Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
15:18
Vestionline A

Ukusi Francuske u Beogradu

Posle fantastičnog uspeha tri svetske "francuske" večere koja su organizovane u martu 2015, 2016 i 2017, sprema se četvrto izdanje Ukusa Francuske.

Amabasada Francuske u Beogradu
Tradicionalni francuski meni: Boga aperitiv, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi...

Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru svoj meni u čast francuske gastronomije, najavljeno je iz Ambasade Francuske.

Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, a četiri godine kasnije, 2018. događaj će okupiti 3.300 restorana, šefova i menija iz celog sveta! Gout de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove. Promovišući ovaj projekat, ministar inostranih poslova Francuske podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, gastronomska fešta Gout de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju.

Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni "a la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira: bogatiji aperitiv, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šec´era, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta su se samostalno prijavili organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom je napravio selekciju i izabrao restorane koji su na spisku zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka na mapi ovog jedinstvenog, globalnog projekta.

Meniji će u okviru "Ukusa Francuske" i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija, a po prvi put učestvuju i škole kulinarstva i ugostiteljstva. Ovogodišnje izdanje ima, bar u Francuskoj, temu: to je gastronomija regiona Nuvel Akiten (Nouvelle Aquitaine), ili, jednostavnije rečeno, Bordo sa okolinom (Limož, Poatije, La Rošel, Po, Bajon, Perigor, Angulem...), što je sinonim za guščiju džigericu, vina, tartufe, ostrige, pršut, sireve, pačetinu, guščije meso, paštete... Takođe, Alen Dikas je pozvao restorane u Francuskoj da deo menija posvete uspomeni na nedavno preminulog šefa, Pola Bokiza.

U prvom izdanju Gout de France u Srbiji 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, u trećem sedamnaest, a u ovom izdanju nas je šesnaest. Dakle, možemo da kažemo da je susret postao tradicionalan, i da se pohvalimo kako Srbija ima najveći broj prijavljenih restorana u regionu.

Francuske menije, koje je odobrio specijalan žiri sastavljen od najvećih svetskih kuvara, poslužiće vam 21. marta 2018, a neki i tokom cele sedmice od 19.-25. marta, beogradski restorani Casa Nova, Druga priča, Enso, Falkensteiner Hotel Belgrade restaurant, Franš, Homa, Hotel Zlatnik, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Madera, Stanica 1884, The Square Beograd, Voulez-vous, novosadski Inspiracija i Restoran Zak, kao i Školski restoran Ugostiteljsko-turističke skole Vrnjačka Banja.

Francuski institut u Srbiji organizuje mali Sajam francuske kulinarske umetnosti i dolazak Sofi Meni (Sophie Menut), gastroblogerke i novinarke, autorke 17 knjiga o kulinarstvu, gl. urednice lista "Cuisine et vins de France" (Marie Claire).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online