Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
18:26
Vestionline, Tanjug A

Orban: Srbija nije problem, već potencijal za EU

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da se Mađarska raduje razvoju i napretku Srbije, jer je prijatelj naše zemlje, ali i zbog toga što kao susedna zemlja ima interes da Srbija bude što uspešnija.

Tanjug
Srbi uvek mogu da računaju na Mađare: Viktor Orban

- Tvoj plac više vredi, ako imaš komšiju koji je uspešan - rekao je Orban u obraćanju posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Subotici.

Uspešna i prosperitetna Srbija u susedstvu znači mnogo i za Mađarsku, koja je sreća što je sused uspešnoj zemlji kao što je Srbiji.

Orban je naglasio da je i Evropskoj uniji potrebna Srbija, kao veliki potencijal, te da Srbi uvek mogu da računaju na Mađare kada je reč o priključenju EU.

- Srbija nije problem, Srbija je veliki potencijal za nas - poručio je u Subotici premijer Mađarske Viktor Orban.

Kako je rekao, EU ima potrebu za novim energetskim injekcijama i mora da se proširi svoje redove sa novim snagama, jer će se potencijali smanjivati, a Unija mora da jača.

- Evropa mora da bude aktivnija i uspešnija na Balkanu i zbog stabilnsoti ovog regiona. Srbija je veoma važna za EU - istakao je mađarski premijer.

On je primetio da ranije nesigurnosti možemo da zaboravimo, jer je svet mogao da se uveri da Srbija danas ima rukovodstvo koje je u stanju da stvori stabilnost, koja je izuzetno velika vrednost.

Pored stabilnosti, ukazao je da je poboljšana ekonomska situacija u Srbiji i da su se otvorile mogućnosti za dalji rast i razvoj.

- Mađarska će i dalje da se zalaže da se EU odnosi prema Srbiji kao potencijalu koji još nije iskorišćen i da će Srbija dobiti vise energije, ako postane članica Unije - naglasio je Orban.

On je ponovio da je model zaštite manjina koji je Srbija izgradila primer za celu Evropu, jer je malo zemalja u EU koje su imale snage da usklade ponos i teritorjilani suverenittet, a da istovremeno obezbede autonomiju svojim manjinama i čak da to podstiču.

- U Srbiji se to desilo i u smislu manjinske zaštite može biti model - naznačio je Orban.

Orban, koji je sa Vučićem danas prisustvovao otvaranju obnovljene sinagoge u Subotici, rekao je da je srpski narod veoma otvoren, kao i Mađari.

- Uvek je uzvišen trenutak kad čovek doživi i pomisli da može da čini nešto samo zbog lepote i dobrote, a za to je dokaz otvaranje sinagoge. Uvek smo znali da imamo veliko srce, a ovo govori i o našem odnosu prema kulturi - rekao je Orban.

Orban je citirao Vinstona Čerčila, koji je na namere smanjenja budžeta za kulturu u Britaniji u vreme Drugog svetskog rata rata, uzvratio pitanjem "u redu, ali zbog čega se mi onda borimo" i istakao da i u vremenima kriza koje se moraju rešavati, ne smemo zaboraviti da su i Srbi i Mađari kulturni narodi.

- A kultura se sastoji od lepota i vrednosti koje su stvorili naši preci, a sve je stvoreno u čast naših naroda - rekao je Vučić.

On je zahvalio Vučiću na dosadašnjoj političkoj saradnji i prijateljstvu, podsetivši da u Mađarskoj slede izbori, na šta se Vučić nadovezao rečima: 

- Da ne žuri Viktor sa tim, nastavićemo mi i posle ovih izbora. Ja uvek pogodim izborne rezultate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online