Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.03.2018.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Pljušte uvrede u Skupštini: Idiot i kreten protiv režisera

Teške uvrede u Skupštini Srbije, zveckanje oružjem, traženje odgovornosti srpskog državnog vrha, nove sumnje da su događaji u Kosovskoj Mitrovici i hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića izrežirana predstava...

Tanjug
Dnevnik uvreda: Aleksandar Martinović s naprednjacima 

Političke strasti ne jenjavaju, a atmosfera na zasedanju parlamenta dovedena je do usijanja kada je šef poslaničkog kluba naprednjaka Aleksandar Martinović nazvao bivšeg premijera u poslanika Nove stranke Zorana Živkovića, "idiotom i kretenom". Živkovića je izvređao zbog tvrdnji da je "hapšenje Marka Đurića posledica režije Aleksandra Vučića i njegovih prijatelja Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja".

- Živković je idiot, Živković je kreten. Samo idiot i samo kreten može da se raduje onom što se dogodilo Đuriću i likuje jer su šiptarski teroristi tukli, mučili i vređali visokog zvaničnika Vlade Srbije - rekao je Martinović.

Pokazna vežba

On je nekoliko puta ponovio iste uvrede, a predsedavajući Vladimir Marinković ga nije ni opomenuo niti je Živković dobio pravo na repliku. Marinković se tek posle desetak minuta setio da Martinovića opomene, pravdajući se da je sačekao da se smire strasti.

Poslanik Živković je stoga protest izrazio u holu, ali je kazao da neće napustiti parlament.
- Ne može stado da isteruje one koji rade svoj posao i štite građane od haosa aktuelne vlasti - poručio je nekadašnji premijer.

Da je reč o predstavi u kojoj su kosovske vlasti izvele pokaznu vežbu suvereniteta, a Beograd dobio izlaznu strategiju i priliku da pokaže patriotizam na domaćem terenu, uverena je Demokratska stranka.

- Portal Pravda je još oko podneva objavio da je Đurić uhapšen, mada se to desilo popodne - naveo je DS argumente u korist sumnje da je ceo događaj dogovoren unapred, ali je ta stranka pozvala na smirivanje strasti.

Tri sastanka s Tačijem

Na čudne koincidencije ukazao je i bivši predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić. On je ukazao da se Vučić tri puta sastao s Tačijem za dve nedelje.

- Vučić je večerao s Tačijem u Parizu 13. marta, sastao se ponovo sa njim naredne nedelje u Njujorku, što je potvrdio Volfgang Petrič, a u petak u Briselu večerao sa Tačijem i Federikom Mogerini. Sada bi neko trebalo da nas ubedi da se nisu ništa dogovorili. Mnogo je tu čudnih koincidencija - rekao je Jeremić.

On je podsetio i da se Vučić sreo s generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom i ambasadorom Nemačke pri UN Kristofom Hojzgenom, i naveo da je srpski predsednik pokušao to da sakrije od javnosti.

Opasne igre

- Aleksandar Vučić će morati da odgovara zbog toga što bezbednost Srba na Kosovu, regionalnu stabilnost i dostojanstvo Srbije žrtvuje i trampi zarad vlasti i što opasnim igrama odlaže rešavanje Kosovskog problema - rekao je lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i dodao da Vučiću i Tačiju odgovara konflikt jer samo tako mogu da vladaju.

Od Vučića je zatražio da objasni građanima snimak koji dokazuje da su pripadnici srpskih službi unapred znali da će kosovski policajci upasti na skup Srpske liste u Mitrovici.

Što dalje od Saveta bezbednosti

- Da je Beograd zaista zabrinut zbog bezbednosne situacije nastale posle Đurića na Kosovu zatražio bi hitnu sednicu Saveta bezbedenosti UN. Vučić to nije uradio jer neke države članice Saveta bezbednosti dobro znaju šta je sve prethodilo tom incidentu - prokomentarisao je Vuk Jeremić.

Vučić: Neće biti "Bljeska" i "Oluje"

Predsednik Aleksandar Vučić je uzvratio kako je Srbija "zahvaljujući oštroj, ali pametnoj i odgovornoj politici, jasno stavila do znanja da se s njom ne može igrati. Nije hteo da komentariše navode medija da je u vreme hapšenja Đurića bio spreman da pošalje vojsku na Kosovo, ali je podsetio da je po Ustavu nadležan da komanduje oružanim snagama.

- KiM je po Ustavu deo Srbije. Postoje posebna pravila da nema dugih cevi i oružane sile na severu Kosova bez dozvole lokalne zajednice, u skladu s Briselskim sporazumom i aktima koje smo potpisali i dogovorili s NATO-om. Ako se to desi, moramo da vidimo šta radimo da bismo zaštitili narod - poručio je Vučić u pauzi fudbalskog meča Srbija - Nigerija.

- Nisam veliki, harizmatičan lider kao Slobodan Milošević, i nisam mnogo pametan, dobar, fin i šarmantan i uspešan kao Boris Tadić i Vojislav Koštunica, ali u moje vreme neće biti srpskih poraza poput "Bljeska" i "Oluje" - bio je pomalo ironičan Vučić.

Srpska lista najavila je da će izaći iz pokrajinske vlade Ramuša Haradinaja. Međutim, Vučić ne misli da će vlada u Prištini pasti.

- Albanci će se udružiti protiv Srba, kao i uvek, a Srbi se neće ujediniti ni oko čega. Zato što im nikada neće biti žao Đurića, niti Vučića u Srebrenici. Zato je važno da Srbi imaju snažno rukovodstvo koje zna da gleda napred i vodi računa o interesima Srbije - kazao je Vučić.

Ni snage, ni pameti

Mir i dijalog bile su ključnje reči prilikom Vučićevog razgovora sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, pomoćnikom državnog sekretra SAD za Evropu i Aziju Vesom Mičelom i ambasadorom SAD u Srbiji Kajlom Skotom.

Mogerini je, prema Vučićevim rečima, došla u Beograd jer zna koliko su događaji u Mitrovici ostavili teške posledice na zemlju i srpski narod. On je rekao da prvi put nije rečeno da su obe strane krive.

- Ako kvazidržava pokazuje koliko je snažna tako što će Đurića tući i vući po podu, onda nisam fasciniran njihovom snagom, ni pameću - rekao je Vučić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online