Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.03.2018.
09:39
Vestionline, Tanjug A

"Moramo da menjamo mišljenje SAD o Srbiji"

Cilj Srpsko-američkog kongresa jeste unapređenje odnosa Srbije i SAD kroz saradnju na svim poljima, kaže za "Politiku" potrpedsednik Skupštine Srbije i jedan od osnivača Srpsko-američkog kongresa Vladimir Marinković.

Tanjug
 

Prema njegovim rečima, to će se postići tako što će se vrlo aktivno raditi na međusobnom upoznavanju, preko okruglih stolova, tribina, uspostavljanju veza sa američkim institucijama.

On smatra da nije lako promeniti ukorenjene stavove, ali je ubeđen da vrednim i upornim radom to može da se učini i najavljuje osnivanje srpsko-američkog poslovnog saveta.

- Američka komora verovatno puno radi na dovođenju investitora i stvaranju dobre slike Srbije, kao povoljne destinacije, ali njen rad nije rezultirao povećanjem našeg izvoza u SAD, a mi hoćemo da otvorimo prostor za naše privrednike u SAD - rekao je Marinković za "Politiku".

Upitan kako će to izvesti, Marinković objašnjava da će prvo uspostaviti dobre veze sa brojnom srpskom dijasporom u SAD, gde, kako kaže, ima pojedinaca koji su dobro pozicionirani i u biznisu i u državnoj upravi u raznim saveznim državama, a pre svega u Vašingtonu i Kaliforniji.
Što se tiče neuspelih pokušaja sa dijasporom, Marinković kaže da je razlog tome što nije postojao koncept saradnje Srbije sa dijasporom i srpskom crkvom u Americi.

- Nismo dovoljno radili ni sa Srpskim kokusom u Kongresu SAD, a među dvadesetak članova su republikanac Ted Po i demokrata Emanuel Kliver, koji su jako zainteresovani za Srbiju, ali verujem da su samo njih dvojica podrobnije upoznati sa Srbijom, a ostali vrlo malo znaju - kaže Marinković za "Politiku".

Prisustvo članova u Srpskom kokusu, koji nisu ni bili zainteresovani da nešto više saznaju o Srbiji, Marinković objašnjava, između ostalog, primerom Roberta Doda iz Čikaga, koji se, kako kaže, učlanio zato što Srbi čine veliko biračko telo u Dodovoj izbornoj jedinici.

- Mi u Srbiji moramo da radimo s njima u Americi, da im dajemo određene projekte i planove, da ih dovodimo ovde. Pa u vreme vlasti Aleksandra Vučića, prvi put se dogodilo da pet američkih kongresmena pismom podrže Srbiju i njene napore za ostvarivanje stabilnosti i pomirenja u regionu, osuđujući pritom pritiske iz Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja po pitanju Srebrenice, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije. To svedoči da s njima može da se radi - kaže Marinković.

Siguran je, kako kaže, da američki ambasador u Srbiji Kajl Skat ne misli da su Srbi krivi za sve, ali dodaje da radi ostvarivanja boljih odnosa SAD i Srbije, prema američkim predstavnicima Srbija mora da fukcioniše na postulatima dobre vere, kroz stalne kontakte i da menja, ukoliko ga je bilo, uvreženo mišljenje o Srbiji.

Dodaje da se nada da će to moći da rade sa novom administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

- Ne izgleda tako, ali moramo na tome da radimo. Mislim da imamo mnogo više prostora nego u vreme administracije Baraka Obame. Tramp je imenovao Džona Boltona za savetnika za nacionalnu bezbednost, koji se izričito protivio američkom priznanju Kosova - rekao je Marinković odgovarajući na pitanje o poslednjim događajima na KiM i konstataciju da Albanci ništa slično ne bi uradili da nisu imali podršku zapadnih zemalja.

POVEZANE VESTI

Subota 31.03.2018. 10:00
Nista novo, uvijek je bilo pojedinaca ulizica, ljudi bez dostojanstva i samopostovanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online