Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.07.2010.
00:04 >> 00:03h
J. Arsenović - Vesti A

Kako se rastadoše složna braća Boris i Ivo?

Posle dvodnevne zvanične posete Srbiji hrvatski predsednik vraća se u Zagreb kako i priliči svestranom intelektualcu - sa gomilom knjiga u prtljagu. “Leksikon yu mitologije“ poklonio mu je njegov domaćin, srpski predsednik Boris Tadić, dok su u ponedeljak u večernjim satima obilazi štandove kultne beogradske knjižare “Plato“.

Boris Tadić i Ivo Josipović

- Ivi, prijateljski Boris - glasi posveta u knjizi za koju je srpski predsednik izdvojio 2.700 dinara.

Obojici lidera vlasnik knjižare Branislav Gojković darovao je “Istoriju lepote“ Umberta Eka i Leksikon savremene kulture. Josipoviću, univerzitetskom profesoru, to nije bilo dovoljno pa je za sebe kupio i “Univerzitet na tržištu“ od Dereka Poka. On, međutim, Tadiću nije uzvratio poklon, već je to učinio njegov savetnik za braniteljska pitanja i bivši učesnik rata u Vukovaru Predrag Fred Matić, koji je srpskom predsedniku poklonio knjigu “Ništa lažno“, njegovo lično svedočanstvo o ratnim dešavanjima u Vukovaru 1991.

Do razmene poklona došlo je u podrumu poznate knjižare, poznatom pod imenom “ilegala“, gde novinarima nije bilo dozvoljen pristup.

Novi Palme i de Gol

Vlasnik knjižare “Plato“ Branislav Gojković je neočekivanim kupcima udelio možda i najbolji kompliment. On je srpskog i hvratskog predsednika uporedio sa Šarlom de Golom i Ulofom Palmeom, francuskim predsednikom i švedskim premijerom, koji su se u svoje vreme pešice i bez straha kretali među narodom.

Kada su izašali iz "ilegale“, hrvatski izveštači dograbili su priliku da svog predsednika priupitaju za komentar Tadićevog poklona, da bi on konstatovao da se radi o knjizi koja predstavlja “ironični otklon prema našoj zajedničkoj prošlosti“.

Nakon što su posedeli, uz čašu vode i sa gomilom savetnika, Tadić i Josipović su krenuli u promenadu Knez Mihajlovom. Šetači u najpoznatijoj beogradskoj ulici uglavnom su bili zatečeni predsedničkim svitama, a pao je i koji aplauz.

Šetnja je završena koktelom u poznatom restoranu “Kalemegdanska terasa“ gde su dvojicu predsednika, po njihovoj želji, umesto političara čekali odabrani umetnici, uglavnom glumci, reditelji i muzičari. Za ovu priliku iz Hrvatske su doputovala čak 23 umetnika, uz glavne i odgovorne urednika hrvatskih medija. Dočakalo ih je mnogo više srpskih kolega, među kojima su bili glumci Branislav Lečić, Svetozar Goncić, Anica Dobra, Zoran Cvijanović, Bojana Maljević, pevači Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić,
Ognjen Radivojević...

Medijske čelnike je predvodio direktor Javnog servisa Aleksandar Tijanić, a u društvu srpskih i hrvatskih umetnika uživala je i Ružica Đinđić, udovica Zorana Đinđića.

Tadić dvadesetak minuta uranio

Predsednik Srbije došao je gotovo dvadesetak minuta pre nego što je bio dogovoren njegov susret sa Josipovićem ispred Platoa Filozofskog fakutelta. To vreme Tadić je proveo u neobaveznom ćaskanju sa Marjanom, Anom i Nedom, mladim devojkama i inženjerima Tehnološkog fakulteta, koje su se našle u čudu kada im se predsednik pridružio za stolom. Trema je ubrzo popustila, pa je Ana stigla i da se pohvali da je pre nedelju dana dobila posao tehnologa u “Dimničaru“.


Uhapšen “novi Gavrilo Princip“

Jedini incident koji se desio zbio se na ulazu u Kalemegdan. Vidno rastrojen čovek iz čista mira je iznenada počeo da viče da je Srbin i da želi da prođe i to baš kroz predsedničku kolonu. Ubrzo su policajci, kojih je bio pun grad, odveli izgrednika, a njihov kolega u civilu im je rekao i da ga privedu.
Čuo se samo jedan komentar uzgrednog prolaznika da će “sada Hrvati da napišu kako je na Josipovića pokušan atentat i kako je ovo novi Gavrilo Princip, a njihov Ivo - Ferdinand“.


I on je video Borisa i Ivu

Jedanaestogodišnji Danko Brukner sedeo je sa roditeljima i njihovim prijateljima u bašti Kolarca, kada su mu prišla dvojica predsednika. Za razliku od Opatije, gde se Tadić predstavljao sa “Boris“, u Knez Mihajlovoj za tim nije bilo potrebe. Dok su sevali blicevi srpski predsednik je podigao dečaka, u šali konstatujući da “dobro jede“. Danko je posle novinarima izjavio da “nije ni sanjao da će videti predsednika“.
“Dvojicu predsednika“ - ispravili su ga njegovi vidno uzbuđeni roditelji, dok je njihova prijateljica dodala da je sa Tadićem išla u gimnaziju, ali da ne veruje da je se on seća.


“Mitski pad“

Hrvatski novinari su jedva dočekali da svog predsednika informišu kako je juče na You tube najgledaniji snimak bio onaj na kojem je zabeležn njegov pad u Subotici.
- Čuo sam da je moj pad dobio mitske razmere, pa sam odlučio da ga ponovim - duhovito im je uzvratio Ivo Josipović.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.07.2010. 23:59
Pa da, sve su to nasa braca Hrvati..I Josipovic i Tadic!!!
Utorak 20.07.2010. 19:30
Jao,sto su oni slatki...podrzavavaju gejeve ( ne znam da li sam "gejeve" napisao tacno), samo ne znam za sta...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online