Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
12:55 >> 15:46h
Vestionline, Tanjug A

Srpska lista: Laž je da ćemo glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom

Srpska lista saopštila je danas da neće glаsаti zа demаrkаciju Kosova sа Crnom Gorom i dodala da je reč o lažnim i tendencioznim tvrdnjama koje su plasirane u medijima na albanskom jeziku i koje je preneo deo medija na srpskom.

A. Čukić
Kosovski parlament će se na vanrednoj sednici izjasniti o Predlogu Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom

"Tаko nešto nije dogovoreno sа nаmа i nećemo podržаti demаrkаciju, kаko se lаžno tvrdi, već ćemo nаstаviti dа se borimo zа interese srpskog nаrodа nа Kosovu i Metohiji, а ne pojedinih domаćih i inostrаnih centаrа moći", navodi se u saopštenju Srpske liste. 

Ta lista je upozorila Srbe na Kosovu da će u budućnosti verovatno biti još sličnih pokušaja da se dezinformacijama kod Srba izazove nespokoj i nesigurnost, ali da je važno da se sačuvaju jedinstvo i snaga naspram onih koji žele da Srbe razjedine i oslabe.

Televizija Klan Kosova javila je ranije da je Srpska lista odlučila da podrži i glasa za usvajanje Zakona o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom, posle velikog međunarodnog pritiska.

Ta medijska kuća je javila da su se predstavnici liste u sredu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je, navodno, pokušao da ubedi poslanike te grupacije da podrže ratifikaciju demarkacije.

Agenciji Tanjug je u Srpskoj listi rečeno da poslanici te liste u kosovskom parlamentu neće glasati za Predlog Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kosovski parlament će na vanrednoj sednici danas glasati o tom zakonskom predlogu, a deo prištinskih medija spekuliše da će Srpska lista podržati pomenuti zakon.

Za usvajanje zakona potrebno je najmanje 80 poslaničkih glasova.

Sporazum o demarkaciji potpisan  je još krajem avgusta 2015. godine u Beču, a Priština ga nije ratifikovala zbog protivljenja opozicionih partija u prethodnom mandatu kosovskog parlamenta među kojima je i Alijansa za budućnost Kosova, aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja.

Vanredna sednica o demarkacij odložena za petak

Posle više od dva sata kašnjenja, predsednik kosovskog parlamenta Kadr Veselji saopštio je da se vanredna sednica odlaže za sutra u 10 sati, prenosi Ljajmi.net. 

Sednica, na čijem dnevnom redu je trebalo da se glasa za sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, kasnila je zbog nemogućnosti da se obezbedi dovoljan broj poslaničkih glasova.

Broj poslaničkih glasova nije dogovoren ni nakon razgovora Veseljija i premijera Ramuša Haradinaja sa šefovima poslaničkih grupa.

Ljajmi prenosi da je Veselji rekao da su predtavnici vlasti na dobrom putu da postignu konsenzus o demarkaciji.

Inače, sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom potpisan je u Beču još 26. avgusta 2015. 

Crna Gora je odmah ratifikovala sporazum, a Priština to nije učinila do danas iako je rešenje demarkacije uslov da dobije viznu liberalizaciju sa zemljama EU.
Održavanju sednice nije pomogao ni apel predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija, koji je poslanicima ranije poručio da je "glasanje za demarkaciju, glasanje za Kosovo u Evropi".

U međuvremenu poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje napustili zgradu parlamenta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online