Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.03.2018.
15:55
Vestionline A

CRTA o izborima u Beogradu

Prema konačnoj projekciji izbornih rezultata posmatračke misije CRTA, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, izborna lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" osvojila je 44,96 odsto glasova.

Tanjug
CRTA je ukazala da su na beogradskim izborima konstatovali ozbiljne nepravilnosti 

Lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" osvojila je 19 odsto, lista "Aleksandar Šapić - gradonačelnik" zabelezzila je rezultat od 8,88 odsto. Listi "Ivica Dačić - SPS, Dragan Markovich Palma JS" pripalo je 6,11 odsto. To su četiri liste koje će se naći u gradskom parlamentu.

Od listi koje nisu prešle cenzus, 3,92 odsto pripalo je listi "DJB i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate", "Inicijativa ne davimo Beograd - Žuta patka - čiji grad, naš grad" osvojila 3,45 odsto.

Srpska radikalna stranka uzela je 2,39 odsto glasova Beograđana, Ljubiša Preletačević Beli osvojio je 2,3 odsto glasova, dok je lista "Da oslobodimo Beograd - DS, SDS, Nova i ZEP" uzela 2,18 odsto glasova.

Demokratska stranka Srbije osvojila je 1,1 odsto, lista "Beograd ima snage - Zavetnici" 0,64 odsto, Pokret obnove kraljevine Srbije 0,52 odsto, a "Šta radite bre - Marko Bastać" 0,51 odsto.

Zelena stranka Srbije osvojila je 0,43 odsto, Ruska stranka 0,38 odsto, "Zelena stranka - Kakav Beograd želiš" 0,33 odsto, dok je LDP Čedomira Jovanovića osvojila 0,24 odsto.

Slede "Nijedan od ponuđenih odgovora" sa 0,2 odsto, Građanska stranka Grka Srbije sa 0,19 odsto, Dr Muamer Zukorlić 0,18 odsto, "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka" 0,17 odsto, Republikanska stranka 0,14 odsto, te liste "Jedinstvena stranka pravde" i "Za Beograd Beogondola" sa po 0,1 odsto.

Nevažećih listića bilo je 1,61 odsto, a oko 160.000 birača ostalo je bez svojih predstavnika, jer liste za koje su glasali nisu prešle potreban cenzus za ulazak u gradski parlament od pet odsto.

Uočene nepravilnosti, bez uticaja na rezultate

CRTA je saopštila da su na beogradskim izborima konstatovali ozbiljne nepravilnosti na osam odsto biračkih mesta, ali da su one takve da su bez uticaja na konačni ishod i rezultate.

"Za konačnu ocenu izbornog procesa moramo sačekati da GIK odluči o svim potencijalnim prigovorima na tok glasanja, kao i na sam proces proglašenja konačnih rezultata", rekao je Raša Nedeljkov iz Crte na konferenciji za novinare.

Do sinoć u ponoć, prema saopštenju GIK, inače, nije bilo nijednog zvaničnog priugovora na tok izbornog procesa.

Nedeljkov je rekao da je broj biračkih mesta na kojima je bilo nepravilnosti veći nego na predsedničkim izborima i parlamentarnim 2016, ali ipak mali u smislu da nisu mogle uticati na konačan ishod izbora, odnosno nijedna partija ispod cenzusa ne bi ga prešla da nepravilnosti nije bilo, i obrnuto.

Ističe da su mnoge od nepravilnosti rezultat "ozbiljnog neznanja članova biračkih odbora" i da su to problemi kojima sistem treba da se bavi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online