Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2018.
17:00
Vestionline A

Vikend izdanje "Vesti" na Vesti Digital: RUSIJA - MAJKA ILI MAĆEHA?

U Srbiji se sve menja - i kratkoročni prioriteti i dugoročni ciljevi, saveznici i neprijatelji, pa povremeno i vlast... Samo je večna ljubav prema bratskoj Rusiji. Tako je bar dominantno raspoloženje srpskog naroda.

Vesti
 

Istraživanje, koje su uoči predsedničkih izbora u Rusiji sproveli "Politika" i Faktor plus, pokazuje da ruski predsednik Putin uživa najveće poverenje građana Srbije. 

Iza Putina su ostali i Angela Merkel i Si Đinping, i Tramp i Tereza Mej, i Makron i Erdogan. Sa 58 odsto podrške koju je dobio od Srba, Putin bi mogao da potuče i ovadašnje domaće političare, da se nekim slučajem novi panslovenski vođa transferisao u srpski politički milje.

I pored toga što Srbi radije kupuju folksvagen nego moskvič, što na pečalbu odlaze u Nemačku i Kanadu, što bi decu da školuju na Jejlu a ne na Lomonosovu i što poslednjih godina srpska vojska više zajedničkih vežbi ima sa NATO nego sa ruskim soldatima, Rusi i dalje kod Srba imaju najbolju prođu. Oni su "starija pravoslavna braća". "Rusi nas nikada nisu izdali", "protiv njih nikada nismo ratovali", "Rusi nam čuvaju Kosovo čak i kada ga se domaći političari žele ratosiljati" - samo su neke od teza srpskih rusofila.

O toj ljubavi, svedoče i Rusi. Obilazeći sajam turizma u Moskvi sa prospektima srpske turističke ponude u ruci, jedna Ruskinja je ushićeno govorila kako ih samo u Srbiji gledaju kao na prijatelje, a ne na turiste kojima treba uzeti što više para. 

Treba ipak biti pošten, pa reći da nisu baš svi Srbi kroz istoriju bili opčinjeni Rusijom. Još je veliki Dostojevski konstatovao "da postoje dve Srbije - prva je narodna koja u Rusiji vidi prijatelja, pokrovitelja, majku i budućeg osloboditelja. Drugu Srbiju predstavlja elita, inteligencija i političari za koje Rusija pokvarena, a Rusi neobrazovani varvari.

Čini se da se elita nije mnogo promenila jer, za razliku od većinskog, rusofilskog dela naroda, ona i danas može da se svrsta u rusofobe. Zato Srbija i dalje gravitira između nepoverenja i ljubavi prema Rusiji. 

To je jedna od centralnih tema našeg vikend broja, u kojem možete da pročitate i:

- jaz u Srbiji vidljiv i na Sajmu autoimobila: BOGAT SIROMAŠNOM NE VERUJE

- uputstvo za dijasporce pred Uskršnje praznike: U OTADŽBINI VOZITE OPREZNO

- susret sa profesorom kaskaderstva Tomislavom Mitrovićem: GOREO 63 PUTA

- upoznajte Baš-čelika sa Dona: ČOVEK KOJI JE 63 PUTA GOREO!

- Stepi kuje u zvezde mladog strelca: JOVIĆ SAZREO ZA MONDIJAL

Ove i brojne druge zanimljive teme čitajte sutra u "Vestima" ili već večeras na Vesti Digital

Samo preuzmite aplikaciju:

za apple: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

Vesti Digital - vaše novine na ekranu!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online