Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.03.2018.
19:44
Vestionline A

"Tači ispunio prvi Erdoganov uslov - uhapsio Guleniste"

Kosovska policija uhapsila je pet turskih državljana koji su vodili školu "Mehmet Akif", zbog sumnje da su pripadnici organizacije Fetulaha Gulena.

EPA//Valdrin Xhemaj

 

Pet osoba je uhapšeno u Prištini i Đakovici, a prema pisanju portala GazetaExpresa oni su: Mustafa Erden, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Đihen Ozkan, i Hasan Unakan.

Rojters je javio da je Nazi Ulus, direktor jedne od škola, rekao da je uhapšeni Erden, bio direktor svih Gulenovih škola na Kosovu.

Prištinski mediji su ovo hapšenje protumačili ispunavanjem prvog uslova koje je predsedniku privremenih kosovskih institucija Hašimu Tačiju postavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan još 2016, nekoliko meseci nakon puča.

Express piše da je Erdogan tada bio domaćin Tačiju, kada ga je, između ostalog, kako se navodi, zamolio da zatvori sve Gulenove škole na Kosovu.

Ovo je, tumače mediji, tek prva posledica tog susreta, kada je Kosovska policija misteriozno uhapsila pet rukovodilaca škole "Mehmet Akif" i spremna je da ih izruči Turskoj.

Mediji podsećaju da su velike sile poput SAD odbile Erdoganov zahtev za izručenje svih koje on smatra svojim neprijateljima, posebno imama Gulena i dodaju da se Priština s druge strane posvetila isupnjavanju "turskih autokratskih zahteva".

Tvrdi se da je pitanje Gulenovih škola na KiM bila jedna od glavnih tema susreta Erdogana i Tačija tog decembra 2016.

Express piše da je Tači bio impresioniran privilegijom da ga Erdogan primi u svojoj predsedničoj palati, te da mu je turski predsednik tada obećao da će mu za proterivanje Gulenista omogućiti donaciju za obrazovanje kroz Fondaciju Marif, koja već uveliko funkcioniše.

Navodi se i da je Tači čekao šest meseci na poslednji susret sa Erdoganom, što je, kako kažu, bilo više pitanje njegovog ega.

Inače, u Gulenovim školama na Kosovu se školuju deca mnogih kosovskih političkih lidera, među kojima je bio i Endrit Tači, sin kosovskog predsednika.

Tačijev sin je, navodi Express, upravo prošle godine završio školovanje u ovoj školi.

Navodi se da je i sam Erdogan bio upućen u činjenicu da se u Gulenovim školama na KiM školuju deca političkih lidera i drugih "važnih ličnosti" s Kosova, pa je zahtev da one budu ukinute obrazložio upozorenjem da se Priština jednog dana može suočiti sa velikim rizikom zbog rada tih škola.

Navodi se da je Erdogan Tačiju rekao i da Turska "veoma pažljivo prati 'slučaj Gulen'", jer su upravo Gulenisti odgovorni za puč u kojem je poginulo čak 248 osoba, koje turski predsednik naziva mučenicima.

"Ovaj mentalitet koji danas postoji u Turskoj, sutra bi se mogao pojaviti na Kosovu kroz one koji se školuju u tim školama. Oni će okupirati škole, vladine kancelarije, parlament. Da li se tamo školuju turski državljani? Da li su u tim školama deca važnih ljudi? Sada računajte šta će se dogoditi za 10, 20 godina. Pre 40 godina su preduzeli prve korake i sada su počeli da ubiraju rezultate", uporozorio je Erdogan Tačija.

Zatim je turski predsednik Tačiju ponudio drugačiji način finsiranja obrazovnog sistema, pod uslovom da Gulenove škole budu zatvorene.

"Ne želimo da Kosovo gori. Stoga smo uspostavili Fondaciju Marif i dopustite da sarađujemo i obrazujemo idealističku omladinu na Kosovu. Hajde da to radimo kao patriote. Nećemo dozvoliti da iz škola na Kosovu izlaze izdajnici. Ovo su bili izdajnici i mi smo za to platili cenu. Ponavljam, ne želimo da Kosovo plati. Jer Kosovo to ne može sebi da priušti priuštiti. Turska je imala moć da se nosi sa Gulenistima, ali Kosovo to sebi ne može da priušti", rekao je tada turski predsednik.

S druge strane, navodi Express, Tači je pohvalio ovaj susret sa Erdoganom, ali je , kako se navodi, bio veoma rezervisan prema zahtevu predsednika Turske.

Iako je, podseća se, na konferenciji za novinare sa Erdoganom Tači bio oprezan da ne obeća zatvaranje Gulenovih škola na Kosovu, kasnije se pojavio sa turskim premijerom Binalom Jldrimom i rekao: "Svako ko je terorista u Turskoj je terorista na Kosovu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online