aprila u okviru redovne letačke obuke.  

Albanski mediji u Preševu i Bujanovcu objavili su nekoliko snimaka nadletanja vojnih aviona i helikoptera, a poslednji nizak prelet vojnog helikoptera iznad Preševa je bio danas.

Kako prenosi internet portal titulli.com, povodom niskog nadletanja vojnih aviona, predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi se pismeno obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koga je "kao predsednik opštine pitao da u najkraćem roku objasni razloge preletanja vojnih aviona, budući da letovi nisu bili najavljeni i da su izazvali zabrinutost građana Preševa".

Kako navodi taj portal, Arifi je odgovor, umesto od Vučića, dobio od Ministarstva odbrane koje tvrdi da su letovi iznad Preševa bili najavljeni u medijima i da su deo uobičajenih aktivnosti vojske u okviru pripreme za vežbu "Sadejstvo 2018" koja je međutim već održana na poligonu Pasuljanske livade.

Letovi povezani sa događajima na severu Kosova?

U pismu koje je primio Arifi navodi se i da "on svojim izjavama podiže tenzije u javnosti i kod građana, budući da sa takvim stavom i nepoverenjem ne doprinosi mirnom i bezbednom životu građana Republike Srbije", već da "podiže tenzije koje jedino mogu da nanesu štetu normalnom životu svakog građanina Srbije, kao i žiteljima opštine Preševo".  

Tri vojna aviona u brišućem letu prvi put su se pojavila nad Preševom 28. marta oko 14 sati, kada su u dva preleta, kako navode očevici, "bila tik iznad krovova kuća", što je izazvalo paniku među građanima. Tada je Nacionalni savet Albanaca (NSA) u saopštenju "pozvao i NATO da reaguje u Preševskoj dolini". 

Predsednik NSA Šukri Imeri je tada naveo da smatra da je "nadletanje vojnih aviona nad Preševom povezano s događajima na severu Kosova, i da predstavlja neku vrstu pritiska na Albance u Preševu, kao i da je to prvi put da u Preševu vide vojne avione nakon 20 godina". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online