Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.07.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Vojska čuvar praznih kasarni

Profesionalizacija Vojske Srbije se odvija u pogrešnom smeru zbog čega je zapala u ćorsokak pošto niko nema odgovor na osnovno i ključno pitanje za svaku ozbiljnu državu - šta je osnovni zadatak oružanih snaga Srbije? Ovo za "Vesti" tvrdi istoričar i nekadašnji pomoćnik ministra odbrane Bojan Dimitrijević koji je napustio ovo ministarstvo zbog, kako kaže, konceptualnog i ličnog neslaganja sa Draganom Šutanovcem.

- Otišao sam jer nisam želeo da učestvujem u tome da se od Ministarstva odbrane, odnosno Vojske, stvara socijalna ustanova - kaže dr Dimitrijević.


Tvrdite da vojni budžet odlazi za "kupovinu" socijalnog mira?


- Nažalost, ali je tako. Pa šta mislite zbog čega je toliki odziv za profesionalne vojnike ili vojne škole? Jednostavno, Vojska je postala institucija u koju se ide samo zato što su tu "sigurna plata i siguran posao". Ali, Vojska ne sme da bude socijalna ustanova već ozbiljna institucija u funkciji bezbednosti države. Uostalom, teško će doći do suštinske profesionalizacije kada su oružje i tehnika stariji od vojnika.


Na šta konkretno mislite?


- Nije sporno da je profesionalizacija vojske skupa, ali je krajnje nelogično da zaokružujemo potpuno nov koncept a da je pritom vozač duplo mlađi od kamiona koji vozi. Procene nadležnih službi u Ministarstvu odbrane odavno upozoravaju da su resursi postojeće opreme uveliko preko granice tolerancije.

Preduzeće za izvoz oružja

 

Znači, pripadnici Vojske Srbije sada ne znaju šta rade?


- Nažalost, tako je. Prilično je čudno da kao država proglasite neutralnost, a zatim držite vojsku samo da bi vam čuvala prazne kasarne ili kako biste imali preduzeće za izvoz oružje. Danas je upravo to funkcija vojske, i to je najtragičnije.


To je zato što država nema para, da li je vaša poenta da se požurilo sa profesionalizacijom?


- Upravo suprotno. Previše kasnimo sa tim procesom. Problem je u tome što je osnovna ideja profesionalizacije naših oružanih snaga bila da se prate integracije Srbije u međunarodne bezbednosne tokove. Vojska je svoj posao odradila, ali država i dalje kaska i tu je suština problema. Sada smo zapali u ćorsokak pa se čak više ne zna ni koji je osnovni zadatak Vojske.


Pa to je valjda jasno?


- Pa i nije. Mi smo prihvatili model oružanih snaga kojima je osnovna uloga angažovanje van njene teritorije, ali tih naših trupa van granica ima jako malo, takoreći simbolično. Otuda je danas osnovna uloga Vojske Srbije čuvanje praznih kasarni i zamena ljudstva u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije. To nije dobro.


Zar nije osnovni zadatak Vojske Srbije odbrana državne teritorije, a ne odlazak u mirovne misije?


- Pogledajte malo bolje sva strateška dokumenta koja je donela ova država od 2003. godine i nigde nećete pronaći opasnost od moguće agresije ili napada. U svakom od tih dokumenata stoji da najveća opasnost dolazi od asimetričnih pretnji s juga Srbije i Kosova. Međutim, u slučaju takvog problema, dovoljno je angažovati tek mali deo jedinica, za taj posao vam ne treba cela vojska.
 

Dijaspora može da odahne

 

Da li regruti iz dijaspore napokon mogu da odahnu kada je reč o pozivima za služenje vojnog roka iz Srbije?


- Iskreno, ne znam. Donetom zakonskom rešenju nedostaje par pojašnjenja, a posebno oko ovog pitanja. Potpuno je nejasno kako će se obučavati ta aktivna ili pasivna rezerva, a zatim i kako će se pozivati u slučaju potrebe. Međutim, verujem da dijaspora ipak može da odahne i da ih više niko neće zvati.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online