Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.03.2018.
00:22
J. L. Petković - Vesti A

Krvnici se smeju pravdi

Povodom odlaska Dejvida Švendimena sa mesta specijalnog tužioca za ratne zločine na Kosovu, Srbi sa Kosmeta ističu da visoka politika i interesi moćnih sa pravom, pravdom ili humanošću, imaju malo dodirnih tačaka.

M. Karović
Svedoci umiru ili nestaju: Gordana Đikanović

Takođe očekuju da će Švendimenov odlazak odložiti otvaranje prvih optužnica.

- Mi, članovi Udruženja porodica kosmetskih stradalnika niti razumemo, niti možemo da se mešamo u visoku politiku ili, bolje reći, interese moćnih koji sa pravom, pravdom ili humanošću, malo dodirnih tačaka imaju. Makar je tako kad je reč o srpskim žrtvama. Jer, ni gotovo dve decenije od stravičnih masovnih i pojedinačnih zločina izvršenih nad više od 3.500 kosmetskih Srba i nealbanaca, progonstva više od 250.000 nealbanskog življa u samo nekoliko junskih dana 1999. (od kojih se jedva dva odsto vratilo u zavičaj), uništene viševekovne verske i kulturne baštine, niko od nalogodavaca ili direktnih izvršilaca koji su bili pripadnici terorističke, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova nije pravedno kažnjen - kaže za "Vesti" Gordana Đikanović
iz Udruženja Kosmetskih stradalnika.

Obustavio istragu za Tuzlansku kolonu

Dejvid Švendimen je bivši rukovodilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH. On je obustavio istragu u slučaju Tuzlanska kolona. Reč je o koloni JNA koja je 15. maja 1992. tokom mirnog i dogovorenog povlačenja napadnuta i tom prilikom je ubijeno 59, a ranjena su 44 vojnika.

Američki diplomata je izjavio da napušta poziciju 31. marta u "kritičnoj fazi" rada suda, dodavši da nema informacije da li je potraga za njegovim naslednikom počela.

Kaže, sve se ovo dogodilo zbog inertnosti Stejt departmenta, pojašnjavajući da je poziciju prihvatio pod uslovom da mu se obezbede finansijska i politička nezavisnost i da posao obavlja u punom mandatu, do 2020. 

A takođe je ubeđen da njegov odlazak sa pozicije specijalnog tužioca neće uticati na rad suda.

Specijalni sud za ratne zločine OVK počeo je da radi jula 2017, a još od izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija 2010. se spekuliše ko će se naći na optuženičkoj klupi.

Do danas nijedna optužnica nije objavljena.

Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju iz Gračanice veruje da će Švendimenov odlazak ipak prouzrokovati odlaganje otvaranja prvih optužnica i da je moguće da će se na njih čekati mesecima.

- Nisam u potpunosti siguran da li je odlazak Švendimena sa mesta glavnog tužioca prouzrokovan promenom odnosa Stejt departmenta u odnosu na svoju ulogu dežurnog policajca ili je ovo još jedan nedoličan potez Švendimena koji je ostao zapamćen u srpskoj javnosti po povlačenju istrage u slučaju Tuzlanske kolone.

Maksimović podseća da je sud uspostavljen da istraži navode iz izveštaja Dika Martija, od tada je prošlo osam godina.

A. Čukić

- Porodice žrtava za pravdu će i dalje čekati odgovarajući politički momenat. Dosadašnja praksa je pokazala da nijedan sudski mehanizam nije bio dovoljno efikasan da pronađe krivce za ratne zločine nad srpskim stanovništvom na Kosovu. Frapantan je podatak da misija Euleksa na Kosovu posle devet godina rada nije osudila nijedno lice za ubistvo Srbina ili Srpkinje - ističe Maksimović.

Gordana Đikanović dodaje da su porodice, "kada već albanski zločinci nisu procesuirani i privedeni pravdi pred Unmikovim, Euleksovim niti lokalnim pravosuđem", verovale da će im ovaj sud doneti pravdu.

- Na naše veliko razočaranje to se do danas nije dogodilo. I pored najava o podizanju optužnica protiv onih koji su se čak i u objavljenim "memoarima" hvalili svojim nečoveštvom, rokovi se iz meseca u mesec pomeraju. I tako unedogled. Valjda dok ne poumiru ili netragom nestanu svi očevici i svi potencijalni svedoci koji bi, pre svega, čitav državni i politički vrh samoproglašene "države" nastale na krvi i etničkom čišćenju, da je pravde i Boga, odveli iza rešetaka.

Švendimenov zamenik Kvai Hong Ip preuzeće privremeno dužnost glavnog tužioca kako bi se osigurao nastavak rada.

Ne gubimo nadu

- To što su nekadašnji komandanti OVK krvave uniforme preko noći zamenili skupim odelima i najvišim pozicijama u takozvanoj republici Kosovo makar nas, najbliže srodnike kidnapovanih i ubijenih kosmetskih Srba, ne može naterati da zaboravimo surovu stvarnost skraja dvadesetog veka. I neka samo oni i njihovi mentori kupuju vreme time što se igraju Specijalnog suda za zločine OVK mi, članovi porodica kosmetskih stradalnika, ne gubimo nadu. Pravda za naše najrođenije jeste prespora ali, verujemo, ipak dostižna. Možda ćemo se u to uveriti kada jednoga dana, gospodin Švendimen dobije naslednika koji će se voditi isključivo činjenicama i dokazima o zločinima počinjenim nad kosmetskim Srbima - kaže Gordana Đikanović.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online