Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
14:34
Insajder.net A

VIDEO: Protest ispred suda zbog saslušanja članova pokreta "Sedam zahteva"

Članovi pokreta "Sedam zahteva" Anja Ilić i Marko Stričević saslušani su u Prekršajnom sudu povodom prijava koje je protiv njih podneo MUP za navodno organizovanje neprijavljenog protesta solidarnosti sa radnicima Goše i nekoliko drugih preduzeća u štrajku iz jula ove godine.

V. Sekulić
Protest održan 16. jula u znak solidarnosti sa radnicima Goše (Foto: Arhiva)

Ispred Prekršajnog suda održan je i protest podrške na kome je prisustvovalo nekoliko desetina građana, a među njima su bili i članovi Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, Marks21 i Socijaldemokratske unije.

Na protestu su se mogli videti transparenti "Goša - slika Srbije“, "Krivi za iznošenje istine u javnost“, "Protiv terora vlasti“, "Koliko košta pravo na protest“, "U ovoj državi se sudi za solidarnost sa radnicima“.

Anja Ilić kaže za "Insajder" da je Tužilaštvo obavilo uglavnom informativan razgovor čiji je cilj bio da potvrde osnovne podatke o optuženima. Takođe, istakla je da nisu predočeni nikakvi dokazi o tome da su ona i drugi član "Sedam zahteva“ Marko Stričević organizovali protest.

- U slučaju svih nas koji smo optuženi nisu čak ni ti lični podaci bili tačni. Na sledećem ročištu očekujemo suočavanje sa policajcima koji su bili prisutni na skupu. S obzirom da nas danas maltene nisu ništa pitali o slučaju, tada ćemo mi imati prilike da kažemo da nismo bili ni legitimisani na tom skupu niti su sami policajci na licu mesta raspustili taj skup za šta inače imaju zakonsko ovlašćenje da urade kada je nelegalan skup u pitanju - kaže Ilić za Insajder.

Podsetimo, policija je protiv članova "Sedam zahteva" Marka Stričevića i Anje Ilić podnela prekršajne prijave u kojima su označeni da su bez prijave policiji organizovali protest održan 16. jula u znak solidarnosti sa radnicima Goše.

Takođe, budući da niko od okrivljenih nije legitimisan tokom same akcije, već su njihova imena zapisana dok su govorili preko megafona, prekršajne prijave poslate su i dvema ženama koje u akciji nisu ni učestvovale, već se samo zovu kao dve govornice.

Anja Ilić stiče za Insajder da su ove prekršajne prijave samo „nastavak talasa prijava“ koje se podnose za učešće u aprilskim protestima koji su započeli zbog nezadovoljstva uslovima pod kojim je Aleksandar Vučić pobedio na predsedničkim izborima.

- Ove prijave se nadovezuju na to, ali još direktnije gađaju političku priču, jer je u pitanju bio protest solidarnosti sa radnicima od kojih je država digla ruke i gde je država praktično zatvorila oči na to da je  poslodavac, u ovom slučaju strani investitor, kršio zakon. Prijave služe tome da pokažu da protesti nose cenu koju bi trebalo visoko platiti i da se stvori mišljenje da se ne isplati solidarisati i izlaziti na proteste - kaže Ilić.

Jutros je održano ročište i u slučaju člana pokreta "Protiv diktature“ Vladimira Perića povodom prijava za organizovanje aprilskih protesta.

Podsetimo, u aprilu prošle godine započeli su spontani protesti zbog nezadovoljstva uslovima pod kojim je Aleksandar Vučić pobedio na predsedničkim izborima. Tokom protesta nisu bili poznati organizatori, dok je istovremeno bilo upadljivo da nema uniformisanih policijaca na ulicama.

Međutim, iako su predstavnici vlasti tvrdili da protesti neće biti sankcionisani, nekoliko meseci kasnije podneto je više od 20 prekršajnih prijava  za navodno organizovanje ovih protesta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online