Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2018.
13:20
Vestionline, Tanjug A

O čemu su poslanici Skupštine Srbije prvo pričali?

Prva sednica prolećnog zasedanja parlamenta počela je poslaničkim pitanjima, tema su bili lokalni izbori u Beogradu - nepravilnosti na biračkim mestima i finansiranje kampanje Dragana Đilasa, a poslanici su tražili odgovore i o ubistvu Olivera Ivanovića, kao i o prevenciji od poplava.

Tanjug
Prolećno zasedanje Skupštine Srbije

O izborima u Beogradu i Đilasu

Tako je Dijana Vukomanović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija zatražila informacije o, kako je rekla, neregularnostima na izborima u Beogradu 4. marta. 

Pročitajte još:

Počasna garda za poslanike

Ona je kazala da informacije traži zbog fizičkih i verbalnih napada na pojednim biračkim mestima i zbog "paralelnih spiskova koji otvaraju sumnju na neovlašćen uvid u izvod iz biračkog spiska", a zatražila je i informacije o upisanim i obrisanim građanima iz biračkog spiska u poslednjih nekoliko meseci.

Poslanik SNS Aleksandar Marković kazao je da se primedbe o radu biračkih odbora unose u zapisnike o njihovom radu, a zatražio je informacije o novčanim transakcijama Dragana Đilasa, za kojeg je rekao da je "sinonim za tajkuna" i Dragana Šolaka, a u vezi sa kupoprodajom zgrade na Novom Beogradu.

Kako je rekao, Šolak je kupio zgradu na Novom Beogradu, koja je bila u vlasništvu Dragana Đilasa i u kojoj je bilo sedište Đilasove firme Direkt media, ocenivši da je posebno problematično to što je Šolak tu zgradu, i pre kupovine založio kod banke da bi dobio kredit kojim ju je platio.

- Kako je uopšte uspeo da dobije kredit? Da li su u pitanju fiktivne transakcije? Jasno je da je zgrada preplaćena, da je Šolak preplatio realnu vrednost zgrade i 4,4 miliona evra dao za prvu ratu. Gde je tu finansijska i poslovna logika? Ovde je jasno da su tajkunske pare uloženi u kampanju Dragana Đilasa - rekao je Marković.

Kako je rekao,"tajming" tih sumnjivih transakcija ukazuje na to da su "tajkuni smislili način da prenesu pare na Đilasov račun kako bi on vodio kampanju".

- Ali, nije im prošlo, građani su poručili da ne žele one koji su zaduživali Beograd -, zaključio je Marković.

O Šapiću

Šef poslaničke grupe PS-NS S-UŠ Marijan Rističević pitao je Upravu za pranje novca da li je tačno da je Aleksandar Šapić krajem novembra 2017. godine i januaru ove godine u kešu u jednu našu banku doneo i uplatio "ukupno 800 hiljada evra, govoreći da je to njegova lična štednja iz slamarice" i da je taj novac preneo u inostranstvo, odnosno Italiju.

On je zatražio da se utvrdi da li je to istina i u koju svrhu je Šapić "poznati humanista" izneo taj novac.

Rističeivić je zatražio i da se utvrdi da li je istina da je Šapić u isto vreme kod jedne domaće banke podigao kredit od 400.000 evra na njegovu humanitarnu organizaciju, kao i gde je taj novac završio.

- Da li je taj povučeni kredit možda završio u izbornoj kampanji? Tim pre što je Šapić poznat kao lični prijatelj i pomoćnik Dragana Đilasa, drugog tzv. dobitnika, a u stvari gubitnika - upitao je Rističević i dodao da Šapić ne može da ima legitimitet kada je na lokalnim izborima izgubio i na Novom Beogradu.

Rističević je kazao da su novac i "bogatsvo Šapić i njegov prijatelj Dragan Đilas stekli pljačkajući građane Srbije, između ostalog i izgradnjom mosta".

Tanjug
Poslanice pre zasedanja

O ubistvu Olivera Ivanovića

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić uputio je pitanje ministru unutrašnjih poslova i predsednici vlade o tome ko je ubio lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.
Kako je rekao, od ubistva je prošlo 50 dana, a nema odgovora na to pitanje.
Đurišić je postavio i pitanje ministru policije zna li na koga je Ivanović ukazao kao na pretnju.

- Ako već ne možemo da vodimo istragu ko su bili neposredni izvršioci ubistva, dužni smo odgovor koga je Oliver označio kao pretnju za njegovu bezbednost i šta je Srbija preduzela. Da li je, a znamo da nije i zašto nije ništa preduzeto da se pojačaju mere bezbednsoti i da se spreči zločin koji se desio pre 50 dana - rekao je Đurišić.

O pranju novca

Premijerku i ministra finansija Đurišić je pitao zašto Srbija godinu i po dana nije preduzela ništa da usvoji preporuke Uprave za sprečavanje pranja novca iz jula 2016. godine.

Posledica je, kazao je, da je "Srbija, kao jedina zemlja sa evropskog kontinenta, u društvu Irana,

Sirije, Jemena, Etiopije, označena kao rizična, jer ne ispunjava standarde za sprečavanje pranja novca".

Dokle se stiglo sa istragom ubistva Olivera Ivanovića zanimalo je i poslanicu Dosta je bilo Ljupku Mihajlovsku, koja je osim toga ministra prosvete pitala da li će preduzeti nešto da se formira komisije koja će ispitati slučaj doktorata gradonačelnika Siniše Malog.

Tanjug

O poplavama

Poslanik DS Radoslav Milojičić upitao je komandanta Štaba za vanredne situacije Nebojšu Stefanovića šta je urađeno za prethodne četiri godine na prevenciji od poplava.

Kako je rekao, s obizorm da je u tri okruga proglašena vanredna situacija zbog poplava, a podsetivši na poplave iz 2014. godine, on je upitao šta je "Srbija, koja ima istu vladu, za četiri godine uradila kako bi obezbedila građane i lokalne samouprave da nam se poplave nikad ne dese".

Milojičić je pitao i zašto nije bilo zasednja parlamenta u prethodnom periodu, pre beogradskih izbora.

O ruskom centru u Nišu

Šef poslanika SRS Aleksandar Šešelj upitao je šta sprečava Vladu Srbije da dodeli diplomatski status pripadnicima Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, podsetivši na to kakva prava i mogućnosti ima NATO osoblje u Srbiji na osnovu Individualnog akcionog plana saradnje (IPAP sporazum) Srbije i NATO.

On je rekao da Ruskom centru treba odati priznanje za svu pomoć Srbiji i upitao: "Da li se Ruska federacija pominje samo kako bi služila za predizbornu kampanju ili Srbija zaista ima njihovu podršku i njihov je iskreni prijatelj".

Poslanici su nakon postavljanja pitanja počeli da utvrđuju dnevni red današnje sednice.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online